• Alan yritykset
 • Meriliikenne
 • Meriteollisuus
 • Nimitykset
 • Satamat
 • Tapahtumat
 • Turvallisuus
 • Tutkimus ja koulutus
 • Varustamot
 • Ympäristö
 • Luotsausmäärät kääntyivät kasvuun vuonna 2017

  Kansantalouden elpyminen vilkastutti luotsaustoimintaa vuonna 2017. Luotsattuja merimaileja kertyi lähes 460 000. Kasvua edellisvuodesta tuli 4,6 prosenttia. Luotsauskertoja oli yhteensä 24 261, tasan 800 kappaletta enemmän kuin v. 2016 (3,4 % kasvu).

  Lisääntyneiden liikennemäärien ja toiminnan kustannustehokkuuden yhteisvaikutuksesta Finnpilot Pilotage Oy:n taloudellinen tulos muodostui hyväksi. Tilikauden liikevaihto oli 38,1 miljoonaa euroa (36,5 milj. e v. 2016) ja liikevoitto 2,2 milj. e (0,9 milj. 2016).

  Merivartiostolla kansainvälinen viikko

  US Coast Guard lähetti kaksi sukeltajaa Suomeen arktiseen sukellusharjoitukseen. Harjoituksen tarkoituksena oli esitellä sukellustoimintaa kylmissä ja jäätävissä olosuhteissa. Harjoitus toteutettiin vartiolaiva Turvalla Vaasan edustalla.

  Jäänmurtoa uhkaava lakko aiheuttaisi toteutuessaan merkittävää haittaa meriliikenteelle

  Jään- ja monitoimimurtajien työriitaan ei syntynyt torstaina sopua, tiedotti valtakunnansovittelija Minna Helle eilen. Toteutuessaan lakko pysäyttäisi liikenteen Perämerellä kokonaan.

  Suomen rannikkovesillä kolisisi paljon useammin ilman meriliikenteen ohjausta

  Suomen kauppamerenkulun väylät ovat kapeita, ruuhkaisia ja kivikkoisia. Vaarapaikkoja riittää, mutta vakavia onnettomuuksia sattuu vain harvoin. Tästä on osaltaan kiittäminen Liikenneviraston meriliikenteen ohjausta, joka ehkäisi pelkästään viime vuonna 12 karilleajoa.

  Rahtialusten yhteentörmäys Suomenlahdella

  KUVA Rajavartiolaitos

  Rajavartiolaitoksen alainen Suomenlahden merivartiosto sai 25.2.2018 kello 10.00 ilmoituksen kahden rahtialuksen yhteentörmäyksestä kansainvälisellä vesialueella, Porvoon Kalbådagrundin eteläpuolella. Tapahtumapaikka kuuluu Suomen meripelastusalueeseen.  

  Puhtaammat laivojen polttoaineet tuovat terveyshyötyjä

  Naturessa julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan puhtaammat laivojen polttoaineet vähentävät lapsuuden astmadiagnooseja 3,6 prosentilla maailmanlaajuisesti. Toisaalta pienhiukkasten väheneminen kiihdyttää ilmastonmuutosta.

  Meriliikenteessä käytettävät polttoaineet muuttuvat puhtaammiksi vuonna 2020, jolloin Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMOn sääntely edellyttää, että polttoaineet sisältävät 80 – 86 prosenttia nykyistä vähemmän rikkiä.

  Ulkomaan meriliikenteen tavarakuljetuksissa viennin kasvu jatkui reippaana vuonna 2017

  Ulkomaan meriliikenteen vienti- ja tuontikuljetukset lisääntyivät vuonna 2017 edelliseen vuoteen verrattuna. Vientikuljetuksissa kasvua oli 6,4 prosenttia ja tuonnissa 1,7 prosenttia. Myös matkustajamäärät ulkomaan meriliikenteessä lisääntyivät.

  Uusi tietokirja: HÖYRYLAIVALLA TALLINNAAN

  Ensimmäinen aikataulun mukainen höyrylaivavuoro Helsingin ja Tallinnan välillä toteutui toukokuussa 1837. Siitä alkaen säännöllinen laivaliikenne Suomenlahden yli on ollut tärkein asia suomalaisten ja virolaisten välisessä kanssakäymisessä.
  Tänään matkustajamäärät reitillä ovat miljoonaluokkaa. Höyrylaivojen aikaan matkustaminen ei ollut yhtä vilkasta kuin nykyään. Alkuun laivayhtiöillä oli vielä monia haasteita reittiliikenteen ylläpitämisessä, sillä mm. onnettomuudet, tekniset ongelmat ja jopa kolera aiheuttivat muutoksia aikatauluihin.
  Höyrylaivalla Tallinnaan -kirja esittelee säännöllisessä liikenteessä Helsingin ja Tallinnan välillä kulkeneet matkustajahöyrylaivat. Teoksessa on paljon kiinnostavaa tietoa Suomenlahden yli kulkevan tärkeän laivareitin historiasta.

  Jäänmurtajat töissä jo eri puolilla maailmaa, myös Venäjän uudessa Sabettan liikenteessä

  KUVA Rosatomflotin jäänmurtajat ovat aloittaneet säännöllisen päivystyksen mm. Sabettan LNG-liikenteessä.

  Jäänmurtaja Otso mobilisoitiin jo itsenäisyyspäivän aikaan avustamaan Perämeren liikennettä ja nyt myös Kontio on mukana työssä. Ruotsin puolella Urho-luokan murtaja Ymer sekä piskuinen Ale ovat saapuneet Perämerelle.
  Yhdysvaltojen murtaja Polar Star on parhaillaan aloittamassa jäänmurtoa päästäkseen Antarktikan Rossin merellä USA:n McMurdon tutkimusasemalle.
  Venäjällä atomijäänmurtajat ovat saaneet luonnollisen työnjaon uusien energiakuljetusten puitteissa.

  Baltic Exchange kehittämässä LNG spot-markkinoiden rahti-indeksiä

  The Baltic Exchange valmistelee erityisen LNG rahti-indeksin luomista. Se toimii yhteistyössä johtavien laivameklarien ja rahtibrokerien kanssa selvittäessään mitkä reitit voitaisiin valita rahti-indeksin pohjaksi. LNG-laivat on viime vuosiin saakka rakennettu pitkäaikaisten toimitussopimusten pohjalta, jotka ovat toimineet ikäänkuin ”meriputkina”. Viime vuosina LNG laivoja on kuitenkin alettu rahdata yhä enemmän yksittäisiin spot-rahteihin ja niille on alkanut muodostua omat spot-markkinat.

  Aasian kylmä alkutalvi kolminkertaisti LNG-tankkereiden päivävuokrat

  La Nina -sääilmiön aloittama kylmä alkutalvi, kiinalaisten kotitalouksien siirtyminen lämmittämään öljyn ja hiilen sijasta kaasulla sekä Kiinan rajoitetut LNG-varastot ovat panneet Aasian tankkeriliikenteen ja hintasot sekaisin. Samalla LNG-tankkereiden päivävuokrat ovat melkein kolminkertaistuneet Aasian liikenteessä.

  Merikuljetusmarkkinoiden suhdanteet ennätyksellisen positiivisia

  KUVA: Vuosaaren satamassa liikenteen vilkastuminen näkyy kasvavina konttimäärinä.

  Varustamoalan ja merikuljetusmarkkinoiden suhdanteet ovat ennätyslukemissa. Kehitys on ollut nousujohtoista jopa siinä määrin, että kuljetuskysynnän ja Suomen meriliikenteen viennin kohdalla on saavutettu koko varustamobarometrin 12-vuotisen historian ennätykset.

  Panaman kanavasta tuli päänsärky USA:n LNG-tuottajille

  Kaiken piti olla liiankin hyvää todeksi: samoihin aikoihin uudistetun Panaman kanssa avautuivat myösamerikkalaisen liuskekaasun terminaalit Meksikonlahdella. Jenkkien LNG-viennin piti alkaa ja uusitun kanavan sulkuihin mahtui entistä isompia tankkereita, joiden kohteina olivat rahakkaat LNG-markkinat Aasiassa. 

  Rauman 12,0 m väylän (Rihtniemen väylä) syvennystyöt ovat valmistuneet

  Liikenneviraston ja Rauman Satama Oy:n yhteishankkeessa vuonna 2016 alkaneet Rauman eteläisen väylän syvennystyöt ovat valmistuneet marraskuun aikana ja väylä otetaan käyttöön 12 metrin kulkusyvyisenä 15.12.2017. Uusi kulkusyvyys mahdollistaa entistä suurempien alusten pääsyn satamaan parantaen Rauman sataman kilpailukykyä ja vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä, kun alusten lastimäärä voidaan jopa kaksinkertaistaa.

  Maersk Line varoittaa odottamasta konttirahdeilta liikoja

  Konttirahtien hinnat ottavat takapakkia eikä maailmankaupan elpyminen jatku odotetun mallisena, maailman suurimman konttivarustamon Maersk Linen Aasian johtaja Steve Felder varoittelee suhdanteiden paranemiseen yksiselitteisesti uskovia.

  MEDIATIEDOT
 • Alan yritykset
 • Meriliikenne
 • Meriteollisuus
 • News
 • Nimitykset
 • Satamat
 • Tapahtumat
 • Turvallisuus
 • Tutkimus ja koulutus
 • Varustamot
 • Ympäristö