• Alan yritykset
 • Meriliikenne
 • Meriteollisuus
 • Nimitykset
 • Satamat
 • Tapahtumat
 • Turvallisuus
 • Tutkimus ja koulutus
 • Varustamot
 • Ympäristö
 • Wärtsilä hankkii Transasin vauhdittamaan visiotaan merenkulun älykkäästä ekosysteemistä

  KUVA Älykkäiden alusten linkittyminen älyteknologialla varustettuihin satamiin tuo merkittäviä etuja merenkulkusektorille.

  Teknologiakonserni Wärtsilä hankkii maailmanlaajuisesti toimivan Transasin, jonka pääkonttori sijaitsee Iso-Britanniassa. Yrityskauppa edistää Wärtsilän Smart Marine -strategiaa merenkulun älykkään ekosysteemin toteuttamiseksi. Vuonna 1990 perustettu Transas on kansainvälisesti johtava merenkulun navigointiratkaisujen toimittaja, jonka valikoima sisältää täydellisiä komentosiltaratkaisuja, digituotteita ja karttoja.

  Meriteollisuuden työllistämisvaikutus tuplaantuu lähivuosina

  Suomen meriteollisuuden yritykset ja tulevaisuuden osaajat kohtasivat 14. maaliskuuta Aalto-yliopistossa järjestetyssä matchmaking-tapahtumassa, jossa samalla juhlistettiin Innovative marine technology for challenging seas -laivanäyttelyn avajaisia. Tapahtumassa esittäytyi myös tekniikan alan tuore verkostoyliopisto Finnish Institute of Technology FITech, jonka tavoitteena on joustavasti kouluttaa tekniikan osaajia niitä tarvitseville aloille.

  Yksi näistä aloista on meriteollisuus, jolla on edessään nopeita kasvun vuosia. Suuret alukset ovat kuin pieniä kaupunkeja, ja alalla toimiikin hyvin monenlaisia yrityksiä: suunnittelutoimistoja, ohjelmisto- ja järjestelmätoimittajia sekä laivanrakennus-, korjaus- ja offshore-telakoita.

  Älyllä säästöjä merenkulkuun

  Oululainen Navidium valjasti älyteknologian tuomaan säästöjä merenkulkuun. Yritys hakee palveluillaan kasvua kansainvälisillä markkinoilla.

  Valmet päivittää Royal Caribbean -yhtiön Mariner of the Seas -risteilyaluksen automaation

  KUVA: Valmet päivittää automaatiojärjestelmän Royal Caribbean International -yhtiön omistamalla Mariner of the Seas -risteilyaluksella. Kuvassa alus Marina Bay Cruise Centren laiturissa Singaporessa. (Kuva: Royal Caribbean International)

  Valmet päivittää Damatic XDi -automaatiojärjestelmän Valmet DNA -järjestelmäksi Royal Caribbean International -yhtiön omistamalla Mariner of the Seas -risteilyaluksella. Koneisto- ja ilmastointijärjestelmiin tulee uudenaikainen tehokas Valmet DNA -käyttöliittymä sekä historiatietokanta tiedonkeruu-, analysointi- ja raportointityökaluineen.

  Deltamarinille sopimus matkustaja-aluksen suunnittelusta

  Deltamarin Oy on solminut sopimuksen tanskalaisen DFDS-varustamon matkustaja-alusten rakentamiseen liittyvästä konsultoinnista ja suunnittelusta kiinalaisen Guangzhou Shipyard International Co, Ltd:n (GSI) telakan kanssa. Deltamarin on aiemmin suunnitellut GSI:lle laivakonseptin sopimusneuvottelujen pohjaksi läheisessä yhteistyössä varustamon kanssa.

  Hyvin onnistunut projekti ja sen taustat – Pansio-luokan peruskorjaus 2015-2017

  KUVA: 1 Miinalautta Pansio merikokeissa

  Merivoimien kehitysohjelmaan sisältynyt kolmen Pansio-luokan miinalautan peruskorjaushanke lähti konkreettisesti liikkeelle elokuussa 2012, kun Merivoimien Esikunta lähetti hanketta koskevan tietopyynnön runsaalle kymmenelle suomalaiselle telakka-, laivasuunnittelu- ja järjestelmäalan yritykselle.

  Meyer Turulle uusi laivatilaus

  Saksalainen TUI Cruises  on tilannut uuden Mein Schiff 7 –laivan Meyer Turulta. Laiva valmistuu vuonna 2023. Sopimus on rahoituksen osalta edelleen avoin, rahoituksesta neuvotellaan pankkien ja Finnveran kanssa.

  Uudessa Langh Tech vedenpuhdistuslaitteistossa suurempi vedenpuhdistuskapasiteetti

  Langh Tech on julkaissut uuden sukupolven vedenpuhdistuslaitteiston. Laitteistoa on parannettu uudella membraanitekniikalla vedenpuhdistuskapasiteetin nostamiseksi.

  Risteilyalusten korjaustyöt siirtyvät Pohjois-Irlantiin

  Aiemmin maailmankuulusta Harland & Wolffin telakasta on tullut suunnitteluyhtiö ja korjaustelakka. Newryssä toimiva korjausyhtiö MJM aikoo huhtikuussa siirtää belfastilaistelakalle Royal Caribbean Cuisesin omistaman m/s Azamara Pursuitin. 11 matkustajakantisen aluksen sisätilat uusitaan kokonaan.

  Ponant tilasi maailman ensimmäisen DAS-periaatteella toimivan naparisteilijän

  KUVA Aluksen polaarijääluokan PC2 rungon on kehittänyt Aker Arctic ja se lähtee peruutusmoodista pahimmassa jäätilanteissa. PC 2 määrittely on ”ympärivuotinen toiminta kohtuullisissa monivuotisen jään tilanteissa”

  Ponant avaa uuden luvun risteilytoiminaan historiaan tilaamalla polaarialueiden 270 miljoonan  euron hintaisen jäänmurtajaristeilijän Fincantierin Vardin telakalta Norjasta. Vard rakentaa parhaillaan Itämeren jääluokkaisia aluksia varustamolle. 30.000 GT alus suunnitellaan 270 matkustajalle ja se valmistuu keväällä 2021.

  Innovatiivisista Wärtsilä HY -hybridimoduuleista taloudellisia ja ympäristöhyötyjä ruotsalaiselle satamahinaajalle

  KUVA Luulajan satamalle Ruotsiin rakennettavaan uuteen saattohinaajaan tulee kaksi Wärtsilä HY 2 -hybridimoduulia.

  Teknologiakonserni Wärtsilä toimittaa kaksi  Wärtsilä HY 2 -hybridimoduulia uuteen hinaajaan, jota rakennetaan Pohjois-Ruotsissa sijaitsevalle Luulajan satamalle. Alusta rakentaa GONDAN Shipbuilders Asturiassa Espanjassa. Moduulit tilattiin Wärtsilältä joulukuussa 2017. Kun alus otetaan käyttöön alkuvuodesta 2019, se on ensimmäinen Wärtsilä HY -ratkaisua käyttävä alus.

  SHI:n tulosvaroitus himmensi laivanrakennuksen nousun toiveet

  Samsung Heavy Industriesin tulosvaroitus pudotti yhtiön osakekurssin 29 prosentin syöksyyn keskiviikkona ja haukkasi 1,3 miljardin siivun telakkajätin pörssiarvosta. SHI kertoi yllätystappioista ja sanoi tarvitsevansa lisää pääomia. Ilmoitus himmensi koko laivanrakennusalan toiveet paremmasta.

  Fincantierin tilauskirjoissa 34 risteilyalusta – Holland American uudisrakennus varustelulaituriin

  M/S Nieuw Statendam -niminen risteilyalus laskettiin vesille 6. joulukuuta Fincantierin Margheran telakalla Venetsian lähellä perinteisin ja onnea tuottavin ”kolikkomenoin.” Aluksen tilaaja on Carnival Corporationin varustamobrändi Holland America Line. Fincanterin tanakasta tilauskannasta kertoo se, että telakan tilauskirjoissa on juuri nyt 34 risteilyalusta.

  Fincantierille isot tilaukset MSC Cruisesilta

  Sveitsiläinen MSC Cruises otti loppuviikolla vastaan uuden lippulaivansa, M/S Seasiden. Alus rakennettiin Fincantierin Monfalconen telakalla ja se on suurin Italiassa koskaan valmistunut laiva. MSC Cruisesin kasvuvauhti on kova, sillä uudisrakennus on jo toinen varustamolle valmistunut megaluokan alus puolen vuoden sisällä.

  Elomaticin Patrik Rautaheimo Meriteollisuus ry:n puheenjohtajaksi

  Meriteollisuus ry valitsi uuden hallituksen yhdistyksen syyskokouksessa. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Elomatic Oy:n toimitusjohtaja Patrik Rautaheimo, joka tarttuu uuteen toimeensa innolla. ”Meriteollisuus kasvaa vauhdilla ja alan tulevaisuudennäkymät ovat erinomaiset”, Rautaheimo sanoo.

  MEDIATIEDOT
 • Alan yritykset
 • Meriliikenne
 • Meriteollisuus
 • News
 • Nimitykset
 • Satamat
 • Tapahtumat
 • Turvallisuus
 • Tutkimus ja koulutus
 • Varustamot
 • Ympäristö