• Alan yritykset
 • Meriliikenne
 • Meriteollisuus
 • Nimitykset
 • Satamat
 • Tapahtumat
 • Turvallisuus
 • Tutkimus ja koulutus
 • Varustamot
 • Ympäristö
 • Xamk kehitti uuden öljyntorjuntakoulutuksen pelastusviranomaisille

  Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on kehittänyt uudenlaisen öljyntorjuntakoulutuksen pelastusviranomaisille. Koulutuksen tekee ainutlaatuiseksi uusi öljykeräinsimulaattori, joka suunniteltiin ja valmistettiin erityisesti tätä koulutusta varten. Vastaavaa simulaattoria ei ole käytössä missään muualla maailmassa.

  Viking Line keräsi 50 000 euroa Helsingin yliopistolle

  Itämeri on tärkeä Suomelle ja Viking Linelle, sekä liikenneväylänä että vapaa-ajanviettoon ja virkistyskäyttöön. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Viking Line on kerännyt varoja Itämeritutkimuksen tukemiseen. Vuoden 2017 aikana varustamo on eri toiminnoilla kerännyt 50 000 euroa Tvärminnen eläintieteelliselle asemalle, joka on maan suurin Itämeritutkimuksen ja -opetuksen keskus. Pitkäjänteinen työ Itämeren tilan parantamiseksi on alkanut kantaa hedelmää, mutta paljon perustutkimusta on vielä tehtävänä.

  Viking Linen kampanja tuotti 40 000 euroa Itämeren hyväksi

  Viking Line on lahjoittanut 40 000 euroa Itämeren ympäristötyöhön. Muovikassien myynnistä Viking Linen aluksilla kerätty lahjoitus menee neljälle ympäristöjärjestölle. Muovikassit on valmistettu kierrätysmuovista, ja osa sen raaka-aineesta tulee omasta kierrätyksestämme laivoilla. Lahjoitus käytetään mm. tiedotuskampanjoihin, ympäristötyöhön sekä jäteasemien ja käymälöiden ylläpitoon saaristossa.

  Itämeren roskaantumisesta on julkaistu ensimmäinen tietokirja

  Tietoa Itämeren roskaantumisesta on tähän mennessä ollut saatavana hyvin hajanaisesti ja verrattain vähän. Nyt Pidä Saaristo Siistinä ry alan asiantuntijoiden kanssa on koonnut Ålandsbankenin Itämeriprojektin rahoituksella yhteen kattavan tietopaketin: Roskapostia – Kansalaisen tietokirja meren roskaantumisesta.

  Uusi alus Saaristomeren ympäristönhuoltotehtäviin

  Saaristomerellä ympäristönhuoltotyötä tekevän Pidä Saaristo Siistinä ry:n huoltoalus M/S Roope saa tänä kesänä seuraajan. Uuden huoltoaluksen kastaa kansanedustaja ja suuri Itämeren ystävä Saara-Sofia Sirén Forum Marinumin laiturilla keskiviikkona 14. kesäkuuta, ja samana päivänä aluksen ovet ovat avoinna yleisölle klo 16–18.

  Synkkä ennuste: laivat puhdistuvat, mutta polttoaine pysyy likaisena

  Varustamoyhtiöt käyttävät jo nyt miljardeja dollareita täyttääkseen IMO:n tiukat päästörajoitukset puhtaamman ilman puolesta. Silti kaikkein saastuttavimpien polttoaineiden kysyntä pysyy entisenlaisena monilla alueilla.

  Se mikä tapahtuu arktisilla alueilla, ei jää arktisille alueille

  WMO on julkistanut aloittaneensa kahden vuoden mittaisen Polaarivuoden, jonka tavoitteena on parantaa sää, ilmasto-, ja jääennusteita sekä Arktisella että Antarktisella alueella. Ilmatieteen laitos osallistuu Polaarivuoteen sekä havaintoja tekemällä että ennustemalleja kehittämällä. Sodankylässä ja koko pohjoiskalotin alueella järjestetään tehostettuja kampanjoita, joissa tuulen, lämpötilan, ja kosteuden pystyjakaumia mitataan radioluotauspallojen avulla tavanomaista useammin.

  Suomen arktista osaamista tarvitaan jatkossa yhä pohjoisempana

  Ilmatieteen laitos haluaa Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden aikana nostaa esiin Suomella jo olemassa olevaa tietoa ja kokemusta arktisesta alueesta, sen erityispiirteistä, haasteista ja siellä tapahtuvasta rajusta ilmastonmuutoksesta.

  Amerikkalaistutkijat: arktinen merijää vetäytyy nyt talvellakin

  Pohjoinen jäämeri on tunnetusti maailman nopeimmin lämpenevä merialue. Maapallon jäinen päälaki koki jälleen uuden kolauksen, kun amerikkalaiset tutkijat havaitsivat merijään sulavan ennätyksellisen vauhdikkaasti.

  Arktikan kelluva merijää on huvennut tänä talvena ennen kuulumattoman pieneksi. Viime vuoteen verrattuna jäätä on noin 14,42 miljoonaa neliökilometria eli 97 000 neliökilometria vähemmän kuin edeltävänä talvena. Kadonnut jääalue vastaa noin Mainen osavaltion kokoista aluetta, New York Times laskeskelee.

  Parlamentti hyväksyi uudet ilman epäpuhtauksien kansalliset päästörajat

  Euroopan parlamentti antoi keskiviikkona tukensa komission suunnitelmalle tiukentaa kansallisia päästörajoja kuuden ilman epäpuhtauden, mukaan lukien typen oksidien, hiukkasten ja rikkidioksidin, osalta. Huonon ilmanlaadun on arvioitu aiheuttavan vuosittain EU:ssa 400 000 ennenaikaista kuolemaa, minkä lisäksi tiukempien päästörajojen myötä voitaisiin vähentää ilman pilaantumisesta aiheutuvia kustannuksia jopa 40 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä.
  Parlamentti kehottaa komissiota harkitsemaan toimia kansainvälisen merenkulun päästöjen vähentämiseksi erityisesti EU-maiden aluevesillä ja talousvyöhykkeillä ja ehdottamaan tarvittaessa asiasta uusia sääntöjä.

  Shell Canada’s Offshore Drilling – Reasonable Precautions

  The Canada-Nova Scotia Offshore Petroleum Board (CNSOPB) has granted permission for Shell Canada to start exploration drilling for the Shelburne Basin Venture Exploration Drilling Project 250km (155 miles) offshore from Nova Scotia. CNSOPB says the company will be taking all

  Silja Linen laivojen ja WWF:n yhteinen kalakampanja edistää kestäviä kalavalintoja

  Tallink Silja lanseeraa lokakuun ajaksi ruotsinlaivoilleen kalakampanjan yhteistyössä WWF Suomen kanssa. Tarkoituksena on lisätä kuluttajien tietoisuutta ja ohjata vastuulliseen kalan kuluttamiseen. Lokakuun aikana jokaisesta ostetusta buffet-ateriasta tilitetään 10 senttiä WWF:n Itämeri-työhön. Tavoitteena on kerätä kuukaudessa 10 000 euroa.

  – Vaarana on, että pyydämme maailman meret tyhjiksi vielä omana elinaikanamme. Siksi pyrimme ohjaamaan kuluttajia vastuullisiin valintoihin WWF:n Kalaoppaan avulla. Oppaassa kalat ja äyriäiset on jaoteltu liikennevaloilla: vihreällä merkittyjä kannattaa suosia, keltaisia kuluttaa harkiten ja punaisia välttää kokonaan, kertoo suojeluasiantuntija Matti Ovaska WWF Suomesta.

  Meriaura Groupin bioöljyn tuotantolaitos vihittiin käyttöön Uudessakaupungissa

  Meriaura Groupiin kuuluvan VG-Shipping Oy:n bioöljyn tuotantolaitos vihittiin käyttöön Uudessakaupungissa. Tilaisuutta seuraamassa ja laitokseen tutustumassa oli joukko Meriaura Groupin asiakkaita, henkilökuntaa sekä muita yhteistyötahoja.

  Uusi laitos korvaa yhtiön aiemman pienimuotoisen öljynvalmistuksen. Investoinnin kokonaisarvo on 1,5 miljoonaa euroa. Laitoksella tuotetaan kierrätetyistä kasviöljyistä ja kalanperkeistä rikkivapaata VG Marine EcoFueliaTM laivapolttoaineeksi ja lämmitysöljyksi.

  Risteily-yhtiö St. Peter Line käsittelee jätevedet vastuullisesti

  Risteily-yhtiö St. Peter Linen alukset jättävät kaikki jätevetensä satamissa sijaitseviin jätevedenpuhdistuslaitoksiin. Kaikki Suomessa liikennöivät matkustajalauttayhtiöt ovat sitoutuneet käyttämään satamien tarjoamaa jätevedenkäsittelyä.

  St. Peter Linen alus M/S Princess Maria liikennöi Itämerellä Helsinki-Pietari-väliä ja M/S Princess Anastasia risteilee Helsingin ja Pietarin lisäksi myös Tukholman ja Tallinnan satamien kautta. Kaikissa vierailusatamissa hyödynnetään niiden tarjoamia jätteenkäsittelylaitoksia. Jätevettä ei missään olosuhteessa johdeta mereen.

  – Aluksemme jättävät kaiken jäteveden satamiin. Asian voi tarkistaa vierailusatamistamme Helsingissä, Tukholmassa, Tallinnassa ja Pietarissa, sanoo St. Peter Linen toimitusjohtaja Roland Forssell.

  Protesters Succeed in Blocking Fennica

  Greenpeace protesters dangling from a bridge in Portland, Oregon, on Thursday have forced back the icebreaker that Royal Dutch Shell needs in Alaska to start drilling in the Arctic.

  The 13 Greenpeace protesters, who rappelled down from the bridge over the Willamette River early on Wednesday, are hoping to shorten Shell’s Arctic drilling season by stopping the Fennica icebreaker, which is carrying emergency equipment that would cap any blown-out well.

  Shell is not allowed to start drilling without it and the drilling season ends in October, when sea ice encroaches.

  MEDIATIEDOT
 • Alan yritykset
 • Meriliikenne
 • Meriteollisuus
 • News
 • Nimitykset
 • Satamat
 • Tapahtumat
 • Turvallisuus
 • Tutkimus ja koulutus
 • Varustamot
 • Ympäristö