09.10.2023

Luotsilain uudistuksen vaikutukset vielä kokematta

Uudessa luotsauslaissa haluttiin säätää nykyistä täsmällisemmin, johdonmukaisemmin ja tasapuolisemmin luotsinkäyttövelvollisuudet ja niistä vapautumisen perusteet. Samalla toisella silmällä tarkkailtiin Venäjän tilannetta ja kotimaisia huoltovarmuusasioita.

Kuva: Finnpilot

Uuteen luotsauslakiin kirjattiin aikaisempaa täsmällisemmin luotsien koulutusvaatimukset ja velvoitteet luotsausyhtiöiden osalta tarjota luotsaustutkintoihinkin liittyviä palveluja.

Luotsauslain määritelmän mukaan luotsaus on alusten ohjailuun liittyvää toimintaa, jossa luotsi toimii aluksen päällikön neuvonantajana sekä vesialueen ja merenkulun asiantuntijana väylällä. Luotsi huolehtii yhä useammin myös laivan ohjaamisesta laituriin.

Koska lakiuudistuksesta on vähän aikaa, muutosten seurausvaikutuksia ei vielä tiedetä. Suomessa luotsaustoiminnasta vastaava valtion erityistehtäväyhtiö Finnpilot Pilotage Oy näkee uudistuksessa myönteisiä asioita.

– Pidän uudistuksesta vaikkakin jää nähtäväksi, miten asiat toteutuvat ja vaikuttavat. Tavoitteenahan oli osaamisen varmistaminen. Ennen esimerkiksi säiliöalusten oli pakko käyttää luotsia, nyt ne voivat kouluttaa omat PEC-lupakirjanhaltijansa. Mitään kupruja en laissa kuitenkaan näe. Riskiperustainen arvio luotsin käyttämiselle on hyvä lähtökohta vanhan pakollisuuden sijasta. Jos riskiraja ylittyy, luotsi tarvitaan. Itämeren luotsaus tuli meille ja nythän mekin saamme tarjota PEC-lupakirjatutkintojen vastaanottoa, Finnpilot Pilotage Oy:n toimitusjohtaja Kari Kosonen sanoo.

Finnpilot Pilotage Oy seuraa jatkossa ennakkoilmoitusten antamista, viestii havaituista puutteista asiakkailleen sekä raportoi toistuvista laiminlyönneistä viranomaisille.

Alusliikennepalvelunväylillä luotsinkäyttövelvollisia ovat sellaiset alukset, joiden koko tai kuljettama lasti suhteutettuna niiden kulloinkin käyttämän väylän kanssa muodostaa korostuneen riskin meriturvallisuudelle, ympäristölle tai ihmisten terveydelle ja hengelle.

Luotsinkäyttövelvollisia ovat alukset ja alusyhdistelmät, jotka ovat suurimmalta pituudeltaan yli 50 metriä ja hinausyhdistelmät, joissa alusten suurimmat pituudet yhteenlaskettuna ylittävät 50 metriä. Lisäksi alus, joka kuljettaa lastinaan säteilytettyä ydinpolttoainetta, plutoniumia tai eräitä radioaktiivisia jätteitä, on aina luotsinkäyttövelvollinen.

Lain mukaan luotsinkäyttövelvollisuus ei koske suomalaista valtionalusta, liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain (503/2005) 6 §:n mukaista lauttaa sen liikennöidessä osana maantietä, venäläistä alusta sen liikennöidessä vain Saimaan kanavan Venäjälle kuuluvalla osalla eikä puutavaran uittoa Saimaan vesialueella.

Mielenkiintoinen on lain kohta, jonka mukaan liikenne- ja viestintävirasto voi perustelluista turvallisuus- tai ympäristönsuojelullisista syistä päättää, että nimetyn päällikön tai tietyn aluksen on käytettävä luotsia.

Suomen koko laivaliikenteestä luotsia käyttävien alusten osuus on noin 35 prosenttia.

– Saimaan tilanne on luotsauksen osalta muuttunut. Meillä on velvoite tehdä luotsaustoimintaa myös Saimaalla, mutta eihän siellä ole tällä hetkellä luotsattavaa. Aiemmin Saimaalla tehtiin 3 000-4 000 luotsausta vuodessa mutta uusia aluksia Saimaalle ei ole tullut. Vaikea nähdä, että tilanne Venäjällä muuttuisi niin nopeasti, että luotsaustarve Saimaalle palaisi, ei ainakaan kovin nopeasti, Kosonen sanoo ja muistuttaa siitä, että Suomen oli tarkoitus ennen Ukrainan sotaa laittaa 100 miljoonaa euroa Saimaan kanavan sulkujen pidentämiseen laivaliikenteen kehittämiseksi.

Saimaan tilanne on myös vähentänyt luotsien määrää. Heitä on nyt kaikkiaan noin 115, pari vuotta sitten vielä 150. Osalle Saimaan luotseista on löytynyt työtä rannikolta.

Lain valmistelussa mukana ollut Luotsiliiton entinen puheenjohtaja Antti Rautava pitää lakiuudistusta pääosin onnistuneena vaiheessa, jossa emme vielä tiedä lain todellisia vaikutuksia.

– Jäi sinne pari kohtaa, jotka jäivät toteutumatta. Kun varustamoiden kokeneet päälliköt ja luotsit olivat koolla, he ehdottivat yksimielisesti valkoisen kartan säilyttämistä tutkintovaatimuksissa ja osana koulutusta. Valkoisessa kartassa on vain mantereet ja saaret, ja sitten luotsin olisi pitänyt osata tutkintoa tehdessä piirtää karttaan kaikki tärkeä väylästä ulkomuistista. Se jäi pois. Pois jäi myös tutkanavigointiosaamisen varmistaminen simulaattorikokeissa.

– Hyvää lainvalmistelussa oli, että kaikki osalliset – ja osin osattomatkin – saivat sanoa sanansa uudesta laista. Valmistelu oli huolellista mutta aikahan sen näyttää, miten käytäntö toteutuu. Nähtäväksi jää esimerkiksi tuleeko lakiin kirjattu asetus luotsausyhtiön varautumisesta poikkeusolojen luotsitoimintaan voimaan. Itämeren merkitys on Ukrainan sodan myötä korostunut. Täytyy lisäksi aina muistaa juhlapuheiden päälle, että Suomen viennistä 90 prosenttia toteutuu meritse ja että luotsauksen merkitys korostuu häiriötekijöiden ja poikkeusolojen vallitessa, Finnpilotin luotsi ja valmiuskoordinaattori Rautava sanoo.

Aluksen päällikön tai tämän asiamiehen on lain mukaan annettava luotsinvälitykseen ennakkoilmoitus, joka sisältää muun muassa tiedot luotsaustarpeen ajankohdasta, aluksen syväyksestä luotsauksen alkaessa, mahdollisista luotsaukseen vaikuttavista teknisistä puutteista sekä muista luotsin tai luotsauksen turvallisuutta heikentävistä tiedossa olevista puutteista. Ilmoitus on annettava Suomen satamiin saavuttaessa 24 h & 12 h ennen luotsauksen toivottua alkamista, sekä satamista lähdettäessä 12 h & 6 h ennen tai heti, kun se on mahdollista.

Ennakkoilmoitukset voi antaa ja luotsintilauksen tehdä jatkossakin tuttujen kanavien Pilot Onlinella, sähköpostilla tai puhelimitse. Luotsin voi pian tilata myös uuden Polo-Port Activity App- sovelluksella. Sähköiset tilauskanavat ovat korvautumassa vuonna 2025 Meriliikenteen ilmoituspalvelu Nemon käyttöönoton myötä.

Teksti Seppo Pänkäläinen

Jaa artikkeli