Jäänmurtaja Urho lähti töihin – Perämeri on kauttaaltaan jäässä, lähes kuukautta tavallista aikaisemmin

Vastaavia talvia ei ole viimevuosina ollut ja onkin poikkeuksellista, että jo vuoden alussa on näin monta murtajaa liikkeellä.

Jäänmurtaja Urho avustaa letkaa aluksia Perämerellä maaliskuussa 2018. Kuva: Flying Focus ja Arctia Oy.

Arctian jäänmurtaja Urho lähti Helsingin Katajanokalta Perämerelle perjantaina 5. tammikuuta. Urho irrottaa jäänmurtajalaiturista kuluvan kauden viidentenä murtajana. Viime kautena Urho lähti jäänmurtoon 8. maaliskuuta ja silloinkin kauden viidentenä murtajana.

Urho suuntaa alkuun avustamaan kauppa-aluksia Perämeren eteläosaan. Perämerellä meriliikennettä avustavat jo Otso, Kontio ja Polaris. Voima on siirtynyt viikonloppuna Itäiselle Suomenlahdelle.

– Talvi on edennyt ripeää tahtia ja Perämeri on jo jäätynyt kauttaaltaan. Viimeksi vastaava tilanne on ollut 2011 ja sitä ennen 2003. Yleensä jääpeite on Perämerellä laajimmillaan vasta tammikuun lopulla. Nelipotkurinen työjuhta Urho sekä koko Urhon miehistö lähtevät innokkaina jäänmurtoon, Urhon päällikkö Seppo Eva sanoo.

Poikkeuksellinen talvi

Kaikkialla Suomen rannikkoalueilla on tällä hetkellä jäätä, ja jäällinen alue Itämerellä on noin nelinkertainen tavanomaiseen verrattuna.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämeri on nyt kauttaaltaan jäässä. Näin aikaisin Perämeri on saanut kattavan jääpeitteen talvina 2011 ja 2003, ja sitä ennen 1980-luvulla talvina 1987 ja 1986. Keskimäärin Perämeri on kauttaaltaan jäässä tammikuun viimeisellä viikolla.

Varhaisimmillaan Perämeri on jäätynyt kokonaan joulukuun puolivälissä talvella 2002‒03 ja myöhäisimmillään vasta maaliskuun puolenvälin jälkeen talvella 2007‒08. Jäätalvina 2020, 2015 ja 1930 Perämeri ei jäätynyt kauttaaltaan koko talvena.

Myös koko Itämerellä jäällisen alueen pinta-ala on ajankohtaan nähden suuri: viimeisen viidentoista vuoden aikana jäätä on ollut tähän aikaan enemmän vain talvina 2011 ja 2010. Keskimääräiseen tilanteeseen verrattuna jäätä on nyt noin nelinkertaisella alueella.

– Vaikka kaikkialla Suomen rannikoilla on jo jäätä, Selkämeren ja Suomenlahden rannikkoalueilla merijää on vielä petollisen ohutta, Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio korostaa.

Ensimmäiset jäät piirrettiin Ilmatieteen laitoksen jääkartoille Perämeren pohjukkaan Tornion edustalle lokakuun loppupuolella, hieman tavanomaista aikaisemmin. Tavallisesti ensimmäiset jäät havaitaan Perämerellä marraskuun toisella tai kolmannella viikolla.

Ilmatieteen laitos julkaisee koko Itämeren kattavan jääkartan päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Jääkartta toteutetaan vuoroviikoin Ruotsin ilmatieteen laitoksen SMHI:n kanssa.

Vaula Aunola

 

Jaa artikkeli