Tallink on tehnyt tänä vuonna jo yli 81 miljoonaa euroa tappiota – valtion tukea kaivataan ainakin ensi kesään asti

Tallinkin heinä-syyskuun liikevaihto puolittui viime vuodesta ja tulos painui reilusti tappiolle. Toimitusjohtaja Paavo Nõgene kaipaa valtioilta tukea ainakin ensi kesään asti.

– Koska ulkopuolinen tuki väheni kolmannella vuosineljänneksellä eikä merkittäviä tukia viimeisellä vuosineljänneksellä saatu, meidän oli käynnistettävä sopeuttamistoimet koko organisaatiossamme., toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo. Kuva: Timo Porthan

Vuoden ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana Tallink-konsernin on tehnyt 81,5 miljoonan euron nettotappion. Viime vuoden vastaavana ajankohtana kertyi 44,2 miljoonaa euroa nettovoittoa. Konsernin liikevaihto laski 49,7 prosenttia verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon ja oli 363,6 miljoonaa euroa.

Tallinkin tulos ennen veroja laski tammi-syyskuussa 6,9 miljoonaan euroon viime vuoden vertailujakson 137,7 miljoonasta eurosta.

Normaalisti vuoden kolmas neljännes on yhtiölle korkeasesongin aikaa ja viime vuonna voittoa tuli heinä-syyskuussa 54,6 miljoonaa euroa. Tänä vuonna samalla ajanjaksolla kertyi tappiota 23,9 miljoonaa euroa. Liikevaihto puolittui viime vuodesta ja jäi 143,7 miljoonaan euroon.

Kolmannen vuosineljänneksen aikana yhtiön lipputuotot laskivat 58,6 prosenttia, laivamyynnit 50,6 prosenttia, rahtituotot 21,5 prosenttia ja hotellimajoitustuotot 73,2 prosenttia verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon.

– Tämän haastavan vuoden kolmas neljännes on ollut varsinaista ylä- ja alamäkeä. Aloitimme vuosineljänneksen erittäin optimistisesti avaamalla uusia reittejä ja toteuttamalla suunnitelmia toivoen jonkinlaista elpymistä. Vuosineljännes kuitenkin päättyi samanlaiseen tilanteeseen, jossa olimme vuoden ensimmäisen neljänneksen lopussa, Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene sanoo yhtiön tiedotteessa.

Valtion tukea kaivataan ainakin ensi kesään asti

Nögene toteaa yhtiön saaneen heinä-syyskuussa huomattavasti vähemmän suoraa ja epäsuoraa taloudellista tukea verrattuna huhti-kesäkuuhun.

– Koska ulkopuolinen tuki väheni kolmannella vuosineljänneksellä eikä merkittäviä tukia viimeisellä vuosineljänneksellä saatu, meidän oli käynnistettävä sopeuttamistoimet koko organisaatiossamme. Tuki oli yhteensä vain 4,9 miljoonaa euroa ja pääasiassa Ruotsin valtion myöntämää palkkatukea.

Syyskuun alussa Tallink-konserni ilmoitti aloittavansa neuvottelut irtisanomisista Virossa ja Latviassa. Myös Suomen tytäryhtiössä on käynnissä mittavat lomautukset. Nõgene totesi silloin, että matkailualan kilpailukyvyn ylläpitäminen vaatii riittävää tukea valtioilta ainakin vuoden 2021 alkukesään asti.

– Saksa on hyvä esimerkki siitä, kuinka valtio tarjoaa elintärkeää tukea yrityksillä. Palkkatukea jatketaan maassa ainakin vuoden 2021 loppuun.

Vuoden 2020 alussa Tallink-konsernilla oli yli 7200 työntekijää.

– Tämän vuoden lopussa työntekijöidemme määrä on pudonnut alle 5000. Tämä tarkoittaa, että yli 2000 todellista ihmistä perheineen ja tulevaisuuden suunnitelmineen kohtaa nyt epävarmat ajat.

– Pelkästään kolmannen vuosineljänneksen lopussa joukossamme on 19,9 prosenttia vähemmän työntekijöitä kuin vuoden 2019 kolmannen vuosineljänneksen lopussa. Emme pystyneet Virossa aloittamaan mitään irtisanomisprosesseja ennen syyskuuta Viron hallituksen huhti-kesäkuulle myöntämän palkkatukijärjestelmän vuoksi, joka kielsi irtisanomiset tiettynä ajanjaksona.

Nögenen mukaan toiminta jatkuu tulevaisuudessa paljon kevyempänä, keskittyneempänä ja tehostetumpana.

– Käytämme tämän vuoden viimeisten kuukausien ja ensi vuoden ensimmäisten kuukausien aikana jokaista mahdollisuutta harjoittaa liiketoimintaa siellä, missä se vain on mahdollista. Olemme jo näinä haastavina aikoina osoittaneet, että olemme erittäin kekseliäitä, ketteriä ja nopeita.

teksti: Vaula Aunola

Lisää aiheesta:

MyStarin köli laskettiin Raumalla – Tallink luottaa LNG:n kilpailuetuun

Tallinkin uuden MyStar-matkustaja-autolautan tuotanto aloitettiin Rauman telakalla

Tallink laajentaa sopeuttamistoimiaan – irtisanomisia Virossa ja Latviassa, suomalaisten lomautukset riippuvaisia täysin tukipaketeista

Tallink seilaa tappiolla – koronatuki apunaan

 

Jaa artikkeli
portofnaantali