Tallinkin Tallinna-Tukholma-reitillä liikennöivälle Baltic Queenille tehtiin tämän vuoden syyskuussa suunniteltu tekninen telakointi Naantalissa. Telakalla muiden huolto- ja ylläpitotöiden ohella laivaan asennettiin uudet potkurien lavat, jotka näyttävät vähentävän laivan polttoaineenkulutusta ja päästöjä sekä laivan tuottamaa vedenalaista melua vähintään 14 prosenttia. Baltic Queenin onnistuneen potkuriprojektin myötä Tallink-konserni suunnittelee potkurien lapojen päivitystä myös konsernin muille laivoille.
Baltic Queenille asennetut potkurien lavat on suunnitellut ja valmistanut Kongsberg Maritime Sweden AB. Lavoissa on huomioitu nimenomaan Baltic Queenin kaltaisen laivatyypin edellyttämät nopeusalueet. Uusien lapojen aikaansaama polttoaineenkulutuksen ja päästöjen väheneminen vaatii vielä yhtiöiden mukaan tarkempaa analysointia, mutta niiden odotetaan vähenevän vähintään 14 prosenttia.
– Jokainen ympäristöystävällisempään merenkulkuun tähtäävä uudistus on meille tärkeä ja inspiroi meitä etsimään yhä innovatiivisempia ratkaisuja. Ratkaisut, joilla on monia positiivisia vaikutuksia, ovat erityisen tärkeitä ja Baltic Queenin uudet potkurien lavat ovat tästä hyvä esimerkki sillä ne vähentävät samanaikaisesti polttoaineen kulutusta, päästöjä sekä vedenalaista melua, Tallink-konsernin Head of Ship Management and Chief Captain Tarvi-Carlos Tuulik sanoo yhtiön tiedotteessa.
Melutaso laski selvästi
Tallink mittasi laivan tuottamaa vedenalaista melua yhteistyössä Tallinnan teknillisen yliopiston TalTechin kanssa. Melua mitattiin ennen telakointia 30.8.-4.9.2023 sekä sen jälkeen 15.-25.9.2023. Mittaustulokset osoittavat, että uusilla potkurin lavoilla 17,6 solmun nopeudella liikkuvan laivan melutaso on 20 – 20 000 Hz taajuuksilla 8 ± 5 dB matalampi, ja 40 Hz taajuudella jopa 16 ± 5 dB:ä matalampi.
Mittaustulokset osoittavat, että matalilla taajuuksilla veteen säteilevä akustinen paine on uusilla potkurien lavoilla vähintään kolme kertaa pienempi ja kaikilla taajuuksilla yhteensä vähintään kaksi kertaa pienempi vanhoihin verrattuna.
– Laivojen tuottaman vedenalaisen melun vähentäminen on tärkeä ympäristökysymys, sillä vedenalainen melu häiritsee meressä eläviä kaloja ja muita eläimiä ja voi johtaa elinympäristön huononemiseen ja lajien vähenemiseen. Tekemämme mittaukset osoittavat, että laivan potkureita optimoimalla on mahdollista vähentää kavitaatiota ja näin ollen laivan aiheuttamaa vedenalaista melua, mikä on merkittävää ympäristön kannalta, kommentoi Tallinnan teknillisen yliopiston Professor of Structural and Fluid Mechanics at the Institute of Civil Engineering and Architecture Aleksander Klauson.