Sensorien, kameroiden ja tekoälyn avulla alus pystyi tunnistamaan reitin varrella olleita kohteita ja väistämään niitä. Lopulta laituriin saapuminen tehtiin automaattisella ohjauksella.
Sensorit ja kamerat pystyvät luomaan tarkemman kokonaiskuvan kuin ihmissilmällä saavutettaisiin. Ajantasainen tilannekuva välittyi 50 kilometrin päähän aluksesta Turun keskustaan Finferriesin etäoperointikeskukseen, jossa päällikkö oli valmiina puuttumaan asiaan tarpeen tullen. Falcolla oli tietysti mukana oma päällikkö eli aivan ilman miehistöä ei vielä menty.
Aluksen päällikkönä toiminut Tuumas Mikkola toimi etäkeskuksessa ja piti näkymiä hyvänä sumusta huolimatta. Tuntuma laivaan luonnollisesti puuttuu ja sen korvaaminen vaatiikin kokemusta.
Rolls-Royce on tehnyt tähän mennessä 400 tuntia testiajoja ja merikokeita. Nyt nähtyä itsenäistä rantautumista on harjoiteltu onnistuneesti monta kertaa.
SVAN-projekti (Safer Vessel with Autonomous Navigation) on ollut hedelmällinen molemmille yrityksille.
– Tämä päivä merkitsee suurta askelta kohti autonomista merenkulkua ja vahvistaa täysin, mistä olemme puhuneet jo usean vuoden ajan, että autonominen meriliikenne tulee tapahtumaan. SVAN on ollut menestyksekäs yhteistyöprojekti Rolls-Roycen ja Finferriesin välillä, ja ihanteellinen mahdollisuus osoittaa maailmalle kuinka älykkäät laivateknologiat tuovat huomattavia etuja alusten turvallisuuteen ja tehokkaaseen operointiin.
Erityisesti ympäristö ja turvallisuus ovat Finferriesille tärkeitä.
– Olemme hyvin ylpeitä siitä, että merenkulun historiaa on jälleen tehty Parainen-Nauvo-reitillä. Ensimmäisenä oli maailmankuulu hybridilauttamme Elektra ja nyt Falco on maailman ensimmäinen täysin autonominen lautta. Modernina varustamona olennaisin tavoitteemme tässä yhteistyössä on ollut lisätä sekä ympäristön että matkustajiemme turvallisuutta. Olemme kuitenkin myös yhtä innoissamme tämän demonstraation tuomista mahdollisuuksista turvallisuudelle, ympäristölle ja autonomiselle merenkululle.
Teksti Tero Elsilä