27.01.2020

Navigate 2020: Kiina puhutti telakoita

Meriteollisuuden- ja logistiikan messut Turun Messukeskuksessa kokosi jälleen yhteen alan toimijoita, alihankkijoita ja vaikuttajia sekä opiskelijoita, tänä vuonna mukana oli kävijöitä yli 20 maasta. Ilmapiiri oli hyväntuulinen ja heijasteli alan virkistymistä. Telakoiden paneelikeskustelussa puhuttivat Kiinan ja Suomen vahvuudet.

Paneelikeskusteluun osallistuivat Jyrki Heinimaa Rauma Marine Constructions Oy, Tapani Pulli MeyerTurku Oy ja Esko Karvonen Helsinki Shipyard Oy.

Esitykset olivat innostavia, vauhdikkaita ja hauskoja ja suuntautuivat ajankohtaisiin teemoihin: tulevaisuuden osaaminen, digitalisaatio, vihreä merenkulku, meriteollisuus ja logistiikka. Ala on kovaa vauhtia digitalisoitumassa. Keskeistä on tiedon lisääntyminen ja sen hyödyntäminen. Asiamäärä on valtava.

Ilahduttavaa oli se, että nuorilla opiskelijoilla oli mahdollisuus kertoa projektiyhteistöistään yrityksissä. Merialalla toimivien mentoripuheenvuoroissa oli suunnattu viestiä nuorille. Yleisesti ottaen kehotettiin tekemään ja opiskelemaan sitä mikä kiinnostaa, lähde rohkeasti mukaan ja ole utelias, kysele. Yleisössä olisi toki saanut olla vielä enemmän nuoria ja opiskelijoita.

Telakat paneelissa

Kolmen keskeisen telakan edustajat puhuivat paneelikeskustelussa tulevaisuuden megatrendeistä. Keskustelussa mukana oli Jyrki Heinimaa Rauma Marine Constructions Oy, Tapani Pulli MeyerTurku Oy ja Esko Karvonen Helsinki Shipyard Oy. Ympäristö, energiaratkaisut, verkostoituminen ja tehokkuus sekä Kiinan tuomat haasteet nousivat esiin.

Kiina nähtiin uhkana, koska se pystyy tekemään laivoja huomattavasti edullisemmin. Toisaalta Suomen vahvuus on nimenomaan teknologiassa ja tuotannossa. Erityisesti projektijohtamisen osaaminen sekä laatukysyykset nostettiin esiin. Näissä asioissa pitää olla kilpailijoita edellä.

– Kiina ei kaikkea vie, lohdutti Heinimaa.

Yhtenä pullonkaulana on innovaatioiden pitäminen Suomessa. Kenties tulevaisuudessa kaikkien telakoiden ja koko klusterin Suomessa pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä. Ongelmien ratkaisut ja päätöksenteko ovat suomalaisilla telakoilla vahvuuksia.

Alan muutos näkyy myös henkilökunnassa.
– Kun vielä 60-luvulla oli toimistotyöntekijöiden ja telakan työntekijöiden suhde 1/5, niin nyt se on 1/1, kuvaili Pulli.

Projektijohtamista, sähkösuunnittelijoita ja designereita tarvitaan yhä enemmän. Tarvitaan ”valkokaulusväkeä”.

Telakoilla tarvitaan uudelleensyntymistä. Yhtenä haasteena on välittää vanhemman polven osaaminen nuorille.

– Ei ole hyvä asia, että asioiden hoidosta ollaan eri mieltä, mietti Karvonen.

Tieto, automaatio, virtuaalisuus, digitaalisuus ja uudet tavat tekemiseen sekä asiakasymmärrys ovat tulevaisuutta ja jo tätä päivää. Virtuaalisuus luo syvempää kokemusta tuotteen ja asiakkaan välille jo ennenkuin laivaa aletaan tehdä.

Teksti ja kuvat Tero Elsilä

Frank Kho, Kho Managagement Consulting B.V
Jaa artikkeli