Suomen merimuseon toimii Merikeskus Vellamon rakennuksessa, jonka kokonaiskävijämäärä nousi 153 300 kävijään. Vuonna 2022 kävijöitä oli 113 800. Näyttelykävijöiden määrä Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon sisänäyttelyissä oli 80 000, nousten peräti 48 prosentilla edellisvuodesta. Lisäksi Suomen merimuseon jäänmurtaja Tarmo ja majakkalaiva Kemi -museoaluksilla vieraili kesäkaudella yhteensä yli 21 000 kävijää, kasvua edelliseen vuoteen nähden oli 17 prosenttia. Kävijämäärien vahva kasvu vaikutti myös pääsylippu- ja museokauppatuloihin, joissa niissäkin tehtiin ennätyksiä. Alkaneesta vuodesta odotetaan vilkasta.
Vahvan nousun takana nähdään erityisesti museon Pako Pompejista -näyttelyn suosio ja kiinnostus museoaluksia kohtaan. Myös muut näyttelyt kuten jo vuonna 2020 avautunut, pitkäaikainen Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely sekä seudulle ja itäiselle Suomenlahden rannikolle suuntautunut kasvava kotimaan matkailu näkyvät luvuissa. Lisäksi museokohteen vetovoimaa lisää kokonaisvaltainen näyttely- ja palvelutarjonta, jonka mahdollistaa tiivis yhteistyö Merikeskus Vellamon tiloissa toimivan Kymenlaakson museon ja muiden palvelutuottajien kanssa.
Suomen merimuseossa on jälleen tänä vuonna kiinnostavaa ja uutta koettavaa. Oceanista – muoti ja meri -näyttely avautuu 19.4.2024 ja on avoinna yleisölle 29.9.2024 saakka. Näyttely luo katsauksen siihen, kuinka huippumuoti on lainannut merenkulkijoiden tyyliä ja kulttuuria vuosikymmenten ajan ja esittelee kansainvälisesti tunnettujen muotitalojen ja suomalaisten suunnittelijoiden merestä inspiroitunutta muotia. Näyttely täydentää erinomaisesti Pohjantähti, Etelän risti -perusnäyttely, joka kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä pääteemoinaan merenkulkija, merikauppa, laivat, laivamatkustaminen ja navigointi. Näyttelyn keskeisenä elementtinä on pohjoisen merenkulkumme erikoisuus, talvimerenkulku.
Lisäksi kokonaisvaltaista syvyyttä museovierailuun tuo kestosuosikki Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely, joka avaa todeksi koettua tarinaa Kotkan alueella 1700-luvun loppupuolella käydyistä Itämeren suurimmista meritaisteluista ja sodan jälkeen rakennetusta Ruotsinsalmen linnoituskaupungista ihmiskohtaloineen. Syyskuussa 2023 julkaistu samanniminen kirja syventää näyttelyn tarinaa. Teoksessa vuorottelevat uusi tutkimustieto, kepeämmät lyhyet tekstit, koskettavat henkilötarinat ja kerrontaa elävöittävä kuva-aineisto. Kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon tutkijat sekä lukuisat eri alojen tutkijat ja tieteentekijät.
Suomen merimuseon perusnäyttelyn uudistustyö on aloitettu. Museo tulee tarjoamaan sidosryhmille mahdollisuuden osallistua uusien näyttelyiden suunnitteluun myöhemmin. Yhtenä näyttelyuudistuksen taustatyönä Suomen merimuseo on teettänyt yhdessä John Nurmisen säätiön kanssa kyselytutkimuksen ihmisten suhteesta mereen.
Suomen kansallismuseoon kuuluva Suomen merimuseo on ollut avoinna yleisölle Kotkassa Merikeskus Vellamossa vuodesta 2008 alkaen. Tätä ennen museo toimi Hylkysaaressa Helsingissä. Merikeskus Vellamon tiloissa toimii myös Kotkan kaupungin omistama Kymenlaakson museo. Lisäksi talossa toimivat Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki.