22.04.2025

Koillis-Atlantista päästöjen uusin rajoitusalue

IMO:n äskettäisessä MEPC 83. kokouksessa hyväksyttiin alustavasti Koillis-Atlantin merialueen julistaminen typen- ja rikkioksidien sekä hiukkaspäästöjen rajoitusalueeksi (Emission Control Area, ECA).

Nyt perustettava uusi ECA-alue yhdistää muut EU:n alueelle perustetut rajoitusalueet Välimereltä Englannin kanaaliin ja Pohjanmerelle, mikä tasaa kilpailuasetelmaa.

Päästörajoitus oli usean vuoden ponnistusten tulos alueen valtioilta. Esityksen tekivät kaikki alueen rantavaltiot ja rikkidirektiiviin perustuvan EU:n yksinomaisen toimivallan vuoksi kaikki EU:n jäsenvaltiot. Rajoitusalue tulee vähentämään aluspäästöjen haitallisia vaikutuksia Pohjoisen Atlantin alueen ilmanlaadulle ja meriluonnolle.

Nyt perustettava uusi ECA-alue yhdistää muut EU:n alueelle perustetut rajoitusalueet Välimereltä Englannin kanaaliin ja Pohjanmerelle, mikä tasaa kilpailuasetelmaa. Itämeri on ollut vastaava rikinoksidien rajoitusalue (SECA) jo vuodesta 2015 lähtien ja typen oksidien rajoitusalue (NECA) vuoden 2021 alusta. Lopullinen hyväksyntä uudesta alueesta tehdään MEPC-komitean erityisistunnossa (MEPC/ES.2) lokakuussa 2025.
Kyseinen alue on tähän mennessä maailman suurin ECA.

Päätös on seurausta kansainvälisen puhtaan liikenteen neuvoston (ICCT) yhteistyössä Porton yliopiston kanssa tekemästä tutkimuksesta MEPC 83:lle, joka osoitti ehdotuksen realistisuuden vähentää päästöjä samalla kun se hyödyttää kansanterveyttä ja ympäristöä.

Tämän tutkimuksen hyväksyivät kaikki EU:n 27 jäsenvaltiota, Iso-Britannia ja Euroopan komissio. Uusi ECA kattaa Färsaarten, Ranskan, Grönlannin, Islannin, Irlannin, Portugalin, Espanjan ja Yhdistyneen kuningaskunnan aluemeret ja talousvyöhykkeet. Alueella asuu yli 190 miljoonaa ihmistä. Se yhdistää Itämeren, Pohjanmeren ja Välimeren olemassa olevat ECA-alueet ja samalla yhdistää ne hiljattain hyväksyttyihin Norjan meren ja Kanadan arktikan ECA-alueisiin.

Kansainvälinen laivaliikenne päästää merkittäviä määriä saasteita. Uuden ECA:n tiukempien määräysten odotetaan vähentävän rikkioksidipäästöjä (SOx) jopa 82 %, hiukkaspäästöjä (PM 2,5) 64 % ja mustaahiiltä (BC) 36 %. Typen oksidien (NOx) päästöt vähenevät ajan myötä jopa 71 % kaluston uusimisen myötä.
Tämän seurauksena Koillis-Atlantin ECA:n odotetaan ehkäisevän jopa 4 300 ennenaikaista kuolemaa vuosina 2030–2050 ja säästävän jopa 29 miljardia euroa terveyteen liittyvissä kustannuksissa. Se hyödyttää myös rannikkoyhteisöjä ja arktisen alueen alkuperäiskansoja, jotka ovat erityisen herkkiä ilmansaasteiden haitallisille vaikutuksille.

Lisäksi ECA:lla on keskeinen rooli alueen meren biologisen monimuotoisuuden ja kulttuuriperinnön suojelemisessa, sillä se kattaa yli 1 500 meriensuojelualuetta, 17 tärkeää merinisäkkäiden elinympäristöä ja 148 Unescon maailmanperintökohdetta. Merenkulun päästöjen vähentäminen on ratkaisevan tärkeää, kun halutaan torjua näitä ekosysteemejä uhkaava saastuminen ja valtamerten happamoituminen.

Teksti: IMO

Jaa artikkeli