Suomen jäänmurtolaivasto on iäkäs ja sen uusiminen on tärkeää Suomen kilpailukyvylle. Valtaosa viennistä ja tuonnista kulkee meritse ja ympärivuotinen liikenne edellyttää toimivaa jäänmurtolaivastoa.
Uudelle jäänmurtajalle haetaan yli 50 vuoden elinkaarta. Valmius mukautua muuttuvaan toimintaympäristöön varmistetaan huolellisella suunnittelulla ja eri konseptien vertailulla mallikokeineen.
– Suomelle on tärkeää, että tuleva murtaja palvelee Suomen elinkeinoelämää mahdollisimman pitkään, se on kustannustehokas käyttää sekä tekniikaltaan ympäristöystävällisempi, sanoo toimialajohtaja Virpi Anttila.
Jäänmurtoa tarvitaan tulevaisuudessakin
Nyt suunniteltava B+ -jäänmurtaja on kooltaan raskaan A-luokan ja keskikokoisen B-luokan jäänmurtajan välimaastosta. B+ vastaa ketterästi Suomen muuttuneisiin talviolosuhteisiin merellä ja siihen, että kauppalaivojen avustustarpeet kasvavat jatkossa.
– Tulevaisuuden jäätalvet merellä tulevat olemaan edelleen haastavat, jopa haastavammat kuin nykyisin, kun tuuli painaa jäämassoja kasaan ja jääkentän olosuhteet vaihtelevat. B+ -jäänmurtaja voisi toimia Perämerellä alkutalven ja siirtyä sen jälkeen avustamaan Etelä-Suomen satamiin suuntaavia kauppa-aluksia, Anttila kertoo.
Tiivis kansainvälinen yhteistyö
Suomi tekee tiivistä jäänmurtoyhteistyötä Ruotsin ja Viron kanssa, ja tuleva alus täydentää olemassa olevaa jäänmurtokapasiteettia.
Suomen, Ruotsin ja Viron yhteinen WINMOS III -hanke saa tukea EU:n CEF-rahastosta, joka kattaa 50% myös jäänmurtajan suunnitteluhankinnasta. Suunnittelukonsepti palvelee kaikkien maiden jäänmurtokaluston uusimistarpeita ja mahdollistaa yhteishankinnat sekä option rakentaa murtajia saman konseptin mukaisesti myös Ruotsiin ja Viroon.
Väylävirasto teki konseptisuunnitelmasta hankintapäätöksen loppuvuodesta 2024, mutta päätöksestä valitettiin markkinaoikeuteen. Markkinaoikeus hylkäsi valituksen ja konseptisuunnittelu voidaan aloittaa välittömästi. Konsepti valmistuu alkuvuodesta 2026. Telakoiden kilpailutus ja rakentaminen on mahdollista sen pohjalta. Mahdolliseen rakentamiseen on haettu EU-tukea ja siihen odotetaan päätöksiä kesän 2025 aikana.
Väylävirasto vastaa talvimerenkulun avustamisen viranomais- ja tilaajatehtävistä sekä valtakunnallisesta koordinoinnista, kehittämisestä ja ohjauksesta.