26.03.2025

Säästöt vaikuttavat merimuseoiden toimintaedellytyksiin

Merellistä kulttuuriperintöä pystytään tallentamaan säästöistä johtuen yhä rajatummin ja leikkausten vaikutukset voivat olla kauaskantoisia.
– Millaista merellistä muistia me välitämme tästä ajasta tulevaisuuteen, Forum Marinumin toimitusjohtaja Ulla Teräs pohtii.

Tykkivene Karjala Forum Marinumin laiturissa. Kuva Kari Martiala.

Museoiden ja ylipäänsä julkisen talouden niukkeneminen näkyy myös merenkulun valtakunnallisena vastuumuseona toimivan Forum Marinumin toiminnassa.
– Ohjelmistosta, tapahtumista ja näyttelyistä on säästetty ja lisäksi olemme tänä vuonna joutuneet supistamaan aukioloaikoja hiljaisempina aikoina sekä nostamaan pääsylippujen hintoja, Forum Marinumin toimitusjohtaja Ulla Teräs sanoo.
– Lisäksi mietimme aktiivisesti, miten omaa rahoitusta voisi edelleen lisätä. Meillä omien palvelutulojen osuus rahoituksesta on jo nyt museoiden mittakaavassa korkea, 38-45 % säätiön kokonaisbudjetista.
Merimuseoiden ylläpitämä vesiliikenteen kulttuuriperintö, kuten museolaivat ja venekokoelmat vaativat runsaasti resursseja ja lisäksi museot ylläpitävät museoalusten huoltoon ja kunnostukseen liittyvää aineetonta kulttuuriperintöä ja tietotaitoa. Museoiden rahoitusleikkausten lisäksi leikkaukset avovankiloiden työtoiminnassa ja muutokset tuetun ja kuntouttavan työn tuissa ovat jo heijastuneet Forum Marinumin toimintaan.

Fort Slavan linnoitus Kukourin saarella Kotkassa. Kuvaaja Pekka Vainio, Kymenlaakson museo.

Kotkan Merikeskus Vellamossa

Merikeskus Vellamossa Kotkassa toimivaan Suomen merimuseoon säästöt ovat näkyneet tänä vuonna Museoviraston taloustilanteen kautta. Merimuseo on osa Kansallismuseota ja sitä kautta Museovirastoa.
Henkilökuntaan kohdistuu 1–2 kuukauden lomautukset, ja lisäksi määrärahoja on supistettu eri toiminnoista. Asioita joudutaan siis priorisoimaan, mitä tehdään ja mitä jätetään tekemättä.
Kesällä 2020 käynnistynyt Suomen merimuseon Kohtalona Ruotsinsalmi on saanut innostuneen vastaanoton. Upea näyttely kertoo Kotkan edustalla käydyn Itämeren suurimman meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan. Näyttelyelämystä pidetäänkin Vellamon historian vaikuttavimpana näyttelynä. Näyttely on monivuotinen, joten säästötoimet eivät vaikuta sen jatkumiseen.
– Säästöistä huolimatta olemme voineet aloittaa pitkään suunnitellun Suomen merimuseon päänäyttelyuudistuksen, vaikkakin pienemmällä rahoituksella. Museolaivatkin avautuvat kesällä normaalisti, näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen kuvailee.
Merikeskus Vellamossa toimii kaksi museota, Suomen merimuseo sekä Kymenlaakson museo, joka on Kotkan kaupungin omistama.

Teksti Kari Martiala

Jaa artikkeli