Tallink Silja Oy ja sipoolainen kiertotalousstartup Paahtu Oy ovat aloittaneet yhteistyön. Vuonna 2024 perustettu startup-yritys on ensimmäinen kotimainen toimija, joka hyödyntää kahvinporoja brikettien raaka-aineena.
Paahtu kerää Helsinki-Tukholma-reitin Silja Serenadelta kahvinporot ja valmistaa niistä brikettejä, jotka tarjoavat kestävän vaihtoehdon polttopuulle. Briketit soveltuvat esimerkiksi lämmitykseen ja niiden raaka-aineena olevat kahvinporot ovat energiatiheä ja alihyödynnetty jätevirta.
– Kahvinporot ovat yllättävän energiatiheä raaka-aine, jota Suomessa syntyy runsaasti, mutta joka usein päätyy jätteeksi. Haluamme Paahtulla edistää kahvinporojen kierrättämistä sekä hyötykäyttöä energian lähteenä. Yhteistyö Tallink Silja Oy:n kanssa on meille merkittävä askel raaka-aineen saamiseksi, jotta saamme tuotteemme markkinoille, kertoo Paahtun perustaja Bahez Karim.
– Silja Serenadella kuluu kahvia vuodessa noin 10 000 kiloa. Aamiaisbuffetissa ruokailee yhdellä risteilyllä jopa noin 1700 matkustajaa ja kahvinkulutus on tietysti sen mukaista. Kahvia juodaan myös laivan muissa ravintoloissa ja kahviloissa, kokousosastolla sekä tietysti miehistön ruokalassa eli messissä. Kierrätettäviä kahvinporoja syntyy yhden risteilyn aikana noin 150–200 kiloa, ja ne ovat tähän asti päätyneet biojätteeksi. Nyt ne saavat uuden elämän lämpönä suomalaisiin koteihin, iloitsee Silja Serenaden keittiöpäällikkö Harri Salo.
Yhteistyö on myös taloudellisesti kannattavaa molemmille osapuolille. Tallink Silja säästää jätekustannuksissa, kun Paahtu noutaa kahvinporot, ja Paahtu saa käyttöönsä jatkuvan raaka-ainevirran. Toiminta käynnistyi toukokuussa 2025 Silja Serenadella, ja tavoitteena on myöhemmin laajentaa käytäntöä myös yhtiön muihin laivoihin.
– Vastuullisuus on meille suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä, mutta myös arjen tekoja. Tämänkaltaiset kiertotalousratkaisut ovat erinomainen esimerkki siitä, miten pienelläkin materiaalilla voi olla iso vaikutus. On ilo olla mukana tässä pilottihankkeessa, jossa pääsemme luomaan vaikuttavuutta yhdessä Paahtun kanssa, sanoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.