17.05.2017

Arktisessa neuvostossa muhii riitoja luonnonvaroista ja asevarustelusta

Pohjoisten alueiden valtioiden ulkoministereiden juhliessa viime viikolla Arktisen neuvoston ministerikokouksen päätöslausumaa, jäi yksi asia vaille riittävää huomiota: Arktisen neuvoston jäsenvaltioiden kasvava kilpailu alueen luonnonvaroista ja vetäytyvän kiintojään avaamista uusista meriväylistä.

Pohjoisten alueiden valtioiden ulkoministereiden juhliessa viime viikolla Arktisen neuvoston ministerikokouksen päätöslausumaa, jäi yksi asia vaille riittävää huomiota: Arktisen neuvoston jäsenvaltioiden kasvava kilpailu alueen luonnonvaroista ja vetäytyvän kiintojään avaamista uusista meriväylistä.

Arktisen neuvoston jäsenmaista varsinkin Venäjä on lapioinut rahaa ja sirotellut uusia ohjuksia sekä avannut Jäämeren rannoille uusia tukikohtia. Läntisten arvioiden mukaan Venäjä on nyt nostanut sotilaallisen läsnäolonsa pohjoisessa jo vuonna 1991 hajonneen Neuvostoliiton tasolle, Reuters kirjoittaa.

Ja vaikka Arktinen neuvosto ei ota kantaa turvallisuusasioihin, on selvää, että jäsenmaita huolestuttaa tällainen kehitys.

Alaskan republikaanisenaattoori Dan Sullivan sanoo evästäneensä Yhydsvaltain ulkoministeri Rex Tillersonia puolustusministeriö Pentagonin laatimasta arktisen alueen turvallisuusstrategiasta. Pentagonin arviosta vain osa on julkista tietoa.

– Venäläisten arktikalla pelaama peli ei ainakaan liennytä alueen eturistiriitoja, Sullivan sanoo.

Arvokkaat luonnonvarat kaikkien silmätikkuina

Yhdysvaltalaisten tiedemiesten mukaan jopa kolmasosa maailman hyödynnettävistä kaasuvaroista sijaitsee Jäämeren mannerjalustalla. Samoin maailman raakaöljyvaroista 13 prosenttia on arktiselle alueella.

Nykyiset alhaiset raakaöljyn hinnat eivät juuri rohkaise arktisiin porauksiin ankarissa oloissa, mutta kuten presidentti Trump sanoo, hinnoilla on taipumus muuttua. Niinpä hän antoi viime kuussa käskyn amerikkalaisten arktisten koeporausten aloittamisesta.

Muihin pohjoisiin rikkauksiin lukeutuvat harvinaiset metallit, joita varsinkin sähköautojen valmistajat himoitsevat. Tällaisia harvinaisia metalleja louhitaan nykyään enimmäkseen Kiinassa.

Mannerjään sulamisen arvellaan lisäävän myös kalastusta pohjoisilla merialueilla. Kalalajit siirtyvät pohjoisemmaksi, ja niitä tietenkin seuraavat myös eri maiden kalastuslaivastot.

Venäjä kokoaa uutta murtajalaivastoa

Sotilaallisen voimannäyttönsä ohella Venäjä terästää jäänmurtajalaivastoaan. Rakenteilla olevat kolme uutta murtajaa kasvattavat venäläisen murtaja-armadan 40 alukseen, ja näistä kuusi on ydnkäyttöisiä.

Yhdysvalloilla on vain yksi suuri jäänmurtaja, joka sekin on 40 vuotta vanha. Amerikkalaiset toivovat saavansa valmiiksi kuusi uutta murtajaa vuoteen 2023 mennessä.

Meriväylien sulaminen ja uudelleen jäätyminen tulee vääjäämättä kasvattamaan murtajien tehtäviä Koillis- ja Luoteisväylillä.

Viime viikolla julkistetussa arviossa Kansallisen turvallisuusviraston pääjohtaja Dan Coats sanoo, että arktiseen kilpailuun meriväylistä ja luonnonvaroista on ilmaantunut myös uusia maita Arktisen neuvoston ulkopuolelta.

Rapostissa ei mainittu nimeltä Kiinaa, mutta on selvää, että kiinalaiset ovat kiinnostuneita lisäämään läsnäoloaan Jäämeren alueella. Kiinasta tuli Arktisen neuvoston tarkkailijajäsen vuonna 2013. Ja huhtikuussa uutisoitiin, että Tanska harkitsee kiinalaisen kaivosyhtiön tarjousta ostaa toimintansa lopettanut laivastotukikohta Grönlannista.

Kukaan ei toivo arktisen rauhan rikkuvan

Kuten Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov huomatti viime viikon ministerikokouksessa, arktinen alue on erittäin rauhallinen, ainakin verrattuna muun maailman kriisipesäkkeisiin.

– Venäjä on tehnyt paljon sen eteen, että Arktikan olot kehittyvät rauhallisesti, vakaasti ja kansainvälisessä yhteistyössä. Olemme varmoja siitä, että alueella ei ole konfliktin uhkia, Lavrov totesi ministerikollegoilleen Alaskan Fairbanksissa.

Lavrovin puheista huolimatta Yhdysvallat ja muut Nato-maat seuraavat tarkasti venäläisten edesottamuksia pohjoisen perukoilla.

US Coast Guardin komentaja Paul Zukunft sanoi viime viikolla Washingtonissa, että Venäjän palikat ovat paikoillaan Arktikalla, kun taas amerikkalaiset ovat vasta alkutaipaleellaan.

– Voimme laatia mielin määrin poliittisia kannanottoja, mutta ellei valtio ole läsnä valvomassa itsemääräämisoikeuttaan pohjoisilla vesillä, se on pelkkä paperitiikeri, Zukunft sanoi.

http://www.reuters.com/article/us-arctic-summit-security-idUSKBN1882KC

Jaa artikkeli