VTT: Kohti älykästä ja vihreää merenkulkua

VTT:n koordinoiman suomalaisen INTENS-tutkimusyhteistyökonsortion jäsenet ovat yhdessä päättäneet panostaa seuraavien kolmen vuoden aikana yli 13 miljoonaa euroa suomalaisen meriteollisuuden kehittämiseen ja digitalisoinnin edistämiseen. Tähän sisältyy Business Finlandin myöntämä 5,6 miljoonan euron rahoitus. Hankkeessa keskitytään erityisesti parantamaan alusten energiatehokkuutta ja vähentämään niiden aiheuttamia päästöjä.

“Business Finlandin Arktiset meret -ohjelman antaman sekä tutkimuskonsortion jäseniltä saamamme tuen ansiosta muodostamme kunnianhimoisen koko alan kattavan ja asialleen omistautuneen konsortion. Konsortion tavoitteena on lisätä suomalaisen meriteknisen alan digitalisointia ja edistää huipputason merialan asiantuntemustamme maailmanlaajuisesti”, toteaa VTT:n Digital Engineering -tutkimusalueen johtaja Johannes Hyrynen.

Suomi kuuluu maailman johtaviin maihin meriteollisuuden digitalisoimisessa ja automatisoinnissa. INTENS-hankkeen tavoitteena on entisestään vahvistaa digitaalista muutosta ja integroida se ainutlaatuisella tavalla osaksi koko meriklusterin arvoketjua tutkimus- ja kehitystyöstä, suunnittelusta ja tuotannosta aina alusten käyttöön asti. Hankkeessa kehitettävät uudet ratkaisut ja innovaatiot voivat onnistuessaan parantaa merkittävästi alusten energiatehokkuutta ja vähentää syntyviä päästöjä. Samalla muodostuu uusia alaa mullistavia toimintatapoja ja liiketoimintamahdollisuuksia.

“Odotamme paljon tältä yhteistyöhankkeelta, joka kokoaa merkittävät osaajaorganisaatiot yhteen”, sanoo Business Finlandin johtava asiantuntija Matti Säynätjoki.

“Konsortio on tunnistanut merkittäviä mahdollisuuksia kehittää kestävää meriliikennettä. Suomalaiset yritykset ovat luomassa itselleen uutta kilpailuetua kansainvälisillä markkinoilla yhdistämällä uudella tavalla kaksi tunnettua suomalaista osaamisaluetta: meritekniikka ja digitalisaatio. INTENS-hankkeessa hankittavan tiedon ja osaamisen pohjalta yritykset kehittävät uusia, korkean lisäarvon komponentteja, järjestelmiä, ohjelmistoja sekä palveluita”, Säynätjoki jatkaa.

“Wärtsilä uskoo, että INTENS-hanke on merkittävä askel kohti älykästä merenkulkualan ekosysteemiä. Me odotamme sen parantavan järjestelmien tehokkuutta, luotettavuutta ja käyttövarmuutta”, sanoo Wärtsilä Marine Solutionsin kehityspäällikkö Sebastiaan Bleuanus.

”Vastauksena IMO:n päätökseen edellyttää merenkulun hiilidioksidipäästöjen vähentämistä 50 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, on löydettävä uusia ratkaisuja, joilla asetettuihin tavoitteisiin päästään nopeasti. Olemassa olevien alusten toiminnan optimointi tarjoaa suurimmat mahdollisuudet vähentää merenkulun päästöjä lyhyellä aikavälillä,” kertoo NAPA Shipping Solutions -yksikön kehitysjohtaja Pekka Pakkanen.

”Tutkimusyhteistyöhankkeen ja Business Finlandin rahoituksen puitteissa, NAPA kehittää edistyksellisiä reittisuunnittelu- ja optimointiratkaisuja, joiden avulla on mahdollista vähentää vuotuisia hiilidioksidipäästöjä jopa 30 prosentilla”.

“Haluamme varmistaa ja edelleen kohentaa asemaamme maailman energiatehokkaimpien ja ympäristöystävällisimpien alusten suunnittelijana ja rakentajana”, kertoo Meyer Turku Oy:n kehityspäällikkö Kari Sillanpää.

“INTENS-hankkeessa kehitämme yhdessä kumppaneidemme kanssa tehokkaita ja luotettavia tapoja hyödyntää virtuaalimalleja laivojen koko elinkaari huomioiden. Näin pystymme paremmin vastaamaan haasteisiin, joita suurten risteilyalusten yhä enenevä monimutkaisuus aiheuttaa.”

“Deltamarin on ylpeä INTENS-konsortion jäsenyydestään. Sen kautta voimme laajentaa osaamistamme mm. optimointimenetelmien sekä alusten operatiivisen tiedon käsittelyn saralla, ja siten kehittää uuden sukupolven laivansuunnitteluprosessiamme”, kehuu Deltamarin Oy:n kehitysjohtaja Mia Elg.

“Yhteistyö, jota teemme tutkimusverkostomme ja yrityskumppaneidemme kanssa, on meille erittäin arvokasta. Sen myötä voimme yhdistää tieteen edistysaskeleet käytännön työhön energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisien alusten suunnittelussa.”

“Yhteistyö ja jakaminen edustavat tulevaisuutta. INTENS on avoin yhteistyökonsortio ja toivotamme kaikki asiasta kiinnostuneet osapuolet maailmanlaajuisesti tervetulleiksi tekemään yhteistyötä kanssamme älykkäämmän ja vihreämmän merialan tulevaisuuden hyväksi”, sanoo INTENS-hankkeen koordinaattori Zou Guangrong VTT:ltä.

INTENS-konsortioon (Integrated Energy Solutions to Smart and Green Shipping) kuuluu 14 Suomen johtavaa merenkulkualan yritystä (Wärtsilä Finland Oy, NAPA Oy, Meyer Turku Oy, Dinex Ecocat Oy, Deltamarin Oy, Vahterus Oy, Protacon Technologies Oy, Parker Hannifin Oy, JTK Power Oy, 3D Studio Blomberg Ab, Jeppo Biogas Ab, Visorc Oy, Tallink Silja Oy ja NLC Ferry Ab Oy) sekä viisi tutkimusorganisaatiota (Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy).

Jaa artikkeli