Uusi Master’s Guide -palvelu tarjoaa Suomen satamiin saapuville aluksille ja muille sidosryhmille kootusti kaikki alusliikenteen tärkeät ohjeistukset parantaen samalla Suomeen saapuvien alusten reittisuunnittelua ja tilannetietoisuutta.
Suomen rannikon alusliikenteelle saatiin 10.11. käyttöön täysin uusi palvelu, kun Fintraffic Master’s Guide avautui käyttäjille. Uusi Master’s Guide -palvelu tarjoaa Suomen satamiin saapuville aluksille ja muille sidosryhmille kootusti kaikki alusliikenteen tärkeät ohjeistukset parantaen samalla Suomeen saapuvien alusten reittisuunnittelua ja tilannetietoisuutta.
Fintraffic Master’s Guide -palvelu löytyy osoitteesta mastersguide.fintraffic.fi. Palvelu julkaistaan aluksi englanninkielisenä, mutta suomen- ja ruotsinkieliset versiot ovat nekin luvassa jo lähikuukausina.
Uuden verkkopalvelun julkaisu on merkittävä askel Master’s Guidelle merenkulkijoita palvelevana tuotteena. Harppaus PDF-muotoisesta aluksille suunnatusta tietopaketista moderniin data-alustaan nostaa Master’s Guiden myös kansainvälisesti kiinnostavaan valoon, kun Suomeen suuntautuvalle liikenteelle voidaan tarjota yhtenäistetty käyttäjäkokemus satamasta riippumatta.
”Sidosryhmien tarpeiden ja toiveiden ymmärtäminen ovat olleet kehitystyön ytimessä, ja palvelun sisältö on suunniteltu alusta alkaen käyttäjälähtöisesti yhteistyössä suomalaisen merenkulun sidosryhmien sekä Suomeen suuntautuvan alusliikenteen kansipäällystön kanssa. Lopputuloksena on moderni ja muutosjoustava data-alusta, joka tukee meriliikenteen toimijoiden viestintää sekä turvallista ja sujuvaa liikennettä VTS-alueilla. Lisäksi palvelu parantaa Suomeen saapuvien alusten reittisuunnittelua ja tilannetietoisuutta tarjoamalla kohdesataman perusteella räätälöityä ja matkan kannalta oleellista tietoa”, kertoo Fintrafficin meriliikenteenohjauksen kehityspäällikkö Esa Kallio.
Julkaisuvaiheessa Master’s Guide -palvelu sisältää 10 suomalaista satamaa, mutta satamien määrää tullaan kasvattamaan kattamaan kaikki Suomen satamat. Satamille palvelu on täysin veloitukseton ja sen kautta satamat voivat viestiä satamakohtaisista ajankohtaista aiheista, jotka kokevat merenkulkijoiden näkökulmasta oleellisiksi.
Master’s Guide -palvelu sisältää nimensä mukaisesti myös kaikki alusliikenteen erityisohjeet eli Master’s Guidet, jotka toimivat tietolähteenä erityisesti aluksilla työskentelevälle kansipäällystölle, joka etsii suomalaisiin satamiin saapuessaan tietoa maan ja sen VTS-alueiden toimintatavoista. Master’s Guidet sisältävät tietoa esimerkiksi alusliikenteenohjauksen toiminnasta, aluksen päällikön velvollisuuksista sekä satamakäynnin kannalta kriittisistä yhteystiedoista.
Satamatasoisten Master’s Guidejen lisäksi tarjolla ovat tuttuun tapaan myös VTS-aluekohtaiset Master’s Guidet: Archipelago, Bothnia, West Coast, Hanko, Helsinki 1 & 2 sekä Kotka. Lisäksi palvelusta löytyvät GOFREP:n ja Åland Sea Trafficin Master’s Guidet.
Alkuperäiset PDF-muotoiset Master’s Guidet tulevat toimimaan Fintrafficin verkkosivuilla uuden verkkopalvelun rinnalla riittävän yliheittoajan.
Digitalisoituvat Master’s Guidet ovat osa Fintrafficin meriliikenteenohjauksen strategiaa, jossa rakennetaan uusia tulevaisuuden tuotteistettuja palveluita alusliikenteen tarpeisiin turvallisuuskärki edellä. Uusi Master’s Guide -palvelu on suomalaisen merenkulun ja sujuvan satamakäynnin käyntikortti, joka rakennetaan osaksi uutta merenkulun tiedonhallintajärjestelmä NEMO:a. Pidemmän aikavälin visiona on jatkokehittää palvelua niin, että alus saa kohdennettua tietoa omaan matkaansa liittyen, perustuen esimerkiksi uuden tiedonhallintajärjestelmän satamakäynti-ilmoitukseen.