24.08.2017

Uudet LNG-tankkerit alkavat jäljitellä raakaöljylaivojen toimintatapoja

Amerikkalaisen liuskekaasun tulo markkinoille on mullistanut maailman energiakenttää. Eräs muutos liittyy uuden sukupolven LNG-tankkereihin, jotka toimivat samalla tavalla kuin raakaöljyä kuskaavat vlcc-alukset. LNG-aluksia käytetään yhä enemmän uivina varastoina eli kaupan työkaluina parhaiden diilien metsästyksessä.

Amerikkalaisen liuskekaasun tulo markkinoille on mullistanut maailman energiakenttää. Eräs muutos liittyy uuden sukupolven LNG-tankkereihin, jotka toimivat samalla tavalla kuin raakaöljyä kuskaavat vlcc-alukset. LNG-aluksia käytetään yhä enemmän uivina varastoina eli kaupan työkaluina parhaiden diilien metsästyksessä.

Yhdysvaltalaisia LNG-myyjiä pidetään joustavampina kuin heidän kilpailijoitaan esimerkiksi Persianlahdella. Koska pitkiä sopimuksia ei ole, jenkkien LNG-laivat voivat kääntyä kesken matkan sinne, missä hinnat ovat parhaat.

Hyväksi esimerkiksi käy M/T Provalys, joka lähti viime kuussa Meksikonlahdelta LNG-lastissa kohti Chileä. Kalliin Panaman kanavan sijasta alus kiertää Etelä-Amerikan ja saapuu määräsatamaansa Chilessä Kap Hornin kautta.

Tankkereista kaasun kelluvia varastoja

LNG-tankkereiden ongelmana on tähän saakka ollut nesteytetyn kaasulastin haihtuminen pitkien merimatkojen aikana. Provalysin kaltaisilla melko uusilla aluksilla boil-off -ongelma on pienempi kuin muilla, ja seuraavan sukupolven LNG-laivoilla se on vieläkin vähäisempi.

Ylipäätänsä LNG-tankkereista tulee entistä useammin kelluvia varastoja ja pitkien merimatkojen aikana tradereille jää enemmän aikaa hieroa parhaita kauppoja, Bloomberg kirjoittaa ja huomauttaa, että öljymarkkinat ovat jo vuosikymmenten ajan toimineet tällä tavalla.

– LNG-aluksia käytetään yhä useammin kaupan työkaluina ja uusien laivojen valmistuessa tämä käytäntö yleistyy. Tankkereista tulee kelluvia kaasuvarastoja, tankkerivarustamo GasLogin toimitusjohtaja Paul Wogan sanoo.

Uusilla LNG-tankkereilla boil-offin aste on vähäisempi, joten ne voivat tehdä pidempiä merimatkoja. Nykyään kaasun haihtumisaste on noin 0,1 prosenttia, kun vielä kymmenen vuotta sitten se oli 0,15 prosenttia. Woganin mukaan boil-off pienenee koko ajan.

Jenkkikaasun merimatkan pituus on ollut keskimäärin 7 500 merimailia, mutta onpa Louisianasta kuskattu liuskekaasua aina Thaimaahan asti. Lousianan Sabine Passista lähteneiden LNG-tankkereiden keskinopeus on ollut 14,3 solmua eli merkittävästi alhaisempi kuin muiden tankkereiden 16-17 solmun matkanopeudet.

– Pitkillä kuljetusreiteillä kykenemme nappaamaan suurempia voittoja vaikkapa Aasian maista. Ja modernien alusten alhainen boil-off sallii niiden matkata avomerellä taloudellista marssivauhtia, Cheniere Energyn Lontoon toimiston markkinointijohtaja Eric Bensaude sanoo.

Chileen ehtii hitaamminkin kiiruhtamalla

M/T Provalysin tapaus osoittaa tämän selkeästi. Bloombergin alusdatan mukaan alus saapuu määräsatamaansa Chilen Mejillonesiin 25. elokuuta ja samalla Provalys on välttänyt Panaman korkeat kanava- ja ajanvarausmaksut. Toki kanavan kautta matka olisi sujunut kaksi viikkoa nopeammin, mutta ajasta tässä ei olekaan kyse.

– Kanavamaksut heiluttelevat LNG:stä saatavia tuottoja ja nykyisillä rahtihinnoilla pidempikin merimatka tuntuu kannattavan, Provalysin omistavan Engie SA:n edustaja Emilie Menard sanoo.

Vuonna 2006 valmistuneen Provalysin boil-off lukeutuu tuon ajan tankkereista tehokkaimpien joukkoon.

Sitä paitsi pidemmät merimatkat ovat yleistyneet muidenkin kuin amerikkalaisten keskuudessa. Esimerkiksi qatarilaiset LNG-tankkerit ajavat Euroopan rahteja silloin tällöin Hyväntoivonniemen ympäri sen sijaan, että varustamot maksaisivat Suezin kanavan maksuja.

Provalysin kiertotiestä aiheutuu kymmenen sentin kustannukset miljoonaa btu:ta kohti. Rahassa tämä merkitsee noin 350 000 dollaria nykyisillä rahtihinnoilla, Kplerin markkina-analyytikko Sofia Kiriukhina ynnäilee.

Hänen mukaansa Engien ja Royal Dutch Shellin kaltaiset ostajatkin ovat yhä vähemmän kiinnostuneita LNG-toimitusten nopeista aikatauluista.

Chenieren Bensaude tähdentää juuri toimittajien liikkumavaraa, joka syntyy siitä, että amerikkalaisilla LNG-myyjillä ei ole kiveen hakattuja pitkäaikaisia toimitussopimuksia – eikä välttämättä aina edes pakollisia määräsatamia.

GasLogin Wogan arvelee kaasutankkereiden hitaasti kiiruhtavien risteilyjen maailman merillä jatkuvan sitä mukaa kun LNG-markkina kehittyy.

– Uuden sukupolven LNG-tankkerit rakennetaan huomattavasti hitaampia nopeuksia silmällä pitäen, hän sanoo.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-17/smarter-gas-tankers-earning-more-taking-scenic-routes-amid-glut

Jaa artikkeli