Ainakin Jordania, UAE eli Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Egypti ovat jo kahden vuoden ajan ostaneet amerikkalaista kaasua Sabine Passin terminaalista Meksikonlahdelta, Bloombergin, IHS Markitin ja Genscapen keräämät alustiedot osoittavat.
– Haluamme osallistua Lähi-idän energiaratkaisuihin ja luodat hyvät suhteet eri maiden hallituksiin, energiaministeri Rick Perry sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Perryn mukaan USA on tarjonnut liuskekaasua myös Saudi Arabialle.
Saudi Arabian ja UAE:n kaltaiset öljymaat tarvitsevat LNG:tä juuri orastavan teollisuutensa tarpeisiin sekä kotitalouksien lämmitys- ja ilmastointiratkaisuissa. Vaikka alueella on paljon raakaöljyvarantoja, ovat Persianlahden LNG-varannot tukevasti Qatarin ja Iranin hanskassa.
Sähköä jauhetaan kaasuturbiineilla
Tällä hetkellä Qatar on maailman suurin LNG:n tuottaja ja vientimaa, mutta emiirikunta on naapureiden kauppasaarrossa liian likeisten Isis-suhteidensa takia. Samaan aikaan toisaalla, Yhdysvallat ja Australia ovat uusine hankkeineen nousemassa Qatarin ohi LNG:n viennin kärkimaiksi.
Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ministeri Al Mazrouei toivottaa uudet pelurit tervetulleiksi Persianlahden LNG-markkinoille. Hänen mukaansa alueen sähköntarve kasvaa kuuden prosentin vuosivauhdilla, ja suurin osa sähköstä tuotetaan kaasulla.
– Markkina on avoin kaikille uusille tulijoille Yhdysvalloista ja muualta, ministeri sanoi.