10.02.2017

KriSu 2017K – viranomaisten suuronnettomuusharjoitus Turussa

Viranomaisten suuronnettomuusharjoitus KriSu 2017K pidetään 13.2. – 14.2.2017 välisenä aikana Turussa Aboa Maressa sekä Kuopiossa, Helsingissä että Lappeenrannassa. KriSu on yksi Suomen suurimmista viranomaisharjoituksista ja se on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 alkaen. Harjoitukseen osallistuu noin 200 henkilöä eri organisaatioista.

Viranomaisten suuronnettomuusharjoitus KriSu 2017K pidetään 13.2. – 14.2.2017 välisenä aikana Turussa Aboa Maressa sekä Kuopiossa, Helsingissä että Lappeenrannassa. KriSu on yksi Suomen suurimmista viranomaisharjoituksista ja se on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 alkaen. Harjoitukseen osallistuu noin 200 henkilöä eri organisaatioista.

Suuronnettomuusharjoituksissa simuloidaan myrskyn, tulvan ja erilaisten tulipalojen, sekä laiva-, lento-, maantie- ja vaarallisten aineiden kuljetusonnettomuuksien aiheuttamia hätätilanteita. Harjoitukset sisältävät suuria, laajasti yhteiskuntaan vaikuttavia onnettomuuksia. Harjoituksissa osallistujat kohtaavat tilanteita joissa on vakavasti loukkaantuneita tai kuolleita henkilöitä. Harjoituksen tavoite on valmistaa osallistujat kohtaamaan erilaisia kriisitilanteita työssään.

Harjoitukseen osallistuu viranomaisia Lounais-Suomen ja Pohjois-Savon poliisilaitokselta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä, Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta, Puolustusvoimista, Rannikkolaivastosta, Saimaan VTS:stä, Meripelastuskeskuksesta (MRCC), Suuronnettomuuden johtoryhmästä, Lentopelastuskeskuksesta, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista, Finaviasta, Aluehallintovirastosta ja Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE). Lisäksi harjoituksessa on mukana varustamoiden sekä Lounais-Suomen satamien edustajia. Raja- ja merivartiokoulusta (RMVK), Pelastusopistosta, Turun ammatti-korkeakoulusta, Noviasta ja Aboa Maresta on myös mukana opiskelijoita.

Tänä vuonna harjoitusta tarkkailee myös kansainväliset tahot.

Harjoitusten avulla valmistaudutaan oikeaan suuronnettomuuteen

Simuloiduissa onnettomuuksissa harjoitellaan pelastustoiminnan johtamista sekä harjoitukseen osallistuvien henkilöiden yhteistoimintaa ja viestintää. Tänä vuonna harjoitukseen liittyy myös kansainvälisen pelastustoiminnan osio HAZARD-projektin muodossa.

Ensimmäisen päivän harjoituksen tapahtumat sijoittuvat Saimaalle ja pelastustoimi johtaa harjoitusta.

Kansainvälisen pelastustoiminnan osio järjestetään CMC-harjoituksena. Harjoituksessa kootaan humanitäärinen osasto, joka kutsuttaessa lähtisi toteuttamaan Suomelta pyydettyä humanitääristä apua kohdemaahan, energian, tilojen ja varusteiden suhteen omavaraisena.

Toisen päivän harjoituksen tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin ja Meripelastuskeskus johtaa harjoitusta pelastustoimen tuella.

Harjoituksissa yhteydenpito tapahtuu viranomaisten Virve-radioverkossa, matkapuhelinverkossa, VHF-yhteyden kautta sekä internetin välityksellä. Sosiaalisen median toimivuutta kriisiviestinnän informaatiokanavana testataan myös, suuren verkkokuormituksen aikana. Merionnettomuudet simuloidaan Aboa Maren ohjauskeskuksesta simulaattorikomentosilloille, VTS- sekä meripelastuskeskukseen. Aboa Maren komentosiltasimulaattoreilla harjoitellaan ennalta määrättyjä ja suunniteltuja harjoituksia, jotka vastaavat onnettomuustilanteita merellä.

– Harjoitusten tavoite on kehittää ja harjoitella yhteistyötä suuronnettomuustilanteissa. Harjoituksen pituudesta ja laajuudesta johtuen eri tahot pystyvät myös harjoittelemaan henkilökohtaisen kuormittumisen vaikutusta päätöksentekoon, huomauttaa simulaattoritoiminnanjohtaja Ossi Westilä Aboa Maresta.

– Esimerkiksi merellinen moniviranomaisonnettomuus voi kestoltaan ja seurauksiltaan olla hyvinkin pitkäaikainen.

 

Jaa artikkeli