Alkuvuoden kylmyys on pannut eteläisen Euroopan maat kilvan etsimään lng-toimittajia. Tilannetta vaikeuttaa se, että Kaukoidän asiakkaat maksavat lng:stä enemmän kuin EU-maat, ja tämä uhkaa jättää eteläisen Euroopan yksin pakkasen kouriin.
EU-maat Ranskasta Kreikkaan ja Espanjasta Turkkiin yrittävät varmistaa lng-laivausten perille tulon tilanteessa, jossa toimitussopimuksia ei ole tehty ajoissa, Bloomberg kirjoittaa.
– Kylmällä säällä on ihmeellisen suuret vaikutukset. Nyt kaikki markkinat kertovat lng-pulasta, Energy Aspects Ltd:n Trevor Sikorski sanoo.
Vajaa 10 Celsiusta on etelässä jo kova pakkanen
Lng (liquefied natural gas) on lyhyessä ajassa noussut lähes tulkoon raakaölyn tapaiseksi kansainväliseksi raaka-ainelähteeksi. Kaasun hinnat ovat nousseet, kun Japani, Kiina ja Etelä-Korea hamuavat valtaosan maailman lng:stä, ja erityisesti Yhdysvaltain ja Qatarin kaltaisilta toimittajilta.
Aasialaisasiakkaat maksavat kahteen vuoteen korkeimpia hintoja eli 9,90 dollaria miljoonalta btu:lta (British thermal units). Pariisin Pegas-raakainepörssissä hinta kohosi alkuviikolla 11,40 taalan per miljoona btu:ta.
Hintaa ovat nostaneet eteläistä Eurooppaa koetelleet sikäläisittäin kovat yhdeksän asteen pakkaset.
Ranskalainen kaasuyhtiö GRTgaz SA varoitti alkuviikolla lng:n alhaisista varastotasoista. Turkissakin on kärsitty samasta ilmiöstä, ja kansalaisten kaasun käyttöä on jouduttu supistamaan jopa 90 prosenttia. Myös Espanja ja Kreikka ovat leikanneet lng:n käyttöä, vaikka kreikkalainen kaasuyhtiö Desfa SA ei halua kommentoida asiaa.
Brititkin ovat viluissaan
Desfa odottaa neljän kaasulaivan saapumista yhtiön terminaaleihin tässä kuussa, kun joulukuussa aluksia ei tullut yhtään kappaletta.
Kaasupula ei sitä paitsi ole pelkkien etelän maiden ongelma. Myös Isossa-Britanniassa on nähty sama ilmiö: kaasua ei riitä kaikille asiakkaille.