Raakaöljyn hinta on kohonnut 15 prosenttia sen jälkeen Opec päätti viime viikolla alentaa jäsenmaidensa päivätuotantoa 1,2 miljoonalla barrelilla. Opec-maiden tuotannon supistukset alkavat tammikuussa ja ne kestävät puoli vuotta.
Nyt Opec haluaa muidenkin kuin järjestön jäsenten leikkaavan tuotantomääriään ja kantavan vastuunsa raakaöljyn hintatasosta.
Niinpä järjestö on kutsunut Venäjän, Meksikon, Kazakstanin, Omanin, Bahrainin, Kolumbian, Kongon, Egyptin, Trinidad ja Tobagon, Turkmenistanin, Azerbaidshanin, Uzbekistanin ja Bolivian öljypomot keskustelemaan tuotannon leikkauksista Wieniin 10. joulukuuta, Bloomberg kirjoittaa.
Opecin ulkopuolisista öljyntuottajissa vain Venäjä on luvannut leikata omaa tuotantoaan 300 000 barrelilla päivässä.
Sopu tasapainottaisi öljybisneksiä
Saudi-Arabian entinen öljyministeri Ali Al-Naimi uskoo, että jos tuottajat pääsevät sopimukseen asiasta, raakaöljyn markkinat tasapainottuvat siitäkin huolimatta, että kaikki öljymaat valehtelevat tuotannostaan enemmän tai vähemmän.
Strategic Energy & Economic Research -laitoksen toimitusjohtaja Michael Lynch sanoo, että Opec näyttää tehneen oman osuutensa markkinoiden tasapainottamisesta ja että nyt muiltakin öljymailta vaaditaan samaa.
Pohjanmeren brent-laadun helmikuun toimitusten tynnyrihinnat ovat nousseet 0,9 prosenttia 54,94 dollariin barrelilta. Hinta on korkeimmillaan sitten vuoden 2015 heinäkuun.
Brent on 2,11 dollaria kalliimpaa kuin esimerkiksi West Texas Intermediate -laadun barrelihinta.