Raakaöljyn tuotantorajoitusten myötä tankkeriliikenteen suunta muuttuu Persianlahdelta kohti Aasian maita. Varsinkin suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia haluaa turvata osuutensa Kiinan kasvavilla markkinoilla ja Japanissa.
Öljyntuottajien järjestö Opec haluaa tammikuussa alkavilla tuotannon leikkauksilla vakauttaa raakaöljyn kaksi vuotta kestänyttä ylitarjontaa. Strategia näyttää toimivan, sillä maailman vaihdetuimman raaka-aineen hinnat ovat kääntyneet jo joulukuun aikana nousuun.
Opecin päätöksen seurauksena Lähi-idän tuottajat näyttävät suosivan aasialaisia asiakkaitaan muiden kustannuksella. Persianlahden öljyvaltiot ovat jättämässä raakaöljyn transatlanttiset kuljetukset yhdysvaltalaisten ja afrikkalaisten tuottajien hoteisiin, Bloomberg arvioi.
Saudi-Arabia ja Kuwait katsovat Aasiaan
Saudi-Arabia on jo antanut ymmärtää, että se on eniten kiinnostunut juuri aasialaisista asiakkaista, ja samoin näyttää toimivan Kuwait. Saudien mielestä Eurooppa pärjää lähes omillaan Pohjanmeren ylituotannon takia.
– Saudit haluavat puolustaa Aasian markkinaosuuksiaan. Tämän takia he reitittävät tankkerit uudelleen Yhdysvaltain ja Euroopan reiteiltä kohti Kiinaa ja Japania, Zugissa Sveitsissä sijaitsevan Petromatrixin toimitusjohtaja Olivier Jakob sanoo.
Sanomattakin on selvää, että öljyn kuljetusvirtojen muutokset koskettavat kaikkia kuljetusketjujen toimijoita. Öljytradereiden pitää tietää alueellisista hintaeroista, tankkereiden omistajien uusista ja pitkistäkin reiteistä ja jalostamoiden eri öljylaatujen saatavuudesta ja niin edelleen.
Saudien Aasia-into voi olla muiden etu
Jos Lähi-idän tuottajien kiinnostus Aasiaan pitää paikkansa, se voi luvata hyvää myös muiden alueiden tuottajille. Oslolaisen Arctic Securitiesin analyytikko Erik Nikolai Stavseth arvelee, että öljyä pumpataan yhä enemmän Länsi-Afrikan, Mustanmeren ja Välimeren alueen kentiltä ja että tämä raakaöljy myös pysyy näillä alueilla.
– Raakaöljylaivojen omistajille Saudien priorisointi on selvästi huono uutinen, joka merkitsee lyhyempiä reittejä ja vähemmän rahteja, Stavseth sanoo ja muistuttaa, että supertankkereiden omistajat varautuvat jo vuoden 2013 aikaisiin heikkoihin markkinoihin.
Silti tankkerimarkkinoilla riittää paljon liikkuvia osia, jotka sanelevat lopputuleman. Lyhyemmät reitit merkitsevät alhaisempia polttoainekustannuksia. Hintojen vaihtelu siirtää kuljetuksia eri alueiden välillä. Ja paljon riippuu myös kuljetettavien raaka-aineiden laadusta.
Oikean öljylaadun valinta vaikeaa
Suurin osa Lähi-idän tuotannon rajoituksista koskee raskaita raakaöljylaatuja (Arab Heavy), jotka ovat muita halvempia, wieniläisen JBC Energyn vanhempi analyytikko Eugene Lindell huomauttaa.
Jos Lindell on oikeassa, Venezuelan ja muiden Etelä-Amerikan tuottajat voivat täyttää Persianlahden jättämän aukon raskaissa öljylaaduissa.
Pahaksi onneksi tästäkin ollaan eri mieltä. Dhahrainilainen riippumaton analyytikko ja Aramcon entinen johtaja Sadad al-Husseini sanoo saudien leikkaavan enemmän Arab Light -laadun tuotantoa, koska Arab Heavyn kysyntä on suurempaa.
Niin tai näin, Saudi Arabia on tammi-syyskuussa laivannut noin 3,1 miljoonaa barrelia päivässä Aasian asiakkailleen kuten Kiinaan, Japaniin ja Etelä-Koreaan, Bloombergin tilastot kertovat.
Samaan aikaan Pohjois-Amerikkaan laivattiin päivittäin 1,2 miljoonaa barrelia ja Eurooppaan 826 000 barrelia.
Opec sanoi marraskuun lopussa, että se supistaa tuotantoa 1,2 miljoonalla päiväbarrelilla ja lisäksi järjestön ulkopuoliset tuottajat ovat kertoneet omista, 558 000 barrelin päivittäisistä leikkauksista.
Joulukuun alusta lähtien Pohjanmeren brent-raakaöljyn hinta on noussut yli 8,50 dollaria 55,00 dollariin tynnyriltä. Yhdysvaltalainen West Texas -laatu on kohonnut vähemmän eli 6,40 dollaria, mikä saattaa parantaa teksasilaislaadun kysyntää.
Uusia reittejä harvemmille laivauksille
Tuottajat ovat jo alkaneet informoida jalostamoja raakaöljyn muuttuvasta tarjonnasta ja vaihtuvista kuljetusreiteistä.
Saudi Arabian kansallinen öljy-yhtiö Saudi Aramco on luvannut ainakin viidelle aasialaiselle jalostamolle, että se kunnioittaa tekemiään toimitussopimuksia. Myös Kuwait priorisoi aasialaisten jalostamoiden kaupat.
Kiinan toimitukset ovat saudeille elintärkeitä siksi, että kuningaskunta on jo ottanut venäläisiltä pahasti takkiinsa Kiinan raakaöljymarkkinoilla, eivätkä saudit haluaa enää hävitä lisää.
Samaan syssyyn saudit ovat kertoneet eurooppalaisille ja pohjoisamerikkalaisille jalostamoille toimitusten leikkauksista. Eräskin Euroopan jalostamoista kertoo, että sen saudiarabialaisen raakaöljyn osuus laskee viidenneksen heti tammikuusta alkaen.
Eräiden asioista perillä olevien konsulttien mukaan saudit haluaisivat jättää Atlantin altaalla tuotetun raakaöljyn sikäläisten maiden käyttöön ja joka tapauksessa estää näitä öljyvirtoja kääntymästä Aasian markkinoille.
Opecin oikea kohde on Yhdysvallat
Edelleen Petromatrixin Jakob huomauttaa siitä, että Opec-maat ovat hyvin selvillä Yhdysvaltain raakaöljyn korkeista varastotasoista, koska jenkkimarkkinat ovat niin läpinäkyvät.
– Yhdysvalloissa varastojen taso vaikuttaa hintoihin enemmän kuin missään muualla. Jos Opec oikeasti haluaa puolustaa raakaöljyn hintoja, se hyökkää USA:han suuntautuvien öljyvirtojen kimppuun, Jakob sanoo.