Iso-Britannia on Saksan jälkeen EU-maiden toiseksi suurin maakaasun tuontimaa. Monelle tuli yllätyksenä kaasutankkeri M/T Gallinan viime viikkoinen rantautuminen Thamesin suulla sijaitsevan Isle of Grainin terminaaliin siksi, että alus toi Britanniaan ensimmäisen lng-lastin Atlantin takaa – ja nimen omaan Perusta.
Britannia on jo pitkään neuvotellut yhdysvaltalaisen liuskekaasun tuonnin aloittamisesta saarivaltakuntaan. Nyt kuitenkin Amazonin sademetsissä tuotetun lng:n toimitukset ehtivät ensin.
Syykin on ilmeinen, sillä Panaman kanavan laajentaminen on lyhentänyt Perusta tulevien suurten kaasutankkereiden merimatkaa noin 4 000 mailin verran. Peru on nykyään yhtä lahellä Britanniaa kuin Persianlahden Qatar, joka hallitsee 90 prosenttia maailman lng-viennistä.
Panaman kanavan laajentaminen muuttaa koko maailman lng-kuljetuksia kokonaan uuteen uskoon, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.
Britannia on tuontikaasun varassa
Ison-Britannian kaasumarkkinat elävät täysin tuonnin varassa, sillä vain kolmasosa kaasusta tuotetaan omilla Pohjanmeren kentillä.
Maakaasun tuonnista suurin osa on norjalaisten hallussa. Seuraavalla sijalla on Qatarista tuotu nesteytetty maakaasu eli lng, jonka osuus Britannian lng:n kokonaistuonnista on 90 prosenttia. Maailman 19 lng-tuottajasta juuri Qatar on suurin vientimaa.
Kaasuntuonnin merkityksen arvellaan kasvavan Britanniassa, sillä maan omien Pohjanmeren kenttien tuontomäärät ovat hiipumassa.
Britanniasta yhä houkuttelevampi lng-asiakas
Perulaisten parhaat lng-markkinat ovat perinteisesti sijainneet lähialueilla eli latinalaisen Amerikan muissa maissa. Näistä suurin asiakas on ollut Meksiko, joka osti viime vuonna lähes puolet eli 34 Perussa lastattua tankkerilastillista lng:tä.
Viime lokakuusta lähtien perulaisen lng:n laivaukset Meksikoon ovat kuitenkin tyrehtyneet muun muassa Royal Dutchin aloittaman hintakilpailun vuoksi.
Ennen Britanniaa perulaisten suurimpia eurooppalaisia asiakkaita ovat olleet Espanja ja Ranska, joiden toimitusmäärät ovat jääneet vähäisiksi.
Britannian kaasuntarve on kiihtynyt kylmän talven oloissa. Myös perulaisten briteiltä saama 7,30 dollarin hinta miljoonalta btu:lta (British thermal unit) on täysin kilpailukykyinen Koillis-Aasian maiden maksaman 7,50 dollaria/mbtu hinnan kanssa, Bloomberg kirjoittaa.
Oxford Institute for Energy Studies -laitoksen johtaja Howard Rogers arvelee, että perulaiset ovat huomanneet saavansa lng:stä yhtä hyvän hinnan Britanniasta kuin monilta muilta markkina-alueilta, kuten Aasiasta.
Vaikka Britannian oma tuonto Pohjanmerellä on supistumassa, aikoo maa jatkaa uusien onshore -kaasukenttien etsintää maaperällään. Tänä vuonna Britanniassa avataan viisi kenttää huolimatta ympäristöväen vastustuksista.