26.04.2017

Pentagon varoittaa varustamoja Somalian vesien piraateista

Merirosvot ovat viiden vuoden rauhallisen jakson jälkeen palanneet Somalian rannoille ja alueella seilaavien kaupalaivojen on syytä tehostaa turvatoimiaan, Yhdysvaltain puolustusministeriö varoittaa varustamoja.

Merirosvot ovat viiden vuoden rauhallisen jakson jälkeen palanneet Somalian rannoille ja alueella seilaavien kaupalaivojen on syytä tehostaa turvatoimiaan, Yhdysvaltain puolustusministeriö varoittaa varustamoja.

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis sanoo, ettei hän ainakaan vielä pyydä US Navyn aluksia apuun, vaikka viimeisten kahdeksan viikon aikana Somalian vesillä on tapahtunut puoli tusinaa merirosvojen iskua. Esimerkiksi viime kuussa merirosvot kaappasivat kokonaisen tankkerin.

Amerikkalaisilla on väliaikainen Camp Lemonnierin tukikohta Somalian naapurimaassa Djiboutissa, josta käsin tilannetta valvotaan, New York Times kirjoittaa.

Kuivuus ja nälkä ajavat rosvot merille

Yhdysvaltain Afrikasta vastaava kenraali Thomas D. Waldhauser on sitä mieltä, että piraattien toiminnan kiihtyminen johtuu eritoten kuivuuden aiheuttamasta nälästä. Rosvot ovat nimittäin tunkeutuneet aluksille ja kähveltäneet niiltä ruokaa ja öljyä.

– Suurin osa hyökkäyksistä on tehty Somaliaan kuuluvasta, puoliksi itsenäisestä Puntlandista käsin. Puntland sijaitsee aivan kansainvälisten merireittien äärellä. Siksi varustamoiden on syytä tehostaa turvatoimiaan, kenraali Waldhauser sanoo.

Hänen mukaansa varustamot ovat irtisanoneet turvamiehiään heti tilanteen rauhoituttua viitisen vuotta sitten.

Adenin lahti on erittäin vilkas merireitti

Djiboutin lähellä sijaitsevan Adenin lahden kautta kulkee jopa kolmasosa maailman kauppamerenkulusta. Siksi sotilasviranomaiset pohtivat uuden kansainvälisen operaation käynnistämistä tilanteen rauhoittamiseksi.

Edellisen piraattipiikin aikana kansainvälisistä laivastoista koottu yksikkö onnistui ajamaan piraatit pois mereltä. Mukana oli myös Suomen merivoimien Pohjanmaa.

– Valvomme tilannetta tarkasti, vaikka uuden operaation käynnistämisestä ei ole tehty päätöksiä, kenraali sanoo.

Camp Lemonnier perustettiin Afrikan sarveen alun perin 911-iskujen jälkeen, kun Yhdysvallat halusi valvoa terroristijärjestö al-Qaedaa sen kotikonnuilla. Tukikohdasta käsin on tehty operaatioita muitakin alueen äärijärjestöjä, kuten Itä-Afrikassa toimivaa Shababia ja jemeniläisiä houtheja vastaan.

Somalian armeijasta ei ole apua

Myös YK ja Afrikan Unioni ovat tukeneet terrorismin vastaisia toimia Afrikan sarvessa. Nyt kuitenkin eräät Afrikan maat suunnittelevat vetäytyvänsä alueelta ensi vuoden aikana. Osa on jo lähtenyt.

Niinpä Yhdysvallat on kiivaasti yrittänyt koulia Somalian armeijasta terrorismin vastaista voimaa. Tilanne on vaikea, sillä somalialaisjoukot ovat heikosti koulutettuja ja huonosti aseistettuja.

Afrikan maista kootun yksikön miesvahvuus on 22 000 taistelijaa, mutta Somalian armeijan miesvahvuus on vain 12 000 sotilasta, amerikkalaiset sotilasviranomaiset sanovat.

https://www.nytimes.com/2017/04/23/world/africa/james-mattis-somalia-pirates-djibouti.html?_r=0

Jaa artikkeli