Iso-Britannia ja Norja nostavat joulukuussa öljyntuotantonsa ennätystasolle ja antavat palttua öljyntuottajien Opecin yrityksille suitsia raakaöljyn tulvaa markkinoille.
Pohjanmeren suurimmat öljymaat Iso-Britannia ja Norja aikovat nostaa raakaöljyn pumppauksensa neljän vuoden ennätystasolle joulukuussa. Pohjanmeren brent-raakaöljylaatu on eräs maailman öljybisnesten merkittävimmistä hintaindikaattoreista.
Pohjanmeren tuottajien pumppausinto osuu juuri samaan aikaan, kun öljyntuottajamaiden järjestö Opec varautuu suitsimaan raakaöljyn virtaa markkinoille.
Marraskuun lopun huippukokouksessaan Opec haluaa asettaa jäsenilleen tiukemmat päiväkiintiöt, joilla tarjontaa supistetaan ja hintoja tuetaan raakaöljyn heikossa markkinatilanteessa.
Pumput käyvät kuumina Pohjanmerellä
Pohjameren öljylaatujen toimitukset lisääntyvät kuukausitasolla kymmenen prosenttia marraskuusta joulukuuhun ja tuotanto kohoaa 2,16 miljoonaan barreliin päivässä, Bloombergin analyytikot povaavat.
Kasvu merkitsee tuotannon suurinta harppausta sitten vuoden 2012 toukokuun. Syyskuun tuotantoon verrattuna joulukuun päivätuotanto on 360 000 tynnyrillistä suurempi; toki syyskuussa öljykentillä pidettiin huoltokatkoksia.
Pohjanmeren öljyaalto sattuu juuri samoihin aikoihin, kun kelluvina varastoina käytettyjen vanhojen tankkereiden suosio alkaa hiipua Norjan vuononperukoilla ja Skotlannin lahdissa.
Tällä hetkellä varastokäytössä on vain yksi supertankkeri, Englannin rannikolle ankkuroitu Front Ariake. Vielä lokakuussa näitä vlcc-aluksia oli aikarahdattu varastokäyttöön viisi kappaletta.
Markkinoilla odotetaan brent-laadulle hidasta kasvua, joka korvautuu muiden Pohjanmeren öljylaatujen ripeällä kasvulla.
Joulukuussa ripeää tankkeriliikennettä
Ison-Britannian Forties-kentiltä on lähdössä ainakin 25 suurta laivausta joulukuussa, ja tämä on eniten sitten vuoden 2011 helmikuun. Norjan Grane-kentiltä toimitetaan samoihin aikoihin kymmenen laivalastillista eli reippaimmin sitten vuoden 2010 aikoihin.
Bloombergin tilastojen mukaan Forties-kenttien päivittäinen vienti kasvaa 483 871 barrelin verran ja Granen 193 548 barrelia päivässä.
Kaiken kukkuraksi Pohjanmerellä aiotaan avata myös kokonaan uusia kenttiä. Norjalainen Statoil ASA jätti hiljattain maan hallitukselle hakemuksen Trestakkin kentän avaamiseksi.
Fitch Groupiin kuuluvan BMI Researchin analyytikot pitävät hakemusta selvänä merkkinä siitä, että Statoilin tuotantokustannukset ovat pudonneet riittävän alhaisiksi, mikä avaa alueelle uusia ja kannattavia ´tuotantoikkunoita.´
Isku päin öljysheikkien kasvoja
Pohjanmeren tuotannon kasvu merkitsee uusia haasteita Opecille, joka yrittää suitsia tuotantoa heikkojen hintojen oloissa. Opec-maiden öljyministerit kokoontuvat perinteisessä pesäpaikassaan Wienissä 30. marraskuuta.
Kokouksessa on määrä leikata jäsenmaiden päivätuotanto 32,5-33,0 miljoonan barrelin haarukkaan.
Vastaan hangoittelevat muiden muassa Libya, Nigeria ja markkinoille uudelleen palannut Iran, jotka haluavat omista syistään pitää tuotantonsa ainakin ennallaan. Myös Irak riitelee siitä, että maa pitää tuotantomääriensä mittaamista epäreiluna.
– Öljymarkkinan tasapainottaminen on todella haasteellinen tehtävä, eikä Pohjanmeren tuotannon nousu ainakaan helpota sitä. Opecin pitäisi leikata tuotantoa vieläkin raskaammin, mikäli järjestö oikeasti aikoisi vähentää varastoja ja luoda markkinoille uutta kysyntää, KBC Energy Economicsin johtava konsultti Ehsan Ul-Haq sanoo Bloombergille.
Markkinakuviot muistuttavat tilkkutäkkiä
Raakaöljyn sekaiseen markkinakuvioon kuuluu sekin, että eräät Opecin ulkopuoliset maat supistavat tuotantoaan vapaaehtoisesti, kun taas eräät toiset kasvattavat sitä. Näitä viime mainittuja ovat Kazakstan, Brasilia ja Venäjä.
Esimerkiksi Venäjä intoutui lokakuussa nostamaan pumppauksensa uuteen ennätykseen sitten Neuvostoliiton päivien.
Markkinoita sekoittaa myös Yhdysvaltain paluu raakaöljykauppaan noin neljän vuosikymmenen tauon jälkeen. Lain muutoksen myötä amerikkalaiset saavat nykyään laivata raakaöljyään minne päin maailmaa tahansa, ja sitä he myös tekevät.
Opec-maat nostivat itse lokakuussa tuotantonsa uuteen, 34,02 miljoonan barrelin ennätykseen.