30.05.2023

Satamaliitto julkaisi saniteettivesien käsittelyopppaan

Suomen Satamaliitto julkaisi kaikkien satamien ja toimijoiden käyttöön tarkoitetun saniteettivesien vastaanoton käsikirjan. Tavoitteena on helpottaa Itämeren kannalta tärkeää alusjätehuollon suunnittelua ja käytännön toteutusta.

Rakkohauru on yksi Itämeren avainlajeista. Kuvan lähde: Itämeri-portaali (www.itameri.fi), Maiju Lanki, Metsähallitus

Suomen Satamaliiton toteuttama saniteettivesien vastaanoton käsikirja on tehty helpottamaan Itämeren kannalta tärkeää alusjätehuollon osan suunnittelua ja toteutusta, sillä monien yksinkertaisilta näyttävien toimien takana on mittava määrä valmistelua ja yhteensovittamista.

– Olemme olleet pitkään mukana Baltic Sea Action Groupin vastuullista merenkulkua edistävässä toiminnassa. Koko ajan pyritään nostamaan tietoisuutta siitä, että Itämeri on erityisen herkkä merialue ja alukset voivat jättää ilman erillisveloitusta jätevetensä satamiin. Alukset maksavat joka tapauksessa jätemaksun. Tätä asiaa ei vain tunneta riittävän hyvin. Toivomme, että tämä opas osaltaan edesauttaa tilannetta, Satamaliiton apulaisjohtaja Kirsti Tarnanen-Sariola toteaa.

Sisältö on kirjoitettu ennen kaikkea satamanpidon näkökulmasta, mutta koko toimijaketju huomioiden. Käsikirjaa kannattaa siksi jakaa myös sataman alusjätehuollon yhteistyökumppaneille, sillä ketju toimii sitä sujuvammin, mitä paremmin siihen liittyvät osapuolet tuntevat oman osuutensa merkityksen kokonaisuudelle. Viestinnän merkitys on tuloksille erityisen tärkeää ja siihen kiinnitetään erityistä huomiota käsikirjan sisällöissä.

Käsikirja havainnollistaa kaikkia käymäläjätevesien vastaanottamiseen liittyviä vaiheita: alusten tarpeiden tunnistamista, vastaanottojärjestelyiden organisointia sekä saniteettivesistä veloittamista merenkulun ympäristönsuojelulain maksujärjestelmän mukaisesti, alusjätedirektiivin säädöksiin perustuen.

Myös kaikkien asiaan liittyvien osapuolten tehtäviä kuvaillaan.

– On tärkeää, että tapahtumaketjun kaikki osapuolet tuntevat toistensa toiminnan. Näin tiedonvaihto tehostuu ja prosessit sujuvat.

Maaliskuussa julkaistua opasta on nyt jaettu sidosryhmille.

– Vastaanotto on ollut kiittävä, tosin käyttökokemusta ei ymmärrettävästi ole vielä merkittävästi kertynyt.

Opas on nyt julkaistu suomeksi ja käyttökokemusten perusteella sitä vielä hiotaan edelleen.

– Tulevaisuudessa opas on mahdollista julkaista myös englanniksi.

 

Jaa artikkeli