Opecin kaksi suurinta tuottajamaata eivät usko presidentti Donald Trumpin puheisiin Yhdysvaltain öljyntuonnin rajoituksista puhumattakaan maan raakaöljyn omavaraisuudesta. Saudi-Arabian ja Venezuelan öljyministereiden mukaan öljy on siitä kiva raaka-aine, että se virtaa aina sinne, missä se käy kaupaksi.
Saudi-Arabian energiasta ja teollisuudesta vastaava ministeri Khalid Al-Falih huomauttaa, että Yhdysvallat on kiinteä osa energiamarkkinoiden integraatiossa. Hänen venezuelalainen virkaveljensä Nelson Martinez uskoo maan öljynviennin pysyvän ennallaan Yhdysvaltain uudesta hallinnosta huolimatta.
– Yhdysvalloilla ja Saudi-Arabialla on erittäin keskeiset roolit kansainvälisillä energiamarkkinoilla. Jatkamme mielellämme yhteistyötä Trumpin hallinnon kanssa, Al-Falih sanoi Opecin kokouksessa Wienissä sunnuntaina.
Juuri ennen perjantain virkavalaansa Trump ehti hehkuttaa Yhdysvaltain omavaraisuutta tuontiöljyn suhteen. Presidentin mielestä ´Opecin vihamielinen kartelli´ uhkaa Yhdysvaltain turvallisuutta, ja sen edessä ei taivuta.
Viime vuonna Yhdysvallat toi Opec-maista kaikkiaan kolme miljoonaa raakaöljytonnia päivässä. Bloombergin mukaan Venezuelan ja Saudi-Arabian osuus tästä tuonnista oli noin 1,81 miljoonaa päiväbarrelia.
Trump ei suinkaan ole ensimmäinen USA:n presidentti, joka on hyökännyt Opec-maiden tuontia vastaan. Vuonna 2006 presidentti George W. Bush lupasi leikata Opec-tuontia sanomalla, että kansakunta oli ´öljyriippuvainen.´ Silti Bushin aikana tuonti Opec-maista lisääntyi kymmenen prosenttia.
Samaa vanhaa virttä olivat republikaanipresidentit veisanneet jo Richard Nixonin ajoista asti.
Opec ei hötkyile öljyn laivauksissa
Venezuelan öljyministeri Nelson Martinez uskoo öljykauppojen pysyvän entisellä tasolla Yhdysvaltain kanssa. ”Energia-ala on niin tiivissä sidoksissa, että en usko nopeisiin ja suuriin muutoksiin”, hän arvelee.
Opecin pääsihteeri Mohammed Barkindo sanoo järjestön odottavan linjauksia Yhdysvaltain uudelta energiaministeriltä, ennen kuin tuonnista ja laivauksista päästään sopimaan.
– Yhdysvallat päin vastoin hyötyy Opecin joulun alla tekemistä tuotannon supistuksista. Raakaöljyn hintojen nousu auttaa amerikkalaisia yrityksiä ja öljynjalostajia, koko Yhdysvaltain kansanataloutta, Algerian öljyministeri Noureddine Boutarfa puolestaan sanoo viitaten amerikkaisen liuskeöljyn ja -kaasun kysynnän kasvuun.
Saudit eivät vähästä hatkahdä
Raakaöljyn keskimääräiset tynnyrihinnat ovat kivunneet 58 dollariin Opecin ja jäsenmaiden ulkopuolisten maiden tuotannon leikkausten jälkeen.
Trumpin tuonnin rajoituksiin tähtäävistä puheista huolimatta Yhdysvaltain uusi hallinto vakuuttaa etsivänsä uutta yhteistyötä Persianlahden liittolaistensa kanssa varsinkin terrorismin vastaisen taistelun tiimoilta.
Saudi-Arabian Al-Falih ei näistä puheista hätkähdä. Hänen mukaansa saudien öljy voidaan myydä toisaalle, ellei se yksillä markkinoilla kelpaa.