01.03.2017

Trumpista viis, Iran nousee lng-markkinoiden suurpeluriksi

Maailman suurimmat kaupallisesti hyödynnettävät lng-varannot omistava Iran aikoo kohota nesteytetyn maakaasun tuottajien eturiviin sekä Norjan ja Venäjän kaltaisten kaasunviejien kilpailijaksi.

Iranin lng-varantojen arvoksi ynnäillään päivän hinnoilla huikeat seitsemän biljoonaa dollaria. Markinoiden avautuminen tunkee maahan kaasurahoja ovista ja ikkunoista, kansainväliset lng-asiantuntijat ounastelevat.

Iranin apulaisöljyministeri Amir Hossein Zamaninia painottaa, että maa on niin varteenotettava tekijä lng-markkinoilla, ettei kaasukauppaa uhkaa edes Iranin johtajan ajatolla Ali Khamenein ja USA:n presidentti Donald Trumpin kiivas keskinäinen nokittelu tiedotusvälineissä, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Maailman suurimmat kaupallisesti hyödynnettävät lng-varannot omistava Iran aikoo kohota nesteytetyn maakaasun tuottajien eturiviin sekä Norjan ja Venäjän kaltaisten kaasunviejien kilpailijaksi.

Iranin lng-varantojen arvoksi ynnäillään päivän hinnoilla huikeat seitsemän biljoonaa dollaria. Markinoiden avautuminen tunkee maahan kaasurahoja ovista ja ikkunoista, kansainväliset lng-asiantuntijat ounastelevat.
Iranin apulaisöljyministeri Amir Hossein Zamaninia painottaa, että maa on niin varteenotettava tekijä lng-markkinoilla, ettei kaasukauppaa uhkaa edes Iranin johtajan ajatolla Ali Khamenein ja USA:n presidentti Donald Trumpin kiivas keskinäinen nokittelu tiedotusvälineissä, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Isot investoinnit tarpeen – USA:n kanta ratkaisee

Iran voi tarvita jopa sadan miljardin dollarin satsaukset kaasubisnesten kehittämiseen. Arviot tästä heittelevät sen mukaan, keneltä kysytään.

– Iran tarvitsee öljy- ja kaasukentille 70 miljardin dollarin investoinnit, ja suuri osa näistä voi ratketa jo lähikuukausien aikana, öljyministeri Zamaninia sanoo.

Viime vuonna Royal Dutch Shell ja Total lupasivat aloittaa Iranin öljy- ja kaasukenttien arvioinnin, mutta mitään virallisia sopimuksia ei ole vielä allekirjoitettu.

Ranskalaisen Totalin pääjohtaja Patrick Pouyanne sanoo sopimuksen riippuvan siitä, miten Yhdysvallat uskoo Iranin pitävän lupauksensa lopettaa aseuraanin tuotannon ja ydinaseiden kehittämisen.

Itävaltaisen energiayhtiö OMV:n johto pitää Iranin kaasukenttiä ´suurena mahdollisuutena kaikille toimijoille.´

Ministeri Zamaninia tunnustaa sijoittajien huolet ja pääoman suuren tarpeen, mutta uskoo silti Iranin kaasubisnesten tulevaisuuteen.

– Hankkeemme tarjoavat niin houkuttelevia mahdollisuuksia, että emme usko edes Yhdysvaltain uuden hallinnon voivan estää Iranin öljy- ja kaasualan kehittymistä, Zamaninia sanoi viime viikolla Wienissä.

Lng:n kysyntä kasvaa naapurimaissa

Vaikka Iranilla on maailman suurimmat kaasuvarat, on maa vielä Boliviaakin pienempi lng:n vientimaa. Viime vuonna Iranin öljynvienti teki valtavan loikan, kun Trumpin edeltäjä Barack Obama lopetti maan ydinase-epäilyistä alkaneen ja vuosia jatkuneen kauppasaarron.

Myös Iranin lng-vienti kasvaa sitä mukaa, kun lähinaapureiden eli Turkin ja Intian väkiluvut kohoavat ja kaasun kysyntä lisääntyy.

Ongelmiakin on odotettavissa, sillä kilpailu kovenee koko ajan myös lng-markkinoilla. Esimerkiksi Euroopassa lng:n hinta on laskenut neljäsosan viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana. Iranin oma poliittinen epävarmuus uhkaa kaasualan auvoisia odotuksia, ja maan lng-hankkeet ovat rajusti myöhässä aikatauluistaan.

– En odota mitään suuria tapahtuvaksi lähiaikoina. Iran tarvitsee ennen kaikkea luottamusta energia-alan yritysten, kansainvälisten sijoittajien ja poliitikkojen välillä, Lontoossa toimivan BMI Researchin johtaja Christopher Haines sanoo.

Maassa on valtava lng-potentitaali

Öljyministeri Zamaninia myöntää kansainväliset politiikan nokittelut, mutta samalla hän muistuttaa Iranin valtavista mahdollisuuksista ja kaasun kysynnän kasvusta.

Maan 56 toimivalla kaasukentällä on arvioidut 33,7 biljoonan kuutiometrin varannot. Näistä 40 kenttää on vasta elinkaarensa alkuvaiheessa, juuri sanktioiden takia.

Iraniin erikoistuneen konsulttiyhtiö Energy Pioneersin analyytikko Hamid Soorghali arvelee, että eritoten venäläiset ja kiinalaiset sijoittajat ovat kiinnostuneita Iranin lng-bisneksistä.

– Trumpin uhkailut eivät näitä sijoittajia pelota, hän huomauttaa.

Kaasuputki auki naapurimaa Irakiin

Silti Iranissa käydään kovaa kiistaa myös siitä, miten energiavaroja pitäisi käyttää parhaalla tavalla. Esimerkiksi National Iranian Gas Exportin markkinointijohtaja Ali Amirani yllyttää maanmiehiään polttamaan energiaa kotimaisissa sähkövoimaloissa sen sijaan, että raakaöljyä ja maakaasua laivataan ulkomaille halpaan hintaa.

Niin tai näin, teknologian siirron ja ulkomaisten investointien avulla Iranin lng-vienti voi kasvaa 170 miljoonaan kaasukuutioon päivässä vuoteen 2030 mennessä. Tämä nostaisi maan maailman lng-kauppiaiden viitossijalle Venäjän, Norjan, Kanadan ja Qatarin perään.

Sitä paitsi kaikkea kaasua ei tarvitse edes kuljettaa köleillä, sillä ensimmäinen putkiyhteys Iranista entiseen veriviholliseen Irakiin on juuri valmistunut. Ministeri Zamaninian mukaan toisen, Basraan asti ulottuvan putken rakentaminen alkaa lähiaikoina.

 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-23/money-talks-louder-than-trump-for-iran-as-it-builds-gas-business

 

Jaa artikkeli