18.11.2016

USA:n risteilyaluksia Kuubaan – turismille povataan buumia

Turismi on yksi Kuuban ja Yhdysvaltain normalisoituvien suhteiden voittajista. Maan matkailutulot kohosivat alkuvuonna 15 prosenttia samalla kun amerikkalaisturistien määrä räjähti 80 prosentin kasvuun vuoden takaiselta vertailujaksolta.

Turismi on yksi Kuuban ja Yhdysvaltain normalisoituvien suhteiden voittajista. Maan matkailutulot kohosivat alkuvuonna 15 prosenttia samalla kun amerikkalaisturistien määrä räjähti 80 prosentin kasvuun vuoden takaiselta vertailujaksolta.

Kuuban tilastoviraston mukaan matkailutulot ylsivät tammi-kesäkuussa 1,2 miljardiin dollariin. Apu tulee tärkeää saumaan nykytilanteessa, jossa raaka-aineiden markkinahinnat matavat alhaisella tasolla ja jossa Kuuban liittolainen Venezuela potee omaa talouskriisiään.

Turismille povataan buumiaikoja lähivuosina sitä mukaa kun Yhdysvallat höllentää kansalaistensa matkailurajoituksia Kuubaan. Tämän myötä maiden välinen säännöllinen lentoliikenne kasvaa ja risteilyalusten vierailut kuubalaisissa satamissa lisääntyvät.

CCL:n alus korkkasi Kuuban markkinat

Maailman suurin risteilyvarustamo Carnival Cruises Lines rantautui ensimmäisten länsiyhtiöiden joukossa Kuubaan. CCL operoi saarivaltiossa suhteellisen pienellä, viime vuonna remontoidulla 704 matkustajan M/S Adonialla, joka purjehtii Miamista käsin.

Carnival mainostaa matkanjärjestäjänsä Fathomin nettisivuilla Kuubaan tehtäviä viikon mittaisia risteilyjä. Matkailijat vierailevat kolmessa satamassa eli Havannassa, Santiago de Cubassa ja Cienfuegosissa.

CCL:n mukaan matkustajat voivat tehdä historiaa olemalla ensimmäisten Kuubassa käyvien amerikkalaisten risteilyvieraiden joukossa yli puoleen vuosisataan.

Kanadalaiset innokkaimpia länsituristeja

Kanadalaiset matkailijat ovat yhä selvästi suurin Kuubassa vieraileva kansallinen ryhmä. Koska Kanada ei osallistunut Kuuban kauppasaartoon, ovat maiden välillä vallinneet pitkään lähes tulkoon normaalit suhteet.

Tänä vuonna yhdysvaltalaiset ovat nopeasti vallanneet kolmossijan, ja kakkoseksi sijoittuvat Fidel Castron kommunistihallintoa ulkomaille paenneet kuubalaiset ja heidän jälkeläisensä.

Vielä vähän aikaa sitten Kuubassa kävi enemmän matkustajia Saksasta, Italiasta, Ranskasta ja Isosta-Britanniasta kuin aivan naapurissa sijaitsevasta Yhdysvalloista.

Tilanne on kääntynyt ihan toisenlaiseksi sen jälkeen kun presidentit Barack Obama ja Raul Castro panivat joulukuussa 2014 pisteen maiden kylmän sodan ajoilta peräisin olleille vihamielisyyksille.

Kuuban muu talous yhä retuperällä

Vaikka amerikkalaisten matkustuskielto on periaatteessa yhä voimassa, sallii Obaman hallinto eräitä poikkeuksia, jotka liittyvät erityisesti bisnekseen ja kulttuurivaihtoon. Monet luvan saaneet lomamatkailijat sopivat juuri näihin kategorioihin. 
Kuubalaisten tilastojen mukaan ulkomaisten matkailijoiden kokonaismäärä on lisäntynyt puolessa vuodessa 11,8 prosenttia.

Matkailun vastapainoksi maan talouden muut sektorit ovat henkitoreissaan.  Matkailussakin hotellien käyttöaste on pysynyt alhaisella, alle 50 prosentin tasolla.

Talousviisaiden mukaan tämä johtuu siitä, että hallitus ei ole käyttänyt rahaa vanhojen, diktaattori Batistan aikaisten hotellien remontteihin saati uusien rakentamiseen.

Muitakin syitä hotellibisnesten rappioon on olemassa: bed and breakfast -tyyppisten aamiaismajoitusten suosio on kasvanut ja toisaalta ristilymatkustajat yöpyvät aluksilla, joten he eivät hotelleja edes tarvitse.http://www.reuters.com/article/us-cuba-tourism-idUSKBN13627I

https://www.fathom.org/cruise-to-cuba/?icid=icp_ccl_fathom_1114_hm_t2

Jaa artikkeli