Venäjä ei kykene laivaamaan ennätykselliseksi noussutta vehnäsatoaan tarpeeksi nopeasti. Lokakuun alussa Venäjän viljavarastot pursusivat vehnästä, jonka sato parani 22 prosenttia vuoden takaisesta ja kohosi Neuvostoliiton jälkeisen ajan 33,8 miljoonan tonnin ennätykseen.
Moskovalaisen konsulttifirma SovEconin mukaan maan viljelijät kohensivat tuotantoaan viidenneksen verran tänä vuonna samalla kun vehnän vienti jäi jälkeen tavoitteista.
Vaikeuksien taustalla on ruplan arvon viime aikainen paraneminen. Kurssinousu nostaa ymmärrettävästi ulkomaisten asiakkaiden maksamia hintoja. Sitä paitsi Egyptin kaltaiset vakioasiakkaat ovat pidättäytyneet venäläisen viljan ostoista sillä seurauksella, että Mustan meren satamiin kasautuu yhä enemmän vehnää.
Ylitarjonta pudottaa hintoja ja hidastaa laivauksia
Vehnävarastot kasvavat muissakin suurissa tuottajamaissa ja vehnästä vallitsee maailmassa todellinen ylitarjonta. Venäläiset viljakauppiaat ovat vedonneet laiva- ja rautatieyhtiöihin rahtihintojen alentamiseksi nykyisen ylitarjonnan oloissa.
SovEconin toimitusjohtaja Andrei Sizov Jr. sanoo viljakauppojen ja viennin tökkivän pahemman kerran.
”Yleensä Venäjä ryntää tekemään kauppuja heti kauden alussa sitä mukaa kun varastot täyttyvät ja kun viljelijät tarvitsevat rahaa siemenviljaan ja velkojen maksuun”, Sizov selostaa tilannetta Bloombergille.
Venäläisviljelijöiden käsiin jäävä vehnämäärä on noin puolet Yhdysvaltain koko vehnäntuotannosta. Vehnän maailmanmarkkinahinta on tippunut 12 prosenttia viime vuodesta. Muidenkin maiden satoennätykset ovat pudottaneet hinnan alimmalle tasolleen kymmeneen vuoteen Chicagon raaka-ainepörssissä.
Venäjä ryhtyy aggressiiviseksi
Venäjän vehnän vientitoimitukset putosivat heinä-syyskuussa prosentin verran 9,05 miljoonaan tonniin. Viime viikolla SovEcon alensi koko kauden ennustettaan samoin prosentilla 30 miljoonaan tonniin.
Venäläisten maajussien tilanteen voi vielä pelastaa EU:n suurimman vehnäntuottajan Ranskan huono sato.
Venäläiset ovat myös tehostaneet viljan markkinointiponnisteluja, ja uusia asiakkaita on löydetty muun muassa Algeriasta, Etelä-Koreasta ja Thaimaasta. Marokon laivauksia on onnistuttu kasvattamaan, maanviljelystä vastaava virasto Rosselkhoznadzor kertoo.
SovEconin Sizovin mukaan Venäjä aikoo lisätä kierroksia Mustan meren satamissa, joiden viljalastit ovat kohonneet seitsemän prosenttia viime heinäkuusta, jolloin laivaukset koskettivat kuuden vuoden pohjalukemia.
Ongelmia on aiheuttanut vallankin viljakaupan tyssääminen Venäjän vanhan asiakasmaan Egyptin kanssa. Torajyviä kammoava Egypti aiheutti syksyllä samanlaisia huolia romanialaisille viljakauppiaille, jotka tykkänään kyllästyivät tekemään kauppoja egptiläisten kanssa ainakin toistaiseksi (artikkeli 23.9.2016).