13.11.2019

Eurooppalaisen meriklusterin huippunimet kokoontuvat Breaking Waves konferenssiin Helsinkiin 21.11.

Keynote puhujana kuullaan Grimaldi Group konsernia johtava Emanuele Grimaldi ja Hampurin satamaa johtava Jens Meier.

Breaking Waves konferenssi järjestetään marraskuun 21. päivä Helsingissä, osana maailman johtavaa start-up tapahtuma Slushia. Puhujina kuullaan huippukattaus kansainvälisiä nimiä. Breaking Waves haastaa eurooppalaisen meriklusterin avainpelaajat vastaamaan alan kohtaamiin haasteisiin ja pohtimaan mahdollisuuksia menestykseen yhä kovemmassa globaalissa kilpailussa. Eurooppalaisella meriklusterilla on potentiaalia olla merkittävässä roolissa globaaleissa päästötalkoissa.

90% maailman kaupasta kulkee meritse. Maailmanlaajuisen meriliikenteen ennustetaan kasvavan nopeasti tulevina vuosina, ja paine pysyä kilpailukykyisenä globaaleilla markkinoilla kasvaa. Teknologisen kehityksen, sekä ilmastonmuutoksen muuttaessa alaa ennenäkemättömällä tavalla, Breaking Waves kokoaa meriklusterin pohtimaan mahdollisuuksia menestykseen yhä kovemmassa globaalissa kilpailussa.
– Kannustamme alaa laajasti osallistumaan dialogiin. Automaatio ja digitalisaatiokehitys muuttavat merenkulkua ja ilmastonmuutos haastaa koko meriklusterin etsimään ratkaisuja kohti nollapäästöistä merenkulkua. Pyrimme Breaking Wavesissä luomaan keskustelua ja löytämään uusia näkökulmia yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi. Eurooppalaisella meriklusterilla on mahdollisuus olla merkittävässä roolissa globaaleissa päästötalkoissa, täällä kehitetyt innovaatiot ovat hyödynnettävissä missä vain, kertoo Breaking Wavesin järjestäjiä edustava kertoo Breaking Wavesin järjestäjiä edustava Suomen Meriklusterin puheenjohtaja ja Suomen Varustamoiden toimitusjohtaja Tiina Tuurnala.

Helsingin kaupunki on toistamiseen mukana järjestämässä tapahtumaa.
– Helsinki on ilolla mukana konferenssissa ja jakamassa kokemuksia satamien ja kaupungin yhteiselosta. Meillä eräänä maailman vilkkaimmista matkustajasatamista on haasteena yhdistää erilaisia näkemyksiä, jotka tukevat sekä toimivaa ja houkuttelevaa kaupunkia ja satamatoimintoja. Hienoa että vuoropuhelu toimii, sanoo Helsingin kaupungin yrityspalvelu yksikön päällikkö Ulla Tapaninen, joka myös osallistuu päivän aikana ekosysteemejä meriliikenteen innovaatioiden välineenä käsittelevään paneeliin.

Ainutlaatuinen kattaus puhujia kansainvälisen merenkulkualan huipulta

Konferenssin pääteemat ovat tänä vuonna meriliikenteen logististen ketjujen optimointi sekä ekosysteemit innovaatioiden luojina meriliikenteelle. Keynote-puhujina kuullaan huippukattaus kansainvälisiä nimiä. Mukana luomassa merenkulkualan mielenkiintoisinta tapahtumaa ovat mm. Grimaldi Groupin Emanuele Grimaldi, Hampurin sataman Jens Meier ja Massterlyn Pia Meling.

Maailman suurimpiin roro-varustamoihin kuuluvan Grimaldi Groupin ja Finnlinesin toimitusjohtaja Emanuele Grimaldi kertoo konferenssissa näkemyksiään merenkulkualan tulevaisuudesta. Yli 25 maassa toimiva ja 15 000 henkilöä työllistävä yhtiö on viime vuosina tehnyt tuntuvia investointeja vihreään merenkulkuun ja uutta teknologiaa hyödyntäviin aluksiin.

Jens Meier johtaa kooltaan Saksan suurinta, ja Euroopan kolmanneksi suurinta, Hampurin satamaa. 830 vuotta historiaa omaava satama pysyy kehityksen kärjessä panostamalla mm. 5G teknologian käyttöönottoon yhteistyöprojektissa Nokian kanssa.

Pia Melingin edustama Massterly on maailman ensimmäinen kokonaan automaattisten alusten operoimiseen keskittyvä yhtiö. Kongsbergin ja Wilhelmsenin yhteistyöstä syntynyt yhtiö on automaation kehittäjänä edelläkävijä ja on ollut mukana mm. norjalaisessa Yara Birkeland rahtilaivaprojektissa.

Konferenssi iltapäivän aikana on odotettavissa eteenpäin katsovia puheenvuoroja ja kiinnostavia keskusteluita. Myöskään tilaisuuden suomalaiset puhujat eivät kalpene kansainvälisten esiintyjien rinnalla. Kotimaista meriklusteria edustaa lavalla mm. Valmetin hallituksen puheenjohtaja Mikael Mäkinen ja Silo.AI:n hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä. Ohjelma tulee olemaan yhdistelmä paneelikeskusteluja, keynote puheenvuoroja sekä innovatiivisempien start-up yritysten esittelyjä.
Mukana on myös yrityskiihdytysohjelma Maritime Accelerator, joka yhdistää meriteollisuuden potentiaalisimmat kasvuyritykset alan suurten toimijoiden kanssa. Tänä vuonna partnereina toimivat Meyer Turku, Royal Caribbean ja Rauma Marine Constructions ja yhteistyöprojektien tuloksen esitellään konferenssissa.

Emanuele Grimaldin mielestä ympäristöasioista huolehtivat varustamot menestyvät tulevaisuudessa parhaiten

Grimaldi Groupin ja Finnlinesin toimitusjohtaja Emanuele Grimaldi.

Grimaldi Groupin ja Finnlinesin toimitusjohtaja Emanuele Grimaldin mukaan meriliikenteessä tapahtuu paljon positiivisia asioita.
– Kymmenen uudisrakennuksemme tuottavat satamissa laivaan asennettavien litiumakkujen ansiosta nollapäästöt. Tämä on ensimmäinen kerta maailmassa, jolloin tällaisia akkuja asennetaan tähän laivaluokkaan. Näihin uudisrakennuksiin asennetaan puhdistimet, jotka vähentävät rikkipäästöjä yli 40-kertaisesti ja ovat valmiita täyttämään kaikki niitä koskevat säännöt. Niiden kansille on ajateltu mahtuvan 500 perävaunuyksikköä, mikä on noin kaksinkertainen kapasiteetti jo ennestään tehokkaisiin aikaisempiin malleihin verrattuna, ja kolminkertainen verrattuna sitä edeltävään sukupolveen. Silti ne liikennöivät periaatteessa samalla miehityksellä, samalla polttoaineenkulutuksella ja samalla nopeudella. Se tarkoittaa kaksinkertaista tehokkuutta mitattaessa kulutusta tonnilta kilometriä kohden.
– Kun näiden laivojen innovatiivinen potentiaali yhdistetään tällä hetkellä vallitsevaan tehokkaan kuljetuksen tarpeisiin sekä Grimaldin kaupallisen verkoston tuotantoon, nämä uudisrakennukset ovat menestystarina jo ennen kuin telakka julkaisee ne.
– Kun tämän roro-hankkeen insinöörityö on valmis ja kokemukset on kerätty, tavoitteenamme on aloittaa toinen tutkimuksen ja sijoituksen vaihe. Kohteena on uusi jättimäinen matkustajalauttasarja, jonka tarkoitus on kaksinkertaistaa tehokkuus ja ympäristön huomiointi edeltäjiinsä verrattuna, hän sanoo.

Jens Merier: Kilpailussa menestyvät vain ne jotka kykenevät yhteistyöhön

Jens Meier johtaa Hampurin satamaa, yhtä Euroopan suurimmista satamayhtiöistä. Koko maailman mitassa Hampurin satama sijoittuu sijaluvulle 15.

Jens Meier johtaa Hampurin satamaa.

Satamajohtaja Meierin ammatillinen tausta on tietotekniikassa ja harrastukset urheilun piirissä. Hänen johtamistapansa periytyvät sikäli urheilun maailmasta, että Meier tunnustautuu vankaksi joukkuepelaajaksi ja reilun pelin kannattajaksi.
– Kilpailu kuuluu sekä bisnekseen että urheiluun. Maailmanlaajuisessa kilpailussa selviävät vain ne, jotka kykenevät kumppaneidensa kanssa toimimaan yhdessä ja tehokkaasti. Bisneksiin ja urheiluun liittyvät myös reilun pelin säännöt, Meier sanoo.
Meierin mielestä eurooppalaisten merenkulun johtajien pitää päästä yksimielisyyteen siitä, että koko alan tulevaisuus riippuu yhteistoiminnasta. Tällainen konsensus saavutettiin viime vuonna Helsingin paneelikeskusteulussa ja Breaking Waves -aivoriihessä, Meier kiittelee.
– Kerääntyminen yhteen keskustelemaan ongelmista kasvattaa kaikkien luottamusta toisiinsa. Luottamus vain lisääntyy vuosien myötä, ja siksi pidän tällaisia tapaamisia erittäin tervetulleina merenkulun tulevaisuuden kannalta, hän sanoo.
Hampurin satamajohtajan mielestä Helsingin aivoriihen parhaat tulokset liittyvät ympäristöongelmien ratkaisemiseen eli siihen, miten merenkulun hiilijalanjälkeä kyetään pienentämään.

Massterlyn Pia Meling rakentaa päästöttömiä kuljetusketjuja

Norjalainen Massterly on upouusi teknologiaan keskittyvä varustamo, joka kehittää itseohjautuvia aluksia asiakkaiden tarpeisiin. Varustamon taustavoimia ovat logistiikkajätti Wilhelmsen ja puolustusvälineyhtiö Kongsberg. Massterlyn markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja Pia Meling arvostaa teknologiaa mutta sanoo omien tehtäviensä liittyvän ennemminkin ruuhkaisten teiden rekkaliikenteen korvaamiseen merikuljetuksilla ja autonomisilla aluksilla.

Massterlyn markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja Pia Meling.

Breaking Waves -tapahtuman yhtenä pääpuhujista Pia Meling pitää itseohjautuvia laivoja keinona eikä päämääränä. EU:n tavoitteena on siirtää vuoteen 2050 mennessä puolet alle 300 kilometrin mittaisista rekkakuljetuksista laivoille tai juniin.
– Autonomisten alusten ja päästöttömien kuljetusten kehittyminen on oiva tapa lähestyä näitä ratkaisuja, jotka vähentävät saasteita ja puhdistavat ilmaa, Meling kuvailee kaikkien yhteisiin tavoitteisiin yltämistä.
Tällä hetkellä Massterlyn suurimpia asiakkaita ovat lannoitevalmistaja Yara ja Norjan suurin kauppaketju Asko, joilla on omat hankkeensa uuden varustamon kanssa itseohjautuvien laivojen kehittämisessä.
Pia Meling pitää varsinkin kauppaketjun tuloa mukaan merenkulkuun valtavan jännittävänä haasteena.
– Askon hanke osoittaa, että ulkopuolisenkin yrityksen kannattaa ryhtyä laivanomistajaksi, jos merellä voidaan säästää vaikkapa miljoona rekkaliikenteen kuljetuskilometriä vuodessa, Meling sanoo.

Konferenssin pääteemat ovat tänä vuonna meriliikenteen logististen ketjujen optimointi sekä ekosysteemit innovaatioiden luojina meriliikenteelle. Keynote-puhujina kuullaan huippukattaus kansainvälisiä nimiä.

 

 

 


OHJELMA

Paikka: SLUSH: n yhteydessä Helsingin messukeskuksessa, huone 103
Aika: 12.30 – 17.00

12.30 Tervetulosanat
Tervehdys ja yhteenveto Think Tankista

Teema: Logistiikkaketjujen optimointi meriliikenteessä

Keynote 1: Logistiikkaketjut ”Merenkulun tulevaisuus – haasteet ja mahdollisuudet”
Emanuele Grimaldi, toimitusjohtaja Grimaldi Group ja Finnlines

Keynote 2: Logistiikkaketjut “SmartPORT: Rubikin logistiikkakuutio”
Jens Meier, Hampurin sataman toimitusjohtaja

Paneelikeskustelu
Johdanto paneelikeskusteluun
Pia Meling, myynti- ja markkinointijohtaja, Mastersly

1. Emanuele Grimaldi , toimitusjohtaja Grimaldi Group ja Finnlinesin toimitusjohtaja
2. Mikael Mäkinen , hallituksen puheenjohtaja, Valmet
3. Pia Meling , myynti- ja markkinointijohtaja, Mastersly
4. Jens Meier , Hampurin sataman toimitusjohtaja
5. Mikael Ruhala , toimitusjohtaja, Hampuri Südin alue, Pohjois-Eurooppa

14.00 Verkostuminen, kahvia

14.30 Start-up yritykset lavalla
Esitellään Maritime Accelerator -yrityksiä

14.50 Ekosysteemit meriliikenteen innovaatioiden välineenä

Keynote 3: Ekosysteemiteema “Älykkäistä ekosysteemeistä syvään kumppanuuteen”
Tero Ojanperä / Silo.AI

Paneelikeskustelu

1. Sanna Sonninen , luotsausjohtaja, Finnpilot
2. Erwin Verstraelen , digitaalisen- ja innovaatiojohtaja, Antwerpenin satama
3. Vesa Marttinen , risteily-, lautta- ja huviliiketoiminnan johtaja, Wärtsilä
4. Karno Tenovuo , toimitusjohtaja ja perustaja, Awake.AI
5. Ulla Tapaninen , yksikönpäällikkö, yrityspalvelut Helsingin kaupunki

16.00 – 17.00 Verkostuminen, cocktailit

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lippujen myynti Breaking Waves -konferenssiin on alkanut. Lippuja on vain rajoitetusti myynnissä, joten turvaa paikkasi vuoden mielenkiintoisimmalla foorumilla. Vahvistus lipun ostamisesta toimitetaan sähköpostiisi. Tiedot saapumisesta, ilmoittautumisesta ja tapahtumaohjelmasta lähetetään sähköpostitse lähempänä tapahtumaa.

Tapahtumaan on saatavilla vielä muutamia lippuja – osta lippu.
Lippujen hinta 240,00e sis. Alv 24%

breakingwaves.fi

 


Navigatorin lukijoille 10 ilmaislippua!

Suomen Meriklusteri ja Helsingin kaupunki tarjoavat Navigatorin lukijoille 10 ilmaislippua 21.11.2019 järjestettävään meriklusterikonferenssiin.

10 nopeinta saa ilmaislipun lähettämällä viestin Tuire Seittamolle (tuire.seittamo@satamaliitto.fi) viimeistään perjantaina 15.11.

Vain yksi lippu per saaja. Lipun saajat saavat tiedon sähköpostitse viimeistään tiistaina 19.11.

 

Jaa artikkeli