Arctia luopuu Nordican ja Fennican offshore-bisneksistä

Valtion erikoisvarustamo Arctia ei ole kahteen vuoteen saanut pitkäaikaisia offshore -rahtauksia monitoimimurtaja Nordicalle ja Fennicalle. Arctia luopuu näiden alusten kesätöistä toistaiseksi, koska kannattavia kansainvälisiä rahtaussopimuksia ei ole saatu myöskään vuosille 2019 ja 2020.

Tilanteen vuoksi yhtiö ei jatka Fennican ja Nordican offshore-toimintaa nykyisellä liiketoimintakonseptilla. Monitoimimurtajat toimivat jäänmurtoliiketoiminnassa yhdessä perinteisten murtajien kanssa.
– Juuri nyt murtajalaivastosta on aktiivipalveluksessa viisi alusta. Kolme reservialusta ovat Fennica, Nordica ja Voima, Arctian vt. toimitusjohtaja Kim Höijer kertoo.
Hänen mukaansa yhtiö keskittyy nykyisten alusten elinkaarihankkeisiin ja mahdollisia uudisrakennuksia koskevan liiketoiminnan kehitystyöhön. Lisäksi yhtiö pyrkii kehittämään jäänmurto-osaamisen konsultointipalvelujen myyntiä.
Offshore-bisnekset pysyvät vaikeina

Höijerin mukaan Arctiassa on viime vuosina tehty valtavasti myynti- ja markkinointityötä maailmalla, jotta monitoimimurtajilla työskentelevien merenkävijöiden työ ja toimeentulo kyettäisiin takaamaan. Jäänmurto-, offshore- ja muiden merellisten palveluiden kysyntä on kuitenkin vähentynyt muun muassa Pohjois-Amerikassa ja Venäjällä protektionististen toimien vuoksi. Markkinoilla on paljon Arctian alusten kanssa kilpailevia aluksia.

– Rahtaushintojen lasku maailmalla edellyttää nykyistä parempaa kustannuskilpailukykyä. Tarjoamiemme palveluiden kysynnän muututtua ja asiakassopimusten vähennyttyä meidän on edelleen sopeutettava toimintaamme vallitsevaan tilanteeseen, Höijer summaa.

Arctiassa on käyty yhteistoimintaneuvotteluita marraskuusta 2018 lukien. Neuvotteluiden kohteena on ollut offshore-liiketoiminnan uudelleenjärjestely tai lopettaminen osittain tai kokonaan, yhdellä tai molemmilla Arctia Offshore Oy:n aluksilla Fennicalla ja Nordicalla. Mahdolliset henkilöstövaikutukset neuvotellaan kyseisissä yt-neuvotteluissa.

Jaa artikkeli