Coscon jättiostos sai USA:n kongressin hyväksynnän

Kiinan valtiollinen varustamojätti Cosco on saanut Yhdysvaltain sijoitusviranomaisilta vihreää valoa saattaa loppuun 6,3 miljardin dollarin yrityskauppa OOIL:n osakekannan ostamiseksi.
Asia varmistui sunnuntaina, kun kiinalaisyhtiö jätti hakemuksensa Yhdysvaltain kongressin ulkomaisia sijoituksia valvovalle komitealle. Samalla Cosco sitoutui perustamaan Long Beachin konttiterminaalin omistusta varten tilapäisen rahaston, joka puretaan sitten, kun terminaali myydään jollekin ulkopuoliselle osapuolelle.

Kuva: Cosco
Cosco on jo kesäkuun lopusta saakka sanonut, että sen Orient Overseas International Ltd:n hankinnalle ei ole enää esteitä sen jälkeen kun Kiinan monopolien vastainen viranomainen oli alustavasti hyväksynyt kaupat.
Cosco teki alustavan tarjouksensa OOIL:stä jo viime vuoden puolella, Reuters kirjoittaa. Cosco on jo saanut myös Yhdysvaltain ja EU:n kilpailuviranomaisten hyväksynnät kaupoilleen.

Cosco kasvaa konttialan kolmoseksi

Bloombergin mukaan myös Coscon suuren yrityskaupan taustalla on pyörinyt Washingtonin ja Pekingin välisen tullinokittelun riskit ja kauppasodan vaarat. Viimeksi perjantaina USA ja Kiina iskivät toistensa tuotteille rehvakkaita tulleja eikä tulliongelmiin ole nähtävissä lyhyen ajan ratkaisuja.
Joka tapauksessa OOIL:n ostamisella Coscosta tulee maailman kolmanneksi suurin konttivarustamo. Konttiala on viime vuosina keskittynyt siihen malliin, että kuusi suurinta varustamoa hallitsee 63 prosenttia koko maailman köleillä liikkuvasta konttiliikenteestä.
 
Jaa artikkeli