DFDS ajaa maasähköllä kohti vihreämpää Kööpenhaminaa

Copenhagen Malmö Port alkaa toimittaa maasähköä tanskalaisen lauttayhtiö DFDS:n aluksille Nordhavnin matkustajaterminaalissa. Maasähkö vähentää laivojen kasvihuonepäästöjä ja melua satamassa. Osapuolten mukaan hankkeella rakennetaan vihreämpää Kööpenhaminaa.

Kööpenhaminan ja Oslon välillä päivittäin purjehtivat DFDS:n Crown Seaways- ja Pearl Seaways -alukset alkavat ensi vuoden aikana käyttää maasähköä apukoneidensa sijasta satamassa ollessaan. Tarvittavan sähköinfran rakentaminen aloitetaan Kööpenhaminan Nordhavnin terminaalissa ensi vuoden alussa.

CMP:n toimitusjohtaja Barbara Scheel Agersnap pitää nyt tehtyä sähkösopimusta merkittävänä askeleena kohti merenkulun ja satamatoiminnan kestävää kehitystä.

– DFDS on ollut pitkän aikaa eräs tärkeimmistä asiakkaistamme ja tämä sopimus vahvistaa tavoitettamme rakentaa vihreämpää ja viihtyisämpää Kööpenhaminaa, Agersnap sanoo satamayhtiön ja varustamon tiedotteessa.

Viime toukokuussa Kööpenhaminan kaupunki, satamayhtiö CMP ja kaupungin kehitysyhtiö By & Havn sopivat erityisesti risteilyliikenteelle tarkoitetun maasähköhankkeen aloittamisesta Nordhavnin terminaalissa. Agersnapin mukaan CMP neuvottelee maasähkön käytöstä muidenkin varustamojen kuin DFDS:n kanssa.

Silta synnytti erikoisen satamayhtiön

CMP AB on Ruotsissa rekisteröity osakeyhtiö, joka toimii Tanskan pääkaupungin ja Ruotsin kolmanneksi suurimman kaupungin satamien operaattorina. Kaksoissatamat sijaitsevat Ruotsia ja Tanskaa erottavan Öresundin salmen vastarannoilla.

CMP AB:n omistajia ovat mainittu By & Havn I/S Development Corporation (50 %), Malmön kaupunki (27 %) ja yksityiset sijoittajat (23 %). Malmön ja Kööpenhaminan satamafuusio toteutettiin vuonna 2001 eli vuosi sen jälkeen kun Öresundin ylittävä 16 kilometrin pituinen Juutinrauman silta oli valmistunut. Kahden kaupungin välinen merellinen historiaa ulottuu jo keskiajalle saakka.

Tanskalainen lauttavarustamo DFDS puolestaan perustettiin vuonna 1866, kun liikemies C.F. Tietgen keräsi samanmielisen herraseurueen Kööpenhaminan pörssissä pidettyyn kokoukseen. Mukana olivat Maerskin myöhemmin perustanut Emil Z. Svitzer, Carlsbergin panimon vahva mies I.C. Jacobsen sekä laivanrakennusyhtiö Burmeister & Wainin patruunoita.

Varustamountuvikko kehittyi samaan tahtiin tuon ajan disruptiivisen teknologian eli höyrykoneen kanssa. Kuten nimestäkin voi päätellä, Det Forenede Dampskibs-Selskab aloitti toimintansa neljällä höyrylaivalla. Yli puolentoistasadan vuoden historiansa aikana DFDS:sta on tullut merkittävä logistiikka-alan toimija koko Pohjois-Euroopassa ja Kanaalin liikenteessä. Viime aikoina Välimeren suuntaan laajentunut DFDS toimii myös Suomessa ja ajaa Hangosta Viron Paldiskiin.

Jaa artikkeli