Fiksua uusiokäyttöä: MV Werften teki vanhasta risteilyaluksesta asuntolan

MV Werftenin Wismarin telakka on keksinyt älykästä uusiokäyttöä täysin palvelleelle risteilyalus m/s SuperStar Libralle. Suomessa 30 vuotta sitten rakennettu matkustajalaiva on muutettu asuntolaksi telakan väelle. MV Werftenin työntekijöiden ja alihankkijoiden määrä kasvaa huimasti Star Cruisesin uusien Global Class -risteilyalusten rakentamisen myötä.

Kuva Star Cruises

M/S SuperStar Libra valmistui Turun telakalla vuosina 1987-88 silloiselle Kloster Linelle. Alus on 216 metriä pitkä ja 32 metriä leveä. Sen syväys on seitsemän metriä, joten alus mahtuu kokonsa puolesta hyvin telakan varustelulaiturin vierelle, joten asuntolassa majailevien työmatkat jäävät lyhyiksi. Aluksen 709 hyttiin majoitetaan melkein 1 500 asukasta, jotka ovat pääosin telakan alihankkijoiden ja kumppaneiden palveluksessa.

M/S SuperStar Libran nykyinen omistaja on Star Cruises, joka telakkayhtiö MV Werftenin tapaan kuuluu Genting Hong Kongin omistuksiin. Turun telakan työnumero BN 1294:n alkuperäinen tilaaja oli Kloster Line, josta tuli Norwegian Cruise Line vuonna 1997. Samalla alus sai uuden nimen, m/s Norwegian Sea. Nykyisen nimensä alus sai vuonna 2005, jolloin sen omistajaksi tuli hongkongilaisvarustamo.

Risteilyalusten buumi aiheutti pulan asunnoista

Wismarin kaupungin akuutti asuntopula johtuu MV Werftenin kevättalvella saamasta kahden jättilaivan tilauksesta. Telakka toimittaa Star Cruises -varustamolle kaksi 204 000 bruttotonnin Global Class -risteilyalusta, jotka ovat suurimmat Saksassa ikinä rakennetut laivat.

Risteilyalusten yleinen rakennusbuumi ja Hongkongista saatu jättitilaus ovat luonnollisesti poikineet isoja investointeja MV Werftenin kaikille kolmelle telakalle. Pelkästään Wismarissa omien työntekijöiden määrä kasvaa 1 500 henkilöön ja alihankkijoiden palveluksessa olevien määrä kohoaa samalle tasolle. Kasvuluvut ovat samansuuntaiset yhtiön muillakin telakoilla eli Stralsundissa ja Rostockissa.

MV Werftenin keväällä aloittanut pääjohtaja Peter Fetten kehuu asuntolalaivaa pakon sanelemaksi, mutta fiksuksi ratkaisuksi, joka helpottaa vanhan hansakaupungin tilanahtautta. Wismarin pormestari Thomas Beyer puolestaan lupaa kaupungin osallistuvan telakan ja sen kumppaneiden asumis- ja vapaa-ajan tarpeiden ratkaisuihin.

MV Werftenin kolmen telakan nykyinen henkilöstömäärä on noin 2 400 kokopäiväistä työntekijää. Entisen Itä-Saksan Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiossa sijaitsevalla yhtiöllä on käytössään eräät Euroopan suurimmista katetuista telakka-altaista. Jo 70 vuotta vanha telakkayhtiö on investoinut uuden omistajansa Genting Hong Kongin avulla runsaasti laivanrakennuksen eri teknologioihin, kuten suunnitteluun, logistiikkaan, laserhitsausjärjestelmiin, hyttien rakentamiseen sekä automatisaatioon ja ohjelmistoihin.


https://www.mv-werften.com/en/news-and-press/news/superstar-libra-moors-at-mv-werften.html

Jaa artikkeli
Stena Banneri