Makaronilaatikkoa, hernekeittoa tai uunimakkaraa eli merimiehen chateubriandia? Monikulttuurisissa laivoissa miehistön ruokailu- ja ruonlaittotottumukset eivät aina kohtaa. Suomalaisissa rahtilaivoissa miehistö on myös kansainvälistynyt ja tarjoilut sen myötä.
Ruokailu on edelleen laivalla yksi tärkeimmistä viihtyvyystekijöistä. Monikulttuurista ruokavaliota on nyt helppo laajentaa suomalaisilla ruuilla Helena Lylyharjun ja Kari Martialan toimittaman englannin- ja suomenkielisen ruokakirjan avulla.
Kirjassa esitellään resepteineen ja kuvineen lähes 50 laivoille sopivaa suomalaisruokaa sekä jälkiruokia, leivonnaisia ja aamupalakattauksia. Ainesmäärät on ohjeistettu 10 hengelle, joten arviointi suurempaan tai pienempään käy helposti.
Kirjassa on lisäksi neljän viikon valmis ruokalistaehdotus ja lukuisia vinkkejä keittiöhygieniasta sekä raaka-aineiden säilytyksestä, pakastamisesta ja sulatuksesta. Erittäin hyödyllisiä ovat myös yrttiopas, lihan, maitotuotteiden sekä erikoisruokavalioiden ohjeistus ja painojen ja mittojen muuntotaulukko.
Finnish Food For Vessels on monipuolinen tietopaketti, josta on taatusti hyötyä laivojen keittiöissä. Kirja on painettu vahvalle kartongille, siinä on 75 sivua ja suojana muovitetut kannet. Kirjan ovat kustantaneet ME Group ja Merimiespalvelutoimisto.
Finnish Food For Vessels –kirjaa myydään MEPAssa 25 euron hinnalla
Teksti Pekka Karppanen