Finnlines panostaa entistä enemmän Ahvenanmaahan

Finnlinesin johdon edustajat tapasivat tällä viikolla tärkeitä sidosryhmiä ja päätöksentekijöitä. Keskusteltiin Ahvenanmaalle suuntautuvan liikenteen kehittämisestä.

Finnlinesin matkustajaliikenteen johtaja Marco Palmu, toimitusjohtaja Tom Pippingsköld ja varatoimitusjohtaja Thomas Doepel vierailivat Maarianhaminassa tiistaina 31.10. Kuva: Finnlines

Ahvenanmaan itsehallintoalueella on strategisesti tärkeä sijainti Suomen ja Ruotsin meriyhteyksille. Finnlines on liikennöinyt Ahvenanmaalle lokakuusta 2013 alkaen ja on näin kymmenen vuoden ajan vastannut elinkeinoelämän kuljetustarpeisiin, turvannut alueen huoltovarmuutta ja tarjonnut sujuvia matkustajapalveluja saaren asukkaille ja vierailijoille.

Finnlines liikennöi Ahvenanmaalle neljä kertaa päivässä, sekä Ruotsiin että manner-Suomeen on kaksi lähtöä. Käyntiyhteys pysyy ennallaan, mutta matkustaja- ja kuljetuskapasiteetti kasvaa, kun toinen Superstar-luokan alus tulee liikenteeseen vuoden 2024 alkupuolella. Finnlines aikoo tulevaisuudessakin ylläpitää luotettavaa yhteyttä, joka tarjoaa riittävästi rahti- ja matkustajatilaa.

– Tarkoituksenamme on rakentaa siltoja, ei vain aluksia. Luomme infrastruktuurin kannalta luotettavan merisiltayhteyden ja olemme sitoutuneita pitkällä aikavälillä. Finnlines kuuluu suureen konserniin, mistä on suurta hyötyä, sillä se mahdollistaa investoinnit ympäristöystävällisiin laivoihin. Olemme kuitenkin myös paikallinen toimija eri reiteillämme. Långnäs on ja pysyy jatkossakin manner-Suomi–Ahvenanmaa–Ruotsi-reitin tärkeänä satamana, vaikkakin jossain erityistapauksessa saatamme käydä myös Maarianhaminassa, kertoo Finnlinesin toimitusjohtaja Tom Pippingsköld.

Tiistaina 31.10. Finnlinesin johto tapasi Ahvenanmaan kauppakamarin, maakuntapäivien, maakuntahallituksen, Visit Ålandin, Långnäsin sataman ja Lumparlandin kunnan edustajia. Keskustelut keskittyivät Finnlinesin toiminnan kehittämiseen ja lisäämiseen Ahvenanmaalla. Ahvenanmaan kauppakamarin hallitus myös hyväksyi Finnlinesin jäsenekseen 30.10.

– Talouden kasvu on koko Itämeren alueella lähellä nollaa ja tästä syystä yhteistyöllä on suurta taloudellista merkitystä. Olemme vakuuttuneita siitä, että Ahvenanmaalla on paljon potentiaalia ja voimme tarjota sen liike-elämälle kasvumahdollisuuksia, Pippingsköld toteaa.

– Jaamme samoja tavoitteita Ahvenanmaan kaupan ja elinkeinoelämän kanssa. Kaikki Suomen ja Saksan sekä manner-Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin välillä kulkevat rahti-matkustajalaivamme (ropaxit) on rekisteröity Maarianhaminaan, koska haluamme mahdollistaa yhteistyön ahvenanmaalaisten yritysten kanssa. Näemme, että 500 jäsenen kattojärjestöön kuuluminen tuo selviä etuja. Klusterin rakentaminen toimintamme ympärille mahdollistaa paikallisten työpaikkojen luomisen, mistä varsinkin pienet yritykset hyötyvät, sanoo Finnlinesin varatoimitusjohtaja Thomas Doepel.

Vihreän teknologian investointiohjelma loppusuoralla

Finnlinesin 500 miljoonan euron investointiohjelma sisältää viisi kilpailukykyistä ja uusinta teknologiaa edustavaa laivaa, mikä vähentää ympäristövaikutuksia.

– Käyntimme toisena tarkoituksena on kertoa kestävyys- ja ympäristötyöstämme, siitä miten asteittain sovellamme parasta olemassa olevaa teknologiaa. Jatkamme investointeja uusiin laivoihin ja siirtymistä ympäristöystävällisiin polttoaineisiin, kun niitä on riittävästi saatavilla. Uusimme myös vanhempien laivojemme tekniikkaa, Doepel sanoo.

Finnlines on panostanut muutaman vuoden ajan aiempaa enemmän matkustajapalveluihin. Tästä ovat hyvinä esimerkkeinä uudet Superstar-luokan ropax-laivat, joista Finnsirius on ollut liikenteessä syyskuusta 2023 alkaen ja Finncanopuksen odotetaan tulevan samalle reitille vuoden 2024 alkupuolella.

– Kun aloitimme liikennöinnin Ahvenanmaalle, laivamme olivat pienempiä ja matkustajapaikkoja oli lähinnä ammattikuljettajille. Olemme vähitellen kasvattaneet kapasiteettia. Finnsirius ja pian myös Finncanopus voivat kuljettaa 1 100 matkustajaa joka lähdöllä. Meillä on hienoja ravintoloita, spa-osasto ja voimme tarjota matkustajille upean kokemuksen, kertoo Finnlinesin matkustajapalvelujen johtaja Marco Palmu.

– Toivomme, että voimme olla mukana kasvattamassa Ahvenanmaan matkailua, jossa näemme suuria mahdollisuuksia. Tästä syystä haluamme myös kehittää yhteistyötä Visit Ålandin kanssa ja houkutella saarille enemmän kävijöitä. Osuutenamme tässä on tuottaa luotettavia ja miellyttäviä kuljetusratkaisuja, olla Ahvenanmaan matkailu- ja hotellialan vahva kumppani ja investoida Ahvenanmaan markkinointiin sekä Ruotsissa että manner-Suomessa, Palmu toteaa.

 

Jaa artikkeli