Finnpilot laittaa mobiilit liikenteeseen

iPadit sujahtavat kaikkien luotsien reppuun vuoden loppuun mennessä. Mobiililaitteillla luotsauksia seurataan reaaliajassa ja samalla otetaan käyttöön useita asiakkaille hyödyllisiä lisätoimintoja.

KariKosonen_FinnpilotFinnpilotin luotsausjohtaja Kari Kosonen kertoo, että mobiililaitteiden käytöstä tulee olemaan hyötyä sekä luotsaustoiminnan kehittämisessä että asiakaspalvelussa.

– Tärkein uudistus on luotsausprosessin tarkka reaaliaikainen hallinta. Mobiilin PilotWebin kautta luotsit kirjaavat luotsauksen tilan järjestelmäämme. Tämä luo edellytykset sille, että luotsinvälitys voi seurata toimintaa kentällä reaaliaikaisesti ja ohjata prosessia tarkemmin kuin ennen.

Kososen mukaan tilannetietoisuus paranee monessa suhteessa.

– Esimerkiksi tällä hetkellä lepoaikojen seuraaminen on jäänyt yksittäisen luotsin vastuulle. Työnantaja on pystynyt seuraamaan riittävien taukojen toteutumista vasta jälkikäteen. Uudessa järjestelmässä luotsinvälityksellä on ajantasainen tieto kunkin luotsin tilanteesta ja ylikuormitukset pystytään paremmin välttämään. Esimiehet saavat myös tarkkaa tietoa toteutuneista luotsauksista ja pystyvät sen avulla kehittämään oman luotsausalueensa toimintaa.

Myös vaikuttavuus- ja poikkeamaraportointi helpottuu.

– Tarvittaessa luotsi voi täyttää raportin vaikka taksin takapenkillä matkalla takaisin luotsiasemalle.

Uudet mobiiliratkaisut jouduttavat myös Finnpilotin laskutusta.

– Säästöjä on tulossa, kun pääsemme eroon paperisista tositteista. Ensi vuonna aluksen päällikkö kuittaa luotsauksen iPadin näytöllä.

Parempaa asiakaspalvelua

Ajantasalla oleva liikennetilanne tulee jatkossa löytymään myös mobiilinäytöltä.

– Jokaisella aluksella on tietenkin oma navigointijärjestelmänsä käytössä, mutta tämän lisäksi luotsit saavat iPadeihin näkymän, jossa on kaikkien alusten AIS-maalit karttapohjalla.

Luotsien mobiililaitteissa kulkevat mukana myös erilaiset hyödylliset lisämateriaalit, kuten valokuvat väylien hankalista paikoista ja satamista sekä tietenkin luotsausohjeet, -lait ja -asetukset.

– Karttojen lisäksi näytettävillä valokuvilla voidaan havainnollistaa aiempaa paremmin aluksen päällikölle, esimerkiksi minkälaiseen laituriin ollaan menossa.

Myös asiakaspalautteen keräämisessä siirrytään reaaliaikaan.

– Aikaisemmin olemme toteuttaneet asiakaskyselyn joka toinen vuosi. Nyt päällikkö saa arvioida luotsauksen jokaisen luotsauksen jälkeen ja saamme aineistoa palveluidemme kehittämiseen heti tuoreeltaan. Lisäksi asiakkaita ilahduttanee se, että luotsauksen toteutumisesta on saatavissa heti kaikki laskutuksen kannalta keskeiset tiedot, kun päällikkö on kuitannut sähköisen luotsaustositteen.

Maltillinen siirtyminen

Kosonen kertoo, että mobiililaitteissa toimivaa PilotWeb-sovellusta on kehitetty yhdessä sovellusyhtiö Indagon kanssa noin vuoden verran.

– Tällä hetkellä on menossa rajapintatestaukset, joissa varmistetaan tietojen siirtyminen mobiilijärjestelmästä emojärjestelmään. Testikäyttö aloitetaan eri luotsausalueilla joulukuussa ja testejä jatketaan niin kauan kuin on tarve. Suunnitelmissa on, että sovellus otettaisiin käyttöön koko maassa ensi vuoden alussa. Koulutamme kullekin luotsausalueelle iskuryhmän, joka sitten opastaa oman alueen käyttäjiä.

iPadit on jo tilattu kaikille luotseille ja ne toimitetaan marraskuun aikana.

– Tarkoituksenamme on, että kaikki pääsevät tutustumaan laitteeseen ja saavat ensin tarvittavan mobiililaitteen peruskäyttökoulutuksen, Kosonen kertoo.

Testiryhmä huomasi jo edut

MIkaLaasonenOpti
Kuvassa Mika Laasonen

– iPadille on löytynyt tulossa olevan Mobiili PilotWebin lisäksi paljon muutakin käyttöä. Sitä voi käyttää liikenteen seuraamiseen ja reittitiedostoja sekä kuljettuja reittejä voi lähettää kätevästi laitteesta toiseen. Tästä voi olla suurta hyötyä jäänavigoinnissa. Laitteeseen on myös helppo tallentaa erilaisia dokumentteja. Omat reittisuunnitelmat sisältävät paperikartat voi halutessaan skannata ja esitellä päällystölle kätevästi näytöltä, Laasonen kertoo.

– Asiakaspalvelun tasoa myös nostaa, kun käytössä on koko internetin tarjonta säätiedoista bussiaikatauluihin. Toki palvelujen hyödyntäminen ajantasaisesti on mobiiliverkon varassa, mutta kyllä verkko melko tyydyttävästi on saatavissa luotsausalueillamme.

Laasonen kertoo, että virallisia paperikarttoja laitteet eivät syrjäytä, vaikka hyvissä olosuhteissa uusimmat iPadit ovat jo täysverisiä paikannuslaitteita.

– Signaalin taso kuitenkin vaihtelee rautarakenteisten komentosiltojen sisällä, joten paikannukseen on suhtauduttava varauksin. Lisää varmuutta siihen saadaan ulkoisilla GPS-vastaanottimilla sekä laivan pilot plugiin liitettävillä lähettimillä, jolloin iPadiin saadaan laivan laitteiston GPS-tieto.

Laasonen kertoo, että luotsit käyttävät jatkossakin laivojen omia navigointilaitteita.

– Mutta mobiililaitetta voi käyttää tutkanavigoinnin tukena tai ongelmatilanteissa, jos vaikka laivan oma navigointijärjestelmä pimenee.

Jaa artikkeli