Gasumista tulee isolla LNG-kaupalla myös laivanomistaja

Energiayhtiö Gasum ostaa AGA:n Clean Energy- ja Nauticorin Marine Bunkering ‑liiketoiminnot müncheniläiseltä Lindeltä. Yrityskaupassa suomalaisyhtiö parantaa asemiaan pohjolan suurimpana LNG:n jakelijana ja saa omistukseensa myös kaksi kaasun bunkkerilaivaa.

Ruotsalainen kaasuntuotantoyhtiö AGA on ollut saksalaisen Linde-konsernin osa vuodesta 2000 lähtien. Hampurissa sijaitseva Nauticor on puolestaan Linden LNG-bunkrauksiin erikoistunut tytäyhtiö. Nauticor omistaa kaksi LNG-bunkrausalusta, m/t Seagasin ja viime vuonna valmistuneen m/t Kairosin. Viime mainittu on vielä toistaiseksi maailman suurin LNG:n bunkkerilaiva, jonka tankki on 7 500 kuutiometrin kokoinen.

Kauppa parantaa kilpailukykyisen maa- ja biokaasun saatavuutta, moninkertaistaa LNG:n tarjontaa ja laajentaa Gasumin kaasutankkausasemien verkostoa Pohjoismaissa, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Gasumin ostamissa liiketoiminnoissa työskentelee 35 henkeä ja niiden yhteenlaskettu vuosittainen liikevaihto on yli sata miljoonaa euroa. Yrityskaupassa Gasumin omistukseen siirtyy LNG-tuotantolaitos, kaksi LNG-terminaalia, kaksi LNG-bunkrausalusta sekä yhteensä 48 kaasun tankkausasemaa Ruotsissa ja Norjassa.

Kauppaa koskeva sopimus allekirjoitettiin 13. marraskuuta ja kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Järjestely on tarkoitus saattaa loppuun vuoden 2020 aikana.

Yrityskauppa on merkittävä kasvuloikka

Gasum haluaa edistää pohjoismaisen kaasumarkkinan kehittymistä ja laajentaa eri energiaratkaisujen tarjontaa sekä teollisuuden että maa- ja meriliikenteen tarpeisiin. Lisäksi kauppa vauhdittaa erityisesti Gasumin raskaan liikenteen puhtaampiin kuljetusratkaisuihin keskittyvän kasvustrategian toteuttamista Pohjoismaissa.

– AGA:n Clean Energy- ja Nauticorin Marine Bunkering -liiketoimintojen ostaminen on meille kasvun kannalta merkittävä strateginen askel. Tämä on meille yhtiönä ensiarvoisen tärkeää, kun rakennamme pohjoismaista kaasuekosysteemiä ja tarjoamme puhtaampia energiaratkaisuja sekä teollisuudessa että maa- ja meriliikenteessä, Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen sanoo.

Suomen valtion omistama energiayhtiö Gasum pohjoismainen kaasu- ja energia-alan asiantuntija. Yhtiö on merkittävä biokaasun toimittaja ja biohajoavan jätteen käsittelijä sekä nesteytetyn maakaasun Pohjoismaiden markkinoiden johtava toimija.

Konsernilla on noin 350 työntekijää Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Yhtiön liikevaihto oli 1 177 miljoonaa euroa vuonna 2018.

Jaa artikkeli