Hapag-Lloyd muuttaa 100 000 reeferiä älykonteiksi

Hampurilainen Hapag-Lloyd lähtee omaan älykonttihankkeeseensa ehkä kilpailijoista hieman poiketen. Hapag-Lloyd Live -hankkeella yhtiö varustaa noin 100 000 kylmäkonttiaan antureilla ja mittareilla, jotka kertovat reefereiden gps-tiedot, lämpötilan muutokset ja mahdolliset konttikontaiset virrankatkoshälytykset reaaliajassa.

Parhaillaan varustamo kehittää ja kaupallistaa älykonttien ratkaisuja yhdessä asiakkaidensa kanssa. Uusia palveluja esitellään sitä mukaa kun kylmäkonttien varustaminen elektronisilla laitteilla etenee. Live-hankkeen lopputuloksena syntyy tuoreinta iot (internet of things) -teknologiaa käyttävien älykkäiden jäähdytyskonttien maailmanlaajuinen verkosto.

Merialan ulkopuolisina kumppaneina Hapag-Lloyd käyttää suuria telealan yhtiöitä, kuten Deutsche Telekomiin kuuluvaa T-Mobilea ja ruotsalaista verkkolaitevalmistajaa Ericssonia. Telejätit avustavat varustamoa rakentamaan myös maailmanlaajuisen iot-arkkitehtuurin ohjelmistoineen ja palveluineen.

Halutessaan asiakkaat saavat reefereistä aloittavan Hapag-Lloyd Liven myöhemmin käyttöönsä myös muihin konttityyppeihin, MarEx kirjoittaa.

 

Digitalisaatio tarvitsee standardeja ja avoimia koodeja

Aiemmin tänä vuonna suuret konttivarustamot A.P. Möller-Maersk, Hapag-Lloyd, MSC ja Ocean Network Express eli ONE-allianssi perustivat konttiliikenteen digitalisaatioita varten yhteisen järjestön nimeltä Digital Container Shipping Association. Järjestö alkoi välittömästi työstää uusia standardeja, yhteensopivuuksia ja digihankkeita konttialalle.

Standardien ahtain pullonkaula on yhteisten ja kaikille sopivien teknologisten rajapintojen luominen eri toimijoiden laitteille ja datalle. Merenkulun digijärjestö kehittää myös kaikille avoimia lähdekoodeja koko konttialan yhteiseksi hyödyksi.

Jaa artikkeli