John Fredriksen turvaa alustensa IMO-kelpoiset bunkraukset

Peli kovenee vuoden alussa voimaan tuleviin merenkulun päästörajoituksiin varauduttaessa. Öljykauppias Trafigura sekä varustamoyhtiöt Frontline ja Golden Ocean perustavat yhteisyrityksen huolehtimaan IMO-kelpoisen meripolttoaineen jakelusta kohtuuhinnoilla. Varustamot kuuluvat norjalaisen varustamomoguli John Fredriksenin valtapiiriin.

Kuva Trafigura
Osapuolet ilmoittivat tiistaina perustaneensa uuden bunkkeriyhtiön, joka aloittaa  toimintansa vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Kyse on varautumisesta merenkulkujärjestö IMO:n ensi vuoden alussa tuleviin rikkisääntöihin, joilla tulee olemaan ”maanjäristyksen kaltaisia vaikutuksia” sekä kansainvälisille varustamoille että öljynjalostamoille, Reuters kirjoittaa.
Frontline ja Golden Ocean omistavat tässä järjestyksessä 15 ja 10 prosenttia uudesta yhteisyrityksestä ja loput 75 prosenttia on Trafiguran hallussa. Viime mainittu hoitaa jakeluketjunsa kautta myös käytännön bunkkeripalvelut aluksille.
Genevessä pääkonttoriaan pitävä Trafigura myy vuosittain enemmän kuin miljoona tonnia bunkkeripolttoaineita ja trading -yhtiö on muassa Afrikan markkinajohtaja.
– Näillä järjestelyillä voimme taata IMO:n säännöt täyttävien polttoaineiden parhaan saatavuuden ja edullisimmat hinnat sekä yhteisyrityksen omistajille että kolmansille osapuolille, Trafigura muotoilee tiedotteessaan vihjaten, että muutkin varustamot ovat tervetulleita asiakkaiksi.
Isoja ongelmia vääristä polttoaineista
IMO:n sääntöjen mukaan rikkipesureilla eli skrubbereilla varustetut alukset saavat jatkaa korkeamman rikkipitoisuuden polttoaineiden käyttöä myös ensi vuonna. Kuitenkin näiden polttoaineiden logistiikassa eli jakelussa ja polttoainelaatujen valvonnassa odotetaan valtavia ongelmia. Laivakoneet ovat tunnetusti kalliita korjata, jos niissä käytetään vääriä polttoainelaatuja, laivanomistajat huomauttavat.

Trafiguran ohella kaikki muutkin suuret trading-yhtiöt pyrkivät rahastamaan tilanteella, joko käyttämällä skrubbereilla varustettuja aluksia tai uusia polttoaineita.

Trafigura on tänä vuonna asennuttanut rikkipesurit 35 alukseensa. Sen niin ikään geneveläinen kilpakumppani Mercuria Energy Group hankki äskettäin omistukseensa konkurssiin menneen meripolttoaineiden logistiikkayhtiö Aegean Marine Petroleum Networkin. Hankinnalla myös Mercuria varautuu IMO:n sääntöihin.

Fredriksen turvaa bunkkeritarpeensa

Tankkeriyhtiö Frontline ja bulkkivarustamo Golden Ocean kuuluvat omilla aloillaan maailman suurimpien varustamoiden joukkoon. Frontline omistaa 63 tankkilaivaa, joiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 12 miljoonaa dw-tonnia. Golden Oceanin 77 bulkkerin kapasiteetti on 11 miljoonaa dw-tonnia, The Maritime-Executive kirjoittaa.

Kummankin varustamon merkittävä omistaja on Norjan rikkaimpiin henkilöihin lukeutuva John Fredriksen sijoitusyhtiönsä Hemen Holdingin kautta. Norjalaismiljardööri omistaa yli 200 erilaista kauppalaivaa, joista suurin osa joutuu käyttämään IMO-kelpoisia eli vähärikkisiä polttoaineita.

– Lähdemme mukaan yhteisyritykseen siksi, että haluamme turvata oikean laatuisten meripolttoaineiden saannin pitkällä aikajänteellä ja kilpailukykyisillä hinnoilla, Frotline ja Golden Ocean toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Jakelussa tavoitellaan skaalaetuja

Vaikka yhteisyritys on perustettu nimen omaan Fredriksenin kuljetusjärjestelmän toimintoja varten, näkevät merenkulun asiantuntijat järjestelyssä myös uusia bisnesmahdollisuuksia kaikille osapuolille.

– Fredriksenin varustamoille kimppa Trafiguran kanssa on pelkästään positiivinen asia. On selvää, että kaikki kolme jatkavat ennakoivaa strategiaansa IMO:n 2020 -sääntöjen suhteen ja kehittelevät polttoaineiden jakeluketjujaan edelleen, Pareto Securitiesin analyytikko  Wilhelm Flinder arvelee.

Trafiguran bunkkeritoiminnan johtaja Kenneth Dam kertoo Marexille, että trading-yhtiö aikoo Hemen Holdingin kautta luoda suuruuden etuja meripolttoaineiden jakeluun.

Jaa artikkeli