Monitoimimurtaja Botnica suuntaa Luoteisväylän vesille

Virolaisvarustamo TS Shipping on aikarahdannut monitoimimurtaja Botnican kanadalaisen kaivosyhtiön Baffinland Iron Minesin käyttöön seuraaviksi viideksi kesäksi. Vuonna 1998 Raumalla rakennettu murtaja suuntaa Luoteisväylän varrella sijaitsevan Baffinin saaren vesille.

Kuva: Meyer Turku
Offshore -käyttöön (MSV, multi-purpose support vessel) muokattu Botnica tarjoaa jäänmurto-, öljyntorjunta- ja meripelastuspalveluja kaivosyhtiölle.
TS Shipping on Tallinna Sadamin omistama ja hiljattain pörssilistattu varustamoyhtiö. Varustamon mukaan Botnican aikarahtaussopimuksesta vuosien 2019-2022 välisiksi kesiksi neuvotellaan vielä, sillä TS:llä on Viron merenkulkulaitoksen kanssa vuoteen 2022 asti ulottuva sopimus hoitaa murtajatehtäviä Viron rannikolla, Tradewinds kertoo.

Botnica oli alun perin Suomen pikkumurtaja

Suomessa pikkumurtajaksi kutsuttu Botnica valmistui Aker Finnyardsin telakalla Raumalla vuonna 1998. Alus on 97 metriä pitkä, 24 metriä leveä ja se on varustettu ABB Azipod -ruoripotkurilaitteilla. Suomen merenkulkulaitoksen omistuksessa alus toimi jäänmurrossa Selkämerellä ja Saaristomerellä ja ulkomaisissa offshore -töissä Pohjanmerellä, Meksikonlahdella ja Välimerellä.
Vuonna 2012 Suomen valtion murtajavarustamo Arctia Shipping myi vähäisessä käytössä olleen aluksen Viroon 50 miljoonan euron kauppahinnalla.

Jaa artikkeli