Nokian ASN:lle uusi kaapelialus

Toisa oli yksi tunnetuista suurista offshore-operaattoreista, jonka v. 2013 alkanut markkinaromahdus painoi konkurssiin. Sen käytössä olleita kymmeniä laivoja on myyty jo yli 200 miljoonan euron arvosta ja viimeksi syyskuussa Nokian tytäryhtiö Alcatel Submarine Networks (ASN) hankki 6 milj. dollarilla Toisa-yhtiöllä Sealion Shipping Ltd:n hoitamana toimineen 87 metrin pituisen DP2-luokkaan vuonna 2011 Kiinan Wuchangissa rakennetun Toisa Warrior aluksen.

KUVA ASN

ASN modernisoi aluksen eurooppalaisella telakalla ja vahvistaa sillä huoltoaluskantaa Atlantin alueella APMA-konsortiossa (Atlantic Private Maintenance Agreement). Alukselle on annettu uudeksi nimeksi Ile d’Ouessant ja se on siirretty Ranskan lipun alle. Uuden aluksen hoitajaksi – niinkuin kaikkien muidenkin Nokian kaapelialusten – tulee Ranskan Louis Dreyfus Armateurs’ (LDA) varustamo. Ile d’Ouessant aloittaa operoinnin vuodenvaihteen jälkeen ja se tulee korvaamaan entisen tanskalaisen 1968 valmistuneen Peter Faber aluksen, joka mm. vuonna 2008 purjehti luoteisväylän läpi Grönlannin kaapelitöihin.

Hankinnan avulla Nokia saa käyttöönsä nykyaikaisen, tehokkaan ja nopean (2 potkuria, 4 thrusteria, nopeus 15 solmua Peter Faberin 11 solmuun verrattuna) stand-by aluksen, jolla on myös suurempi toimintasäde. Alus tulee palvelemaan kaapelitöiden lisäksi myös uuden ASN Oil & Gas yksikön projekteissa muun muassa PRM (Permanent Reservoir Monitoring) tehtävissä.

Ile d’Ouessant on alkujaan norjalainen VS 483 Mk3 – Multi-Purpose ROV Light Construction Vessel aluskonsepti. Sen brutto on 4,801, kuollut paino 4,676 tonnia ja koneistona kaksi Wärtsilä W6L32 6-sylinteristä 3.000 kW moottoria kytkettynä 2.000 kW akseligeneraattoreihin ja säätösiipipotkureihin. Aluksen leveys on 19,0 metriä ja syväys 6,55 metriä. Kansikuormaa se on voinut ottaa 2.000 tonnia 928 m2 avoimelle peräkannelle.

Jaa artikkeli