Norjaan aiotaan rakentaa maailman ensimmäinen laivatunneli. Vajaan kahden kilometrin pituinen tunneli on tarkoitus louhia vuonosta vuonoon ja välittää näin laivojen kulku myrskyisellä Stadin merellä.
– Stadin meri on vaikea merialue. Siellä on paljon karikkoja ja outoja merivirtoja. Myrskypäiviä on vuodessa jopa yli sata, kertoo Terje Andreassen Norjan Kystverketistä.
Andreassen kertoi laivatunnelisuunnitelmista Louhinta- ja kalliotekniikan päivillä viime viikolla.
Yksi syy tunnelin rakentamiseen on nimenomaan turvallisuuden parantaminen. Onnettomuuksien välttämisen lisäksi tunneli parantaisi myös kuljetusten tehokkuutta ja tekisi muustakin laivareitistä suojaisamman.
Tunnelin hinta-arvio on 2,3 miljardia Norjan kruunua eli noin 255 miljoonaa euroa. Rakentaminen voi alkaa aikaisintaan vuonna 2019.
Tunneliin ei saa upota
Tunnelin läpi voisi kulkea 70–120 alusta päivässä.
– 84 prosenttia nyt alueella kulkevasta laivaliikenteestä voisi mennä tunnelin läpi, Andreassen sanoo.
Tunnelia voisivat käyttää niin matkustaja-alukset, rahtilaivat kuin moottorikäyttöiset vapaa-ajan aluksetkin.
– Tunnelissa olisi samat turvallisuussysteemit ja varoitukset kuin tietunneleissakin. Lisäksi tunneliin tehtäisiin seiniin ohjausjärjestelmä, joka estäisi laivaa hakkautumasta tunnelin seinämiin.
Tunnelin seinämiin tulisi myös lepuuttajia jotta laiva ei vahingoitu jos se osuu seinään.
– Emme halua minkään laivan uppoavan tunneliin.
Tunneli olisi yksisuuntainen, eli laivoille pitäisi rakentaa liikennevalot ja jonotussysteemi. Andreassenin mukaan isoille aluksille tulee erilliset luotsit kuljettamaan alus tunnelin läpi.
Testejä pienoismallilla
Tunnelissa pitää myös huomioida merivirrat ja nousuvesi.
– Olemme tehneet erilaisia virtausmittauksia ja testejä pienoismallilla. Olemme testanneet nopeuksia, selvittäneet aaltojen liikkeitä, näkyvyyttä ja laivan pysymistä kurssissaan. Laivan kulkua tunnelissa on tutkittu lisäksi tekemällä virtuaalimatkoja, Andreassen kertoo.
Maksimissaan virtaus tunnelissa olisi kaksi solmua. Nousuveden vaihtelu alueella on 1,4 metriä.
Tunnelin tieltä louhittaisiin kalliota noin kolme miljoonaa kuutiota.
– Kaikelle on käyttöä. Tuolla alueella ei ole tasaisia kohtia missään, joten massoille on siellä käyttöä.
Tunnelin ulkopuolisissa rakenteissa varaudutaan myös turisteihin. Suuaukon kohdalle on tarkoitus rakentaa kävelyreitti ja kahvila.