New Yorkin futuurit putosivat lähes viisi prosenttia vielä perjantaina. Öljynhinnan romahtaminen on ollut suurin tähän mennessä yhden vuosineljänneksen aikana. Syynä on koko ajan heikkenevä kysyntä ja joidenkin tuottajien tarve työntää vieläkin enemmän raakaöljyä markkinoille. Jalostamot ympäri maailmaa seuraavat putoavaat kulutusta, kun polttoaineiden käyttö vähenee ihmisten pysyessä kotona ja lentokoneiden maassa. Samaan aikaan suuri kauppatalo Trafigura ennustaa jopa yli 150 miljoonan tonnin olevan menossa suoraan varastoiksi.
Lisää öljyä suunnataan varastoihin, koska Venäjän ja Saudi-Arabian välinen sota markkinaosuuksista ei näytä laantuvan, mikä erityisesti pahentaa tilannetta. Saudit totesivat Bloombergille perjantaina, että heillä ei ole ollut mitään yhteyksiä Moskovaan tuotannon vähentämisistä tai OPEC + -allianssin laajentamisesta. Myös Venäjä epäsuorasti vahvisti tämän, kun varaenergiaministeri Pavel Sorokin sanoi, että öljyn hinta 25 dollaria tynnyriltä on epämiellyttävää, mutta ei katastrofi Moskovalle.
Ei ole epäilystäkään siitä, että tämä on nopein ja suurin isku öljymarkkinoille sen jälkeen, kun öljy löydettiin 1800-luvulla, kertovat analyytikot New Yorkissa. Kysynnän osalta tarkastelemme montaa poikkeamaa standarditilanteesta. Sijoittajille ei ole hyvää käsikirjaa tämän hoitamiseen.
Raakaöljy on Yhdysvalloissa pudonnut jo noin 65% arvostaan tällä vuosineljänneksellä. Romahdus on kaatanut jo USA:n kotimaisiatuottajia, joiden on ollut pakko leikata tuotantoaan ensimmäistä kertaa 35 vuoteen. Kansainvälinen energiajärjestö IEA varoitti tällä viikolla, että globaali öljyn kysyntä oli ”vapaassa pudotuksessa” kulutuskysynnän hiipuessa koronavirustaistelun keskellä. Yleinen mielipide on, että OPECin on palattava neuvottelupöytään ja päästävä sopimukseen.
Kaiken tämän aikana Irak – OPECin toiseksi suurin tuottaja – antaa kansallisille öljy-yhtiöilleen mahdollisuuden vapaasti kasvattaa tuotantoaan ja vientiään asettamatta mitään enimmäismääriä. Algeria on pyytänyt OPECin hallituksen hätäkokousta keskustelemaan leikkauksista. Pyyntö tulee hetkellä, jolloin yksi maailman suurimmista supertankkerien omistajista sanoo, että alukset täytetään raakaöljyllä ennätyksellisellä vauhdilla, kun maissa olevat varastot ovat alkaneet täyttyä nopeasti.
Sisämaan säiliöt lämmitysöljyille Saksassa ovat nyt täynnä, Pakistan puolestaan kielsi öljyntuonnin torstaina, koska sen varastot ovat jo käytännössä täynnä.
Viikon päättyessä West Texas Intermediate oli asettunut 21,51 dollariin tynnyriltä New Yorkissa ja Pohjanmeren Brent-laadun noteeraus oli 24,93 dollaria tynnyriltä – käytännössä 1970-luvun tasolla.
”Me kaikki kirjoitamme tästä ajasta seuraavat 30 vuotta”, Standard Charteredin johtaja Paul Horsnell on todennut. ”Kukaan, joka käyttää työkalunaan kysynnän ja tarjonnan malleja, ei pysty eliminoimaan suurta ylijäämää ilman että suuri osa tarjonnasta pakotetaan poistumaan.” Kun saudien öljyhinnan romahduttaminen alkoi, presidentti Donald Trump vertasi tippuvia polttoaineiden hintoja veronalennuksiin amerikkalaisille. Nyt pudostupeli yhdessä koronaviruksen aiheuttaman kysynnän leikkauksen kanssa on aiheuttamassa historiallista talouskriisiä.
Teksti ja kuva Mikko Niini