Vlcc-varustamot kuuluvat Opecin tuotannonleikkausten kärsiviin osapuoliin. Tankkerivarustamoilla on ensi vuonna edessä heikoin vuosi sitten 2013, sillä raakaöljyn hinnan arvellaan jatkavan nousua tuottajamaiden trimmaustoimien tuloksena.
Ajatuksen taustalla ovat yksinkertaiset kysynnän ja tarjonnan lainalaisuudet: kun tuotteen hinta nousee, sen kysyntä laskee, mikä taasen vähentää kaupankäyntiä. Ja Opecin tuotannon 1,2 miljoonan barrelin supistuksissa päivää kohti arvellaan käyvän juurikin näin, Bloomberg kirjoittaa.
– Opecin päätös palauttaa meidät suoraan takaisin vuoden 2013 markkinaoloihin, Clarkson Platou Securitiesin analyytikko Frode Mörkedal päivittelee tankkerivarustamoiden edessä olevia kovia aikoja.
Tankkerivarustamot ovat toki vain yksi Opecin markkinatoimista kärsivä osapuoli. Elämästä tulee yhtä kaikki kalliimpaa niin autoilijoille, lentoyhtiöille kuin öljynjalostajillekin.
Toisaalta amerikkalaisen liuskekaasun tuottajat voivat odotella parempia aikoja. Myös raakaöljyn varastointi vanhoissa tankkereissa tullee vähentymään.
Sekin pitää muistaa, että tankkereiden tienestien ja varustamoiden tulosten odotettiin supistuvan jo ennen Opecin marraskuun lopun päätöstä. Näin on käynyt jo esimerkiksi hollantilaiselle Euronaville ja norjalaiselle Frontlinelle.
Voittojen päivät toistaiseksi takanapäin
Ylitarjonnan ansiosta vuosi 2015 jäi tankkereiden omistajien mieliin buumin päivinä, jolloin supertankkerin keskivertotienestit saattoivat kohota lähes 65 000 dollariin päivää kohti.
Clarksonin laskelmien mukaan tänä vuonna alusten vuokrat ovat jo pudonneet 40 281 dollariin per päivä. Vertailun vuoksi vuonna 2013, johon paluuta nyt siis pelätään, vuokrat olivat vain 18 621 dollaria päivältä, mutta raakaöljyn barrelihinta olikin tuolloin 110 dollarin paremmalla puolella New Yorkissa, Clarksonin asiantuntijat muistuttavat.
Juuri nyt tilanne elää, sillä peräti 14 Opeciin kuulumatonta maata neuvotteli järjestön kutsumina tuotannon supistuksista viime viikonloppuna Wienissä. Työn alla ovat tuotannon jopa 600 000 päiväbarrelin lisäleikkaukset.
Vastavoimana ovat Yhdysvaltain tuottajien mahdolliset markkinaliikkeet niin, että öljyn hinnan nousua pyrittäisiin suitsimaan amerikkalaista tuotantoa lisäämällä.
Pohjanmeren brent-öljylaadun tynnyrihinta oli tiistaina Aasiassa 55,67 dollaria, ja muidenkin öljylaatujen hinnat sojottivat yläviistoon. Asiantuntijat povaavat brentin hinnan kipuavan 60 dollarin paremmalle puolelle jo lähiaikoina, Reuters kirjoittaa.