Parempaan yltänyt Frontline odottaa vlcc-alusten kysynnän elpyvän

Euroopan eturivin tankkerivarustamoihin kuuluva norjalainen Frontline odottaa Opecin tuotannon kasvun lisäävän tankkereiden kysyntää ja näkyvän myös raakaöljyn rahtihinnoissa. Oslon pörssissä listattu Frontline teki ensi neljänneksellä 2,8 miljoonan dollarin liiketuloksen, kun Reutersin haastattelemat analyytikot olivat povanneet sille keskimäärin 13,3 miljoonan dollarin tappiota.

Elpyminen ei ole kuitenkaan vielä alkanut ja tankkereiden päivävuokrat ovat erittäinen alhaiset, Frontline kertoo. Varustamon vlcc-aluksista 78 prosenttia ajaa nyt kuluvalla toisella kvartaalilla keskimäärin 11 600 dollarin päivävuokrilla, kun tammi-maaliskuussa vuokrat olivat vielä 14 900 dollarin tasolla.

– Raakaöljymarkkinoilla näkyy rohkaisevia merkkejä, kun varastotasot laskevat ja Opecin laivaukset kääntyvät kasvuun, toimitusjohtaja Robert Hvide Macleod sanoi tulostilaisuudessa viime viikolla.

Öljynviejämaiden Opec ja Venäjä neuvottelivat viime viikolla raakaöljytuotannon nostamisesta miljoonalla barrelilla päivässä nyt, kun öljyn hinnat ovat kääntyneet nousuun 17 kuukautta kestäneiden tuotannon rajoitusten jälkeen, Reuters kirjoittaa.

Clarkson Platou Securitiesin analyytikko Fröde Mörkedal sanoo, että miljoonan barrelin tuotannon lisäys noistaisi öljyrahtien hinnat eli tankkereiden päivävuokrat 15 000 dollarin tasolta 25 000 dollariin.

Tankkereiden romutusvimma käsillä

Edelleen Frontline odottaa tankkeribisnesten kääntyvän parempaan suuntaan, kun vanhojen alusten romuttaminen lisääntyy. Tämä näkyy vlcc (very large crude carrier) -alusten määrän laskussa jo tänä vuonna.

Frontline odottaa maailman telakoiden toimittavan 40-45 uutta vlcc-alusta tämän vuoden aikana. Viime vuonna rakennettiin 50 alusta ja vuonna 2016 uudisrakennuksia toimitettiin 47 kappaletta.

Tähän mennessä isoja tankkereita on toimitettu 13 kappaletta, kun samaan aikaan 22 laivaa on viety naulatehtaille eli romutettu.

Öljyanalyytikko Mörkedal pitää yllä Frontlinen positiivisen ennusteen tälle vuodelle. Vaikka ensi neljännes sujui hänen odotuksiaan paremmin, hän laskee toisen neljänneksen ohjaustaan hieman. Varustamon koko vuoden tulos asettunee aiemmin odotetulle tasolle.

Lähde: www.reuters.com

Jaa artikkeli