P&O Cruisesin ensimmäinen LNG-laiva Iona risteilee Norjaan kesällä 2020

P&O Cruises, joka on osa Carnival Corporation & plc-konsernia, on päättänyt, että sen ensimmainen LNG-kayttöinen laiva risteilee Norjan vuonoihin touko-syyskuussa 2020.
Brittiyhtiö rakentaa kaksi 184.700 bruttotonnin uudisrakennusta Meyerin Papenburgin telakalla. Ne perustuvat samaan platformiin kuin Suomessa ja Saksassa Carnival Cruise Linelle, AIDA Cruisesille ja Costa Cocierelle rakennettavat alukset.

Iona, joka tulee liikenteeseen toukokuussa 2020, on ensimmäinen P&O Cruisesin laiva, joka risteilee samaan kohteeseen useiden kuukausien ajan yhtäjaksoisesti. Tavallisesti sen laivat purjehtivat kesäkauden Itamerelle, Välimerelle, Norjaan ja esim. Madeiralle ja Kanarialle niin, että sekä matkakohteet että matkan kesto vaihtelevat risteilystö toiseen.

Risteilyiden pituus vaihtelee kahdesta yösta noin kolmeen viikkoon.

Lontoossa 4. syyskuuta pidetyssä tilaisuudessa yhtiön edustajat alleviivasivat Norjan sopivuutta nuoremmille asiakkaille, koska siellä on mahdollista järjestää monipuolista retkiohjelmaa – laskettelusta maastopyöräilyyn sekä kanootti- ja patikkaretkiin retkiin jne.

LNG vaikuttaa risteilyjen pituuteen

Taustalla saattaa kuitenkin olla myös puhtaasti käytännöllinen syy – LNG:n saatavuus. Ionan risteilyt tulevat olemaan seitsemän vuorokauden pituisia ja ne lähtevät Southamptonista Englannin etelärannikolla. LNG:n tankkaaminen tällaisen risteilyohjelman puitteissa on helpompaa kuin jos käyntisatamat vaihtuvat risteilystä toiseen, kuten on asianlaita yhtiön muiden laivojen osalla.

P&O Cruises ei ole kertonut, mitä Skotlannin länsirannikolla sijaitsevan saaren mukaan nimetty Iona tekee talvikauden 2020-21. Toinen, vielä nimeämätön saman sarjan alus on tulossa kesällä 2022 ja yhtiön edustajat ovat antaneet ymmartää, että uuden kaluston hankkiminen sen jälkeenkin on ohjelmassa.

Yhtiön vanhin ja pienin laiva, 1995 valmistunut 69.840 bruttotonnin Oriana poistuu käytösta ensi kesänä.

Teksti Kari Reinikainen

Kuvat P&O Cruises

Jaa artikkeli
Paroc Banneri