Puettava elektroniikka pelastaa henkiä merellä

Uudenlaiset puettavan elektroniikan laitteet ja tietoliikenneyhteydet helpottavat laidan yli pudonneiden henkilöiden etsintöjä avomerellä. Iot-palvelutarjoaja Sigfox ja merialan laitevalmistaja Plastimo ovat yhdistäneet voimansa entistä parempien pelastusliivien ja -välineiden kehittämiseksi.

Puettava elektroniikka ja esineiden internet (iot, internet of things) ovat tulossa merialallekin. Sigfoxin satelliittiverkot ja Plastimon uudet yhdistetyt tuotteet helpottavat kadonneiden etsintää valtamerten vaikeissakin oloissa ja pitkien etäisyyksien päästä.

Kumppanusten tuotekehityksessä on syntynyt ensi vaiheen iot-pelastusliivi, joka voidaan paikantaa tarkasti offshore -oloissa kymmenien kilometrienkin päästä. Uusiin nanosatellitteihin perustuvien tietoverkkojen avulla veteen joutuneet tai muualle eksyneet iot-laitteiden käyttäjät kyetään löytämään planeetan kaikissa osissa, it-saitti IDG kirjoittaa.

– Meidän haasteemme on parantaa merenkulun turvallisuutta. Sigfoxin yhdistetyt laitteet jos mitkä lisäävät merellä liikkujien suojaa, ranskalaisen Plastimon markkinointijohtaja Frédéric Blaudeau sanoo IDG:lle.

Satelliitit löytävät kadonneet – ja edullisesti

Maailman johtaviin iot-palvelutarjoajiin lukeutuva Sigfox aikoo yhdessä Plastimon kanssa tuoda geopaikannuspalvelunsa maailman merille jo tämän vuoden aikana. Sigfoxin kumppani Eutelsat tukee paikannusta omilla satelliittijärjestelmillään.

Sigfox Francen maajohtaja Patrick Casonin mukaan 50 vuotta pelastusalalla toiminut Plastimo kykenee iot-tuotteiden avulla eriyttämään omat tuotteensa sekä veneilijöiden että ammattimerenkulkijoiden erittäin vaativille markkinoille.

Plastimo hyötyy myös Sigfoxin piakkoin avaamista nanosatelliittien verkoista. Eutelsatin kanssa kehitetyt ELO -satelliittiverkot tuovat kattavat verkkoyhteydet kaikille valtamerille. Eutelsat kutsuu omia, matalalla lentäviä leo (low-orbit satellites) -satelliittejaan nimellä ELO. Ensimmäiset nanosatelliitit ammutaan taivaalle tänä vuonna.

– Sen jälkeen Plastimon pelastusliivin tai pelastuslautan käyttäjä voidaan löytää nopeasti ja edullisesti mistä tahansa maailman mereltä, Cason sanoo yhtiön tiedotteessa.

Sigfox on 868 megahertsin taajuisen mikroaaltosäteilyn avulla toimiva iot-tietoliikenneverkko, joka avattiin myös Suomessa vuonna 2016.

Plastimon mukaan sen uuden sukupolven puettavan elektroniikan pelastusliivit toimivat ilman raskaita akkuja, joten liivejä on helppo pitää päällä.

Jaa artikkeli